Erdély építészeti metaforája a Kolozs megyei Gyalu kastélya

A műemlékfelújításokat bemutató 189-es, 2024/1-es számunkból most a gyalui Bánffy kastély megújulásáról szóló írásunkat közöljük. A Kolozs megyei gyalui várkastély az egyik legimpozánsabb erdélyi nemesi rezidencia, mely lényegében megőrizte reneszánsz stílusú tömegét.


A kolozsvári születésű üzletember, Nagy Elek 2015-ben vásárolta meg a várkastélyt a Barcsay család örököseitől, majd az általa alapított és elnökölt Erdélyi Hagyományok Alapítványnak adományozta. Az uniós pályázatból, az alapítvány és a magyar kormány támogatásával megvalósult felújítást a tulajdonos a kastélytól nyugatra fekvő hatalmas római castrum feltárásával kívánja folytatni. A projekt célja a térség turisztikai látványosságainak bővítése. 

A kastély építészeti, művészeti értékei és történeti fontossága, a hajdani tulajdonosok történelmi szerepe Erdély egyik legértékesebb műemlékévé avatja az épületet. A kutatások szerint a mai épület alapjait a 16. század második negyedében, az Erdélyi Fejedelemség megszületésének történelmi körülményei között tették le. A kastély legjelentősebb átépítése I. Rákóczi György fejedelem nevéhez fűződik. Az 1638–1652 között zajló építkezések során az épület megújult. A várudvart elfoglaló középkori épületeket elbontották, így egy tágas belső udvart nyertek. Névadója, Bánffy Dénes 1663-ban jutott birtokon belülre, ám a kolozsvári főkapitányt, Kolozs és Doboka vármegyék főispánját egy nemesi purparlé nyomán lefejezték, birtokait elkobozták, ám fia, György, 1676-ban visszaszerezte a család javait.

 

Az épület mai kinézetét a 18. század közepén nyerte el. Ekkor telepítették a kor szellemiségének megfelelően a hatalmas angolparkot a kastély köré. A keleti szárny külső homlokzatát félköríves (neoromanikus) elemekkel díszítették, az átépített részeket felismerni a félköríves nyílásokról és a historizáló homlokzati díszítőelemekről. A kastélyt 1948-ban tőlük államosították. 1972-től fogyatékos gyerekek számára rendeztek be iskolát és bentlakást, amely 2002-ig működött. Ez a rendeltetésszerű használat mentette meg az épületet a teljes pusztulástól. 

A felújítás elsődleges szempontja annak a számtalan rétegződésnek a bemutatása lett, amely az erődített vártól a kastély funkcióig vezetett a sorozatos átalakítások és átépítések során. A megrendelő ebben szabad kezet adott a tervezőknek, akik a megelőző régészeti feltárások, ásatások és az épülettörténeti kutatás dokumentációjának számtalan megállapítására, vagy csak sejtésére találtak – bemutatható – építészettörténeti igazolást a munka során. A vár első említése, 1428 óta a gyakori tulajdonosváltásokkal együtt járó építkezések korról korra ott hagyták nyomukat az épületegyüttesen. A változó szintmagasságok, ablakkiosztások és -nyílások, a falfestések egymásra dolgozott rétegei a gótikustól a reneszánszon a klasszicistán keresztül a mór stílusig terjedő skálája bámulatosan eklektikus elegyet alkotnak.


Minden terem boltozatos volt, a boltozatok indítóköveit mindenhol megtalálták, és be is mutatják. Különleges szakasza az épületegyüttesnek a magtár, amelyet teljes magasságában kinyitottak és egy felülvilágító ablak beépítésével nagyon hangulatos, akár konferenciák megtartására is alkalmas hatalmas teret alakítottak ki. Az egykori istálló – amelyet a lóállások páros reneszánsz-kori oszlopsora tagol – ablakainak – amelyek eredetileg ajtóként szolgáltak – parapetjeit a padlószintig visszabontották, ezzel egy rendkívül hangulatos és zegzugos teret kaptak, amely akár étteremként is működhet, hiszen a vendéglátás minden szükséges infrastruktúrájával ellátták az kastélyt. Új lépcsőházat építettek, liftet és vizesblokkokat alakítottak ki, az emeleten pedig több vendégszobának alkalmas helyiséget terveztek a megbízó kérésére. 


A gyönyörűen megújult Bánffy-kastélyt az alapítvány kulturális központként kívánja hasznosítani.

 

Tervezés: 2016 – 2018
Kivitelezés: 2019 – 2023
Szintek: pince, földszint, 1 emelet
Teljes beépített felület: 5450 m2
Hasznos alapterület: 3559 m2
Generáltervező: TEKTUM Arhitectura & Arta S.R.L. Web | Facebook
Vezető tervező, műemlékes szakértő, belsőépítész tervező: Tóthfalusi Gábor
Társtervező: Péter Eszter
Tervező munkatárs: SZŐCS István Levente, Ioana CECĂLĂȘAN, VISKY Ágoston
Műemlékes komplex tervező: GUTTMANN Szabolcs
Épülettörténeti kutatás: dr. Weisz Attila, dr. Kovács Zsolt, dr. SZÁSZ Anikó, dr. KISS Lóránd
Falkép restaurálás: MEDNYÁNSZKY Zsolt, KISS Loránd
Kőrestaurátor: KISS Zoltán

Megrendelő: Erdélyi Hagyományok Alapítvány (Fundația Tradiții Transilvane)

 

További képek a galériában!

 

Az OCTOGON legújabb lapszáma mától a polcokon: hagyományainkhoz híven év elején az épületfelújításokra és a műemlékvédelem témakörére fókuszálunk. Az elmúlt időszak kvalitásos felújításairól, többek között a Lánchíd megújulásáról (CÉH Zrt./FŐMTERV), a Jáki Szent György-templom felújításáról is olvashattok

Magazinunkra itt lehet online előfizetni.

2024/1 189. lapszám - Octogon

 


 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Az újrahasznosítás folytonossága

Az újrahasznosítás folytonossága

Egy cseh kerámiaüzem új élete

Minden szinten, szinte minden

Minden szinten, szinte minden

Sem háló, sem alumíniumburkolat nem takarja többé a Corvin Áruház homlokzatát

Elkészültek a Dreher palota felújításának látványtervei

Elkészültek a Dreher palota felújításának látványtervei

A neoreneszánsz palota az Optinvest fejlesztésében újul meg.

Hirdetés