Mert elvesztettük a kapcsolatot az ételeinkkel.
Csillogó tálakkal és tányérokkal segít újragondolni az ételek elkészítését és elfogyasztását Teresa Berger, a Design Academy Eindhoven végzőse. A termékcsalád nyolc darabjában a klasszikus kőlap találkozik az egyenletlen, texturált felületekkel és a szilikonnal. A Beyond Taste kollekcióval az alapanyagok eredetére, az ételek elkészítési és elfogyasztási módjaira szeretné felhívni a figyelmet a tányérokon keresztül, amelyeken felszolgálják az ételeket.
![]() ![]() |
„Egyre többen élnek városi környezetben, és fogalmuk sincs arról mit fogyasztanak, egyáltalán hogyan jut el az étel az asztalukra. Másfelől elvesztettük az ételekhez való kapcsolatunkat, az étkezés rituáléját, hiszen a reggeli rohanás közepette bekapunk gyorsan pár falatot, ebéd és vacsora közben pedig vagy a közösségi oldalainkat bújjuk, vagy filmet nézünk. Nem szánunk minőségi időt az étkezésre, olyan lett az egész, mintha hang nélkül néznénk filmet” – mondta el a tervező, milyen alapvetésekből indult ki a termékfejlesztés.
Az egyik eszköz, amellyel Berger intenzívebb kulináris hangulatot varázsolna az étkezőasztalunkra, egy kicsi Bluetooth hangszóró, amelyet egy kerámia desszertestálba épített be, és Sound Donutnak (hangfánk) nevezett el. A technológiát egy 3D-s nyomtatással készített gumikapszulába ágyazta be, a hangokat pedig meghatározott hangfrekvenciával játssza le. A tervező az Oxfordi Egyetem 2010. évi tanulmányára támaszkodott, mely szerint a hang befolyásolhatja az étkező ember által érzett édesség és keserűség szintjét.
A tervező a gasztrofizika vívmányait is figyelembe vette, amely arra terjed ki, hogy miképp befolyásolják az ételek érzékelését az egyes érzékeink, nemcsak az ízlelőbimbóink. Ez a fajta megközelítés egyre népszerűbb a designerek körében, készültek olyan evőeszközök is, amelyek javítják és finomítják az étkezés közbeni érzetet. A gasztrofizika nem tudja még százszázalékosan megmondani, hogyan működik, de összefüggésben lehet a neurológiai jelenséggel, a szinesztéziával, amelynek lévén az ételeket halljuk is, és akár forma szerint is szét tudjuk választani a különféle ételformákat, nem mindegy, hogy kerek vagy szögletes, amit eszünk. A szinesztézia alapján valószínűsítik azt is, hogy van kapcsolat az édességérzet és a magasabb hangok, valamint a keserű íz és a mélyebb hangok között.
A design kollekcióról készül videót itt megnézheted:
Forrás: Teresa Berger, dezeen.com
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.