Az átalakuló gazdaság és a szektor visszajelzései alapozták meg a Magyar Divat & Design Ügynökség 2020-as projektjeit

A Magyar Divat & Design Ügynökség (MDDÜ), a hazai divat- és design ágazatok támogatása érdekében működő szakmai szervezet 2020-ban a tervezett programjai mellett olyan kezdeményezéseket indított el, amelyek az iparági szereplők visszajelzéseire építve nemcsak a vírushelyzet kihívásaira reagáltak, hanem a vállalkozások versenyképességét növelő céllal valósultak meg – áll az ügynökség közleményében. A pandémia szektorra gyakorolt hatásait kérdőívben mérte fel az Ügynökség, amely alapján évtizedek óta egyedülálló, 15 milliárd forint keretösszegű pályázati forrás nyílt a divat- és designipari vállalkozások számára. A 2021-es évben az MDDÜ célja továbbra is az, hogy az iparág fejlesztését célzó stratégiai pillérek mentén a kihívásokra rugalmasan reagáló, valós, releváns szakmai támogatást nyújtson az iparági szereplőknek.

2020 tavaszán a hazánkba berobbant koronavírus-járvány okozta helyzet feltérképezése érdekében az MDDÜ kérdőívvel mérte fel a világjárvány divat- és designiparra gyakorolt hatásait, valamint a látható következményeket, melyre közel 400 vállalkozás küldte el válaszát. A kitöltők többsége az anyagi támogatás és a szakmai tanácsadás igényét jelölte meg a segítségnyújtás legfontosabb formáira, mely visszajelzéseket az Ügynökség programjainak újratervezésekor kiemelt figyelemben részesített.

A visszajelzések, illetve szakmai egyeztetések alapján összeállított javaslatcsomagot az MDDÜ továbbította a gazdaság újraindításáért felelős akciócsoport számára, amelynek köszönhetően kiemelt ágazattá nyilvánították a kreatívipart.

Ezen szakmai előkészítő tevékenység alapján indította el az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) a divat- és designipari KKV-k támogatására kiírt 10 milliárd forint keretösszegű pályázatát, melyet a január 15-i bejelentést követően 15 milliárd forintra emelt. Ennek keretében összesen 12 milliárd forint támogatásra jelentkezhetnek a konvergenciarégiók vállalkozásai és 3 milliárd forintos keretre nyújthatják be pályázataikat a közép-magyarországi régióban működő iparági szereplők. A kreatívipar ilyen mértékű, célzott támogatására évtizedek óta nem volt példa. Az MDDÜ szakmai partnerként vett részt az előminősítési rendszer, valamint a pályázati felhívás kialakításában. Az iparág visszajelzéseire alapozva több módosításra is sor került - például kibővült a pályázaton résztvevők lehetséges köre, a támogatás által beszerezhető gépek köre, illetve a munkabér is bekerült a támogatott tevékenységi körök közé.

Az Ügynökség a 2020-as év kihívásaira és az iparági szereplők kérdőíves visszajelzéseire reagálva újratervezte programjait: összesen 20 projektet szervezett, amelyen közel 100 tervező vett részt.

Az év elején 11 magyar designmárka mutatkozhatott be a Párizsban megrendezésre kerülő Maison & Objet nemzetközi szakvásáron. A Camera Nazionale della Moda Italianaval kötött stratégiai megállapodásnak köszönhetően pedig 8 divatmárka kapott lehetőséget arra, hogy két alkalommal is bemutathassa legújabb kollekcióját a Milano Fashion Weeken.

Továbbá a HFDA Academy Fashion Flash és design DIALOG keretében online kerekasztal-beszélgetéseket szervezett, New View címmel pedig videó- és podcastsorozatot valósított meg a vállalkozások szakmai támogatásáért.

Az oktatásfejlesztési pillér alatt elindult a Szakképzésfejlesztést támogató program, amely a kreatívipari hiányszakmák presztízsét igyekszik visszaállítani, valamint a V4-es országok bevonásával lezajlott az első digitális Budapest Fashion & Tech Summit konferencia is. A gyártásfejlesztési stratégiai pillér szerves részét képezte a gyártók fejlesztését szolgáló Gyártó mentorprogram, de a design LAB inkubációs program keretében is létrejött 7 sikeres gyártó-tervező kollaboráció. A járványhelyzet ellenére is hatalmas sikert arattak a Budapest Central European Fashion Week rendezvényei és Budapest Design Week keretében megrendezett 360 Design Budapest kiállítás. Ezentúl közel 170 regisztrálónál tart a 2020-ban indult HFDA Spot, amelynek célja, hogy elősegítse a kreatív ágazaton belüli szakmai kapcsolatépítést a gyártók és a tervezők között.

Az MDDÜ-nek kiemelt célja a szektorra jellemző forráshiány kezelése, amelyhez további segítséget nyújtott az MFB csoporthoz tartozó Hiventures Kockázati Tőkealapkezelővel 2019-ben kötött stratégiai megállapodás.

Ennek keretében 2020-ban még szorosabb együttműködés vette kezdetét és megkezdődött a technológiai újításokat is tartalmazó iparági startupok forráshoz jutását célzó Divat & Design Tőkealap portfóliójának kiépítése, mely révén több jelentkezés is sikeres befektetéssel zárult. A Hiventures és a Startup Campus tavaly ismét partnere volt az MDDÜ-nek a HFDA Startup Program megvalósításában, amelynek keretében a rekordszámú 61 jelentkezőből, végül 3 divat- és designipari innováció és fejlesztési ötlet is elnyerte a Hiventures 15 millió forintos befektetési ajánlatát.

Hosszú tervezési folyamat után december elején elindulhatott a kizárólag magyar divat- és designmárkákat felvonultató Budapest Select Concept Store webshop, amely hazai és nemzetközi szinten egyaránt megjelenési, valamint értékesítési lehetőséget biztosít Magyarország tehetséges tervezőinek. Az online üzlet megvalósításával az MDDÜ átvállalta a márkák digitális fejlesztési terheit, ezzel is támogatva őket a vírushelyzet okozta bevételkiesések enyhítésében.

„A Magyar Divat & Design Ügynökség a kreatívipar integratív koordinációs szervezeteként 2020-ban is kiemelt küldetésének tekintette az iparági szereplők támogatását – erre pedig a járványhelyzet miatt tavaly különösen nagy szükség volt. Programjaink során közel 200 iparági szereplővel működtünk együtt, a javaslataink alapján pedig egy 15 milliárd forintos pályázati forrás nyílt a divat- és designipari vállalkozások számára, amely évtizedek óta egyedülálló. A 2020-as év tapasztalatai alátámasztják, hogy miért hasznos egy szektornak, ha dedikált állami koordinációs szervezet képviseli az érdekeit. A 2021-es évben folytatjuk a már megkezdett stratégiai építkezést, fő fókuszként pedig a hiányszakmák presztízsének visszaállításán fogunk dolgozni, amellyel tovább erősödhet az iparág” – mondta Bata-Jakab Zsófia, az MDDÜ vezetője.

Az előző év új kihívások és feladatok elé állította az ágazatban dolgozókat, miközben előrevetítette a jövőbeli lehetőségeket is. A koronavírus-járvány következtében kialakult helyzet alapjaiban formálta át a fogyasztók életvitelét, szokásait, döntési mechanizmusait, viselkedését, miközben az ellátási láncok is megszakadtak – így az iparág legfontosabb feladata 2021-ben továbbra is az alkalmazkodás és az új lehetőségek kiaknázása lesz. A digitális vásárlás várhatóan idén is növekedni fog, ezért az iparági szereplőknek az értékesítésösztönzés céljából vonzóbbá és emberközpontúbbá kell alakítaniuk online felületeiket. Az MDDÜ 2021-ben is támogatja az iparágat, hogy közös erővel vészeljék át ezt a kihívásokkal teli időszakot.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Együtt fejleszti a hazai divat- és designipart az MDDÜ és a HEPA

Együtt fejleszti a hazai divat- és designipart az MDDÜ és a HEPA

A megállapodásnak köszönhetően a magyar iparági szereplők hosszú távú szakmai támogatásban részesülhetnek.

Funkcionalitás és esztétika kiváló ötvözése

Funkcionalitás és esztétika kiváló ötvözése

Elkészültek az MDDÜ által indított első design LAB program párosainak szériaérett alkotásai.

Kilenc magyar márka a Milano Fashion Weeken

Kilenc magyar márka a Milano Fashion Weeken

Őszi-téli kollekciókat mutatnak be.

Hirdetés