Összegyűjtötték a legfrissebb és leginnovatívabb anyagok mintáit a világ minden tájáról.

A divat- és designipar tudás-intenzív ágazattá vált, ahol a versenyképesség kulcsa a legújabb anyagtudományi, technológiai és informatikai innovációk alkalmazásában rejlik. A termékek megszületésének kikerülhetetlen része a design és a megfelelő alapanyagok használata. Az új termékek mintegy 70 százaléka alapanyag- vagy technológia-innovációkon alapul. Naponta jelennek meg új anyagok, gyártási technológiák, és ezek az újdonságok egyben lehetőségek is – írta a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem honlapja, miután a Magyar Divat & Design Ügynökséggel közösen létrehozta a Budapest Design Material Libraryt, hogy egybegyűjtse a legfrissebb és leginnovatívabb anyagok mintáit a világ minden tájáról és egy adatbázis formájában széles körben hozzáférhetővé tegye azokat.

Az egyetem épülete a Kelet-Közép európai régióban elsőként és egyedülállóként ad helyet ilyen jellegű könyvtárnak, a gyűjtemény folyamatos bővítése, hazai mintákkal való kiegészítése pedig lehetővé teszi a nemzetközi véráramba való bekapcsolódást és a nyitást a nemzetközi piaci szereplők felé. A létesítmény az  innovációs folyamatok középpontjába helyezheti a Magyarországot és vele együtt a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemet, a világ design közössége számára.

A magyar kreatívipari szereplők számára egyedülálló gyűjtemény lehetővé teszi, hogy a hazai kis- és középvállalkozások – gyakori külföldi látogatások nélkül is – megismerhessék a lehető legkorszerűbb, leginnovatívabb anyagokat és azok ismeretében tervezzenek termékeket, alakítsanak ki együttműködéseket alapanyaggyártókkal. A Budapest Design Material Library az egyetemi hallgatók, gyártók, tervezők és hazai designipari KKV-k mellett a nagyvállalatok, anyag- és termékfejlesztő cégek részére egyaránt nyitva áll. A MOME hallgatói regisztráció után férhetnek hozzá a könyvtár gyűjteményéhez, míg a cégek, magániskolák és magánszemélyek tagdíjat fizetve vehetik igénybe a létesítmény szolgáltatásit.

Az anyagkönyvtár továbbá a rendszeres szakmai programok alkalmával lehetőséget biztosít az érdeklődőknek és ügyfeleknek a különböző anyagminták széleskörű megismerésére és innovatív felhasználási lehetőségeik áttekintésére. A létesítmény folyamatos kapcsolatban áll a hazai és regionális egyetemekkel, kutatóközpontokkal, amelyek igénybe vehetik az anyagkönyvtárat termékfejlesztések kapcsán, miközben saját anyaginnovációikkal tovább bővíthetik a meglévő állományt is.

A Budapest Design Material Library lehetőséget ad a legfrissebb és leginnovatívabb anyagok megtekintésére a világ minden pontjáról. Nyitva áll bárki számára, aki információkat keres anyagokról a design, a termékfejlesztés vagy egyéb kreatív szakmák számára. Az anyagkönyvtár online adatbázisa az anyaginformációk mellett a mintákról készült képekkel és leíró szövegekkel egészül ki. Az adatbázis angol, olasz, német, thai és koreai nyelven is elérhető.

A gazdaság és az oktatás összekötő elemeként a könyvtárban a hallgatók már az oktatás alatt megismerkedhetnek az aktuális trendekkel, technológiai újdonságokkal. Ennek köszönhetően hazánkban is elmozdulhat ez a tradicionális iparág a digitális transzformáció irányába és az iparági szereplők kiaknázhatják a divat, a design és a technológia ötvözésében rejlő lehetőségeket.

Az anyagkönyvtár ezen franchise részét képezi.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Közösségépítés a Vajdaságban, designnal

Közösségépítés a Vajdaságban, designnal

Szalai Bálint itthon. projektje egy kisváros mestereinek lehetőségeit szélesíti. 

Más-más zenét hallgatnátok, fülhallgató nélkül? Mostantól nem probléma

Más-más zenét hallgatnátok, fülhallgató nélkül? Mostantól nem probléma

Kókai András (MOME Formatervező Tanszék) diplomamunkája.

Újrahasznosítás magasabb szinten, hazai designnal

Újrahasznosítás magasabb szinten, hazai designnal

Somogyi Zsuzsa (MOME Formatervező Tanszék) diplomamunkája.

Hirdetés