Hirdetés

Az építészként végzett új tulajdonos nulla energiaigényű szállodát varázsolna belőle. 

Breuer Marcell, a Bauhaus ikonikus alakja Amerikában is szép karriert futott be, ő tervezte többek között a New York-i Whitney Múzeumot, közreműködött az UNESCO New York-i épületének megtervezésében is, emellett tervezett szerte az országban családi házakat és céges megrendeléseket is teljesített. Egy egykori gumigyárnak készült épületét az IKEA vásárolta meg, majd adta el tavaly egy Bauhaus-rajongó építész-fejlesztőnek, így esély nyílt arra, hogy az üresen álló épület újra funkciót kapjon.

Fotó: Bruce Becker

Az IKEA még 2003-ban vásárolta meg az épületet és az egyik legnagyobb áruházát építette mellé. 2018-ban aztán megkapták az engedélyt az épület hotellé történő átalakításhoz, 2019 decemberében pedig úgy döntöttek, hogy 1,2 millió dollárért eladják a connecticuti fejlesztőnek, Bruce Beckernek, aki egyébként a Yale Egyetem tanult építészetet. Nagy tervei vannak Breuer épületével: nulla energiaigényű szállodát és konferenciaközpontot hozna létre. 

„Egy csodálatos építészeti teljesítmény nagyszerű újrahasznosítási lehetőségekkel, az átalakított épületnek azonban a funkcionalitása mellett a Bauhaus előtt is tisztelegnie kell. Az egyetem óta nyomon követtem az épület sorsát, lehangolt, hogy milyen méltatlanul bántak vele, két éve pedig összeállítottam egy tervet az újragondolására, amely az IKEA tetszését is elnyerte” – mondta Becker.

Breuer Marcell az Armstrong Rubber Co. gumigyártó cég felkérésére készítette el az izgalmas struktúrájú betonépületet: úgy néz ki, mintha két alsó szintjén lebegnének további szintjei. 1998-ban a Pirelli felvásárolta az Armstrong Rubbert, ellenben az épületre nem tartott igényt, így eladta az IKEA-nak. Húsz éve áll elhagyatottan és kihasználatlanul a Bauhaus egyik remekműve, amelyet az IKEA maximum hirdetési felületként hasznosított az elmúlt években.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

I.M. Pei felejthetetlen épületei

I.M. Pei felejthetetlen épületei

Összegyűjtöttünk 7 épületet, amik jól példázzák az építész hitvallását. 

Magyar épületek a Corporate Concepts. Space and Identity könyvben

Magyar épületek a Corporate Concepts. Space and Identity könyvben

A Geometria Irodaház és a Sauflon Innovációs Központ is szerepel a német kiadványban. 

Közös nevezőn

Közös nevezőn

A budai Vigadó felújítása a Hagyományok Háza számára.

Hirdetés