Elkészültek az MDDÜ által indított első design LAB program párosainak szériaérett alkotásai.

Véget ért a Magyar Divat & Design Ügynökség által 2020 tavaszán indított első design LAB inkubációs program, melynek keretében hét gyártó-tervező páros kapott támogatási keretet megálmodott termékeik megvalósításához. A hat hónapos gyártási folyamatot követően több mint 40 különleges, nemzetközi színvonalú, szériaérett termék született, például a porcelán mázzal borított lámpakollekció, az otthon kényelmét biztosító irodai bútorcsalád, az ergonómiailag tökéletesre fejlesztett szék vagy az intelligens kutyaház, amely hiánypótló termékként jelenhet meg hazai és nemzetközi piacon egyaránt.

MATCH moduláris ülőgarnitúra - Fotó: MDDÜ

A Magyar Divat & Design Ügynökség (MDDÜ) gyártásfejlesztési stratégiai pillérjének első állomásaként valósította meg a design LAB inkubációs programot, melynek elsődleges célja a szektor szereplői közötti sikeres kollaborációk előmozdítása, valamint a hazai gyártói háttér erősítése és korszerűsítése volt. Mindezek mellett a program a gyártásfejlesztésre, az iparág versenyképességének növelésére és az ágazat exportjának ösztönzésére kívánt hatással lenni. A megvalósítást egy szakértői kerekasztal-beszélgetés előzte meg, mely során kiderült, hogy

nagy igény mutatkozik olyan projektalapú kooperációkra, amelyekben a gyártók professzionalizmusa és a tervezők kreativitása versenyképes termékek formájában ölt testet. Az MDDÜ az ágazati visszajelzéseket figyelembe véve, a VIA (Valorisation de l’Innovation dans l’Ameublement) francia designintézet együttműködésével dolgozta ki az első design LAB programot.

A pályázatra, illetve a programot megelőző Speed Dating kapcsolatépítő rendezvényre is hatalmas érdeklődés mutatkozott, összesen 43 tervező-gyártó páros nyújtotta be jelentkezését, akik közül hét páros kapott támogatási keretet termékeik megvalósításához. A hat hónapos kivitelezési folyamatot az MDDÜ gyárlátogatásokon keresztül kísérte figyelemmel, a program végén pedig minden páros prezentálta az elkészült kollekciójának darabjait. A szériaérettség kiemelten fontos szempont volt, hiszen ez képes igazi stabilitást nyújtani a gyártók és tervezők számára.

A LOOP bútorcsalád - Fotó: MDDÜ

Az Árkossy Bútor Kft. és Horváth Máté együttműködésének köszönhetően létrejött LOOP Bútorcsalád 12 különböző funkciójú, formatervezési szempontból egyedülálló, innovatív termékből áll. A tervezés során fontos szempont volt számukra a fenntarthatóság, így többek között újrahasznosított, valamint hulladék anyagot használtak. A Varkoly Fiai Kft. és Horváth Máté a MATCH moduláris ülőgarnitúra családot alkották meg, amelynek egyik különlegessége a kárpitozáshoz alkalmazott PET palackokból készült szövet és a párnák töltőanyaga, amely a gyártás során keletkezett hab hulladékból állt össze. A Micro-Licht Világítástechnikai Stúdió Leits Miklóssal működött együtt a Hommage lámpacsalád megalkotásánál. A projekt során olyan különleges elemeket használtak, mint az egyedileg készülő fényvető korong, vagy a porcelán máz a lámpák felületén. A Rotte Kft. és Kele Sára a Tangens Office Home irodabútorcsalád fejlesztésén dolgozott és közös munkájuk révén 15 különböző, modulárisan összerakható, légies irodabútort alkottak. A bútorok az otthonokban kialakított home-office környezeti komfortját hordozzák.

A Balaton Bútor Kft., Lakos Dániel tervezővel kiegészülve valósította meg a TILES széket, amely egy teljesen új karakterű, síkokból és poligonokból építkező formaalkotáson alapul. Az ergonómiailag tökéletesre fejlesztett székek többszörösen görbült felülettel rendelkeznek. A Tilia 2002 Bt. és Ulmann István olyan intelligens kutyaházat alkottak, amely funkcionális, esztétikus és önfenntartó is egyben. A létrehozott termék a Pet Flat nevet viseli, innovációs értéke pedig vitathatatlan, hiszen alkotásukat többek között napelemmel, külső és belső kamerával, valamint rejtett világítással látták el. A POSITION Collective által tervezett és az Úri Lux Kft. által megvalósított BERRI lámpacsalád megformálásának kiinduló pontja a portfólió fejlesztés volt, az inspirációt pedig a hóbogyó növény adta. A termékek különlegessége a kivitelezés során használt egyedi faformáknak, valamint üveg pigmenteknek köszönhető.

Hommage lámpák - Fotó: MDDÜ

„Elképesztő volt látni, hogy a megvalósítás során egyre nagyobb szerepet kapott a fenntarthatóság, legyen szó újrahasznosított textilekről vagy PET palackok feldolgozásáról. A gyárlátogatások alkalmával folyamatosan figyelemmel kísértük a megvalósításhoz vezető lépéseket, hat hónap elteltével pedig bátran kijelenthetjük, hogy olyan magas minőségű szériaérett termékek születtek, amelyek esetében kivétel nélkül megfigyelhető a funkcionalitás és az esztétika kiváló ötvözése. Ezek az egyedi, magyar tervezésű és gyártású termékek hazai és nemzetközi kiállításokon egyaránt megállják helyüket, hazánkat képviselve pedig nagyban hozzájárulnak az országimázs erősítéséhez” – mondta Bata-Jakab Zsófia, az MDDÜ vezetője.

Az MDDÜ nem csak a termékek fejlődését, hanem azok utóéletét is támogatni kívánja, ezért folyamatosan azon dolgoznak, hogy minél több hazai és – amennyiben a vírushelyzet engedi – nemzetközi kiállításon, valamint design platformon jelenhessenek meg design LAB során született kiváló alkotások, ezzel is biztosítva a nemzetközi exportot és széleskörű láthatóságot. A programban résztvevő párosok munkáját méltatja továbbá az is, hogy a VIA – francia designintézet – felajánlotta, hogy a termékek bemutatásra kerülhetnek a Paris Design Weeken, amely kivételes lehetőség számukra. Az alkotásokat látva több iparági szakember is felajánlotta, hogy szívesen tartana workshopot a párosoknak, többek között tőkebefektetés, illetve védjegyeztetés témában, amelyek kapcsán már folynak az egyeztetések.

PET FLAT kutyaházak - Fotó: MDDÜ

A visszajelzések alapján, a gyártó-tervező párosok mind szakmailag, mind pedig üzletileg eredményesnek értékelték az első design LAB programot és bátran ajánlanák minden hazai iparági szereplő számára a pályázati lehetőséget. Emellett pedig kiemelték azt is, hogy értékes szakmai kapcsolatokat sikerült kialakítaniuk a programnak köszönhetően.


A második design LAB pályázat részletei

A második design LAB program iránt érdeklődő gyártók és formatervezők közösen jelentkezhetnek április 12. és június 13. között pályázati anyagukkal az MDDÜ hivatalos weboldalán közétett információk mentén.  

Az ügynökség május 17-én rendezi meg az online Speed Dating eseményt, melyre a designlab@hfda.hu e-mail címre küldött levélben tudnak a gyártók és tervezők előzetesen regisztrálni.

A design LAB programra való pályázati kiírás pontos részletei az MDDÜ hivatalos oldalán érhetők el.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Új kontextusban a textilipar számára terhet jelentő gyártási maradékok

Új kontextusban a textilipar számára terhet jelentő gyártási maradékok

A 360 Design Budapest kiállításon Temesi Apol RAWfiction munkája is megtekinthető.

„Úgy kezelem a tárgyaimat, mint ahogy egy festőművész a vásznat”

„Úgy kezelem a tárgyaimat, mint ahogy egy festőművész a vásznat”

A 360 Design Budapest kiállításon Antal Balázs aka BAANTAL Pollinate Blue és Splash bögréje is megtekinthető.

Magyar tervezők Párizsban és Milánóban

Magyar tervezők Párizsban és Milánóban

Európában is bemutatkoztak a Budapest Select ernyőmárkája alatt összegyűlt tehetséges magyar tervezők.

Hirdetés