Összegyűjtötték a legfrissebb és leginnovatívabb anyagok mintáit a világ minden tájáról.

A divat- és designipar tudás-intenzív ágazattá vált, ahol a versenyképesség kulcsa a legújabb anyagtudományi, technológiai és informatikai innovációk alkalmazásában rejlik. A termékek megszületésének kikerülhetetlen része a design és a megfelelő alapanyagok használata. Az új termékek mintegy 70 százaléka alapanyag- vagy technológia-innovációkon alapul. Naponta jelennek meg új anyagok, gyártási technológiák, és ezek az újdonságok egyben lehetőségek is – írta a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem honlapja, miután a Magyar Divat & Design Ügynökséggel közösen létrehozta a Budapest Design Material Libraryt, hogy egybegyűjtse a legfrissebb és leginnovatívabb anyagok mintáit a világ minden tájáról és egy adatbázis formájában széles körben hozzáférhetővé tegye azokat.

Az egyetem épülete a Kelet-Közép európai régióban elsőként és egyedülállóként ad helyet ilyen jellegű könyvtárnak, a gyűjtemény folyamatos bővítése, hazai mintákkal való kiegészítése pedig lehetővé teszi a nemzetközi véráramba való bekapcsolódást és a nyitást a nemzetközi piaci szereplők felé. A létesítmény az  innovációs folyamatok középpontjába helyezheti a Magyarországot és vele együtt a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemet, a világ design közössége számára.

A magyar kreatívipari szereplők számára egyedülálló gyűjtemény lehetővé teszi, hogy a hazai kis- és középvállalkozások – gyakori külföldi látogatások nélkül is – megismerhessék a lehető legkorszerűbb, leginnovatívabb anyagokat és azok ismeretében tervezzenek termékeket, alakítsanak ki együttműködéseket alapanyaggyártókkal. A Budapest Design Material Library az egyetemi hallgatók, gyártók, tervezők és hazai designipari KKV-k mellett a nagyvállalatok, anyag- és termékfejlesztő cégek részére egyaránt nyitva áll. A MOME hallgatói regisztráció után férhetnek hozzá a könyvtár gyűjteményéhez, míg a cégek, magániskolák és magánszemélyek tagdíjat fizetve vehetik igénybe a létesítmény szolgáltatásit.

Az anyagkönyvtár továbbá a rendszeres szakmai programok alkalmával lehetőséget biztosít az érdeklődőknek és ügyfeleknek a különböző anyagminták széleskörű megismerésére és innovatív felhasználási lehetőségeik áttekintésére. A létesítmény folyamatos kapcsolatban áll a hazai és regionális egyetemekkel, kutatóközpontokkal, amelyek igénybe vehetik az anyagkönyvtárat termékfejlesztések kapcsán, miközben saját anyaginnovációikkal tovább bővíthetik a meglévő állományt is.

A Budapest Design Material Library lehetőséget ad a legfrissebb és leginnovatívabb anyagok megtekintésére a világ minden pontjáról. Nyitva áll bárki számára, aki információkat keres anyagokról a design, a termékfejlesztés vagy egyéb kreatív szakmák számára. Az anyagkönyvtár online adatbázisa az anyaginformációk mellett a mintákról készült képekkel és leíró szövegekkel egészül ki. Az adatbázis angol, olasz, német, thai és koreai nyelven is elérhető.

A gazdaság és az oktatás összekötő elemeként a könyvtárban a hallgatók már az oktatás alatt megismerkedhetnek az aktuális trendekkel, technológiai újdonságokkal. Ennek köszönhetően hazánkban is elmozdulhat ez a tradicionális iparág a digitális transzformáció irányába és az iparági szereplők kiaknázhatják a divat, a design és a technológia ötvözésében rejlő lehetőségeket.

Az anyagkönyvtár ezen franchise részét képezi.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

„Hátra kell lépni”

„Hátra kell lépni”

Beszélgetés Kozma Dániel tervezőgrafikussal.

A járműtervezés fellegvára nyílik a MOME-n

A járműtervezés fellegvára nyílik a MOME-n

A MERCEDES vezető designere nyitotta meg a MOME MOBILITY DESIGN LAB-et

Reframe – a feldolgozás ékszerei

Reframe – a feldolgozás ékszerei

Sümegh Anna Reframe című diplomamunkája a MOME Ékszertervezés és fémművesség MA szakán.

Hirdetés