Hirdetés

A MATE Budai Campusában újrahasznosított anyagból készült, magyar designbútorokat adtak át

Előremutató fenntarthatósági elvek alapján készült, díjnyertes designbútorokat kapott a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Budai Campusának közösségi tere. A Homm Bútor és Horváth Máté közös moduláris ülőgarnitúra családja, a MATCH, a Magyar Divat & Design Ügynökség design LAB inkubációs programjának köszönhetően jött létre. A pályázat célja olyan innovatív designbútorok fejlesztése volt, amelyek a gyártók és a tervezők között létrejövő kollaboráció eredményeiként születtek meg. A magyar tervező-gyártó páros ülőgarnitúráját október 11-én a körforgásos gazdaság szószólója, Balogh Levente üzletember adta át az egyetemnek.


A MATCH termékek forgácslapjainak akár 60 százaléka is származhat régi bútorok vagy egyéb faanyagok újbóli felhasználásából, ami megegyezik a körforgásos gazdaság törekvéseivel. A fenntarthatósági elemek sora azonban itt még nem ér véget; a párnák rugalmas töltőanyaga a gyártás során keletkezett poliuretán hab esedékből és poliészter vatelin maradékból, a kárpit teljes egésze pedig újrahasznosított PET-palackokból áll, míg a bútorokban megjelenő tömörfa, rétegelt falemez és fém alkatrészek teljes egészében újrahasznosíthatóak. 
 


Az Italgreen Hungary hozzájárulásával megújult közösségi tér új ülőgarnitúráját Balogh Levente, a Szentkirályi Magyarország Kft. elnöke és társtulajdonosa adta át az egyetem rektorának és tanszékvezetőinek. Az üzletember nagyra értékeli a hasonló kezdeményezéseket, hiszen a környezetvédelem és a fenntarthatóság nemcsak magánemberként, hanem cégvezetőként is rendkívül fontos számára. A Szentkirályi egyik kiemelt célja, hogy tíz éven belül átálljon a körforgásos gazdaságra, hulladékmentessé téve az ásványvízfogyasztást. 

„A körforgásos gazdasági működésre átállásnak három lépcsője van. A Szentkirályinál az elsőt már teljesítettük, vagyis a környezetbarát tervezésnek köszönhetően a PET palackok száz százalékban újrahasznosítható anyagból készülnek. A második lépés a palackok hatékony visszagyűjtése, hiszen csak annyit lehet újrahasznosítani, amennyi visszajut a gyártásba. Ezt szolgálja majd a jövő év elején érvénybe lépő betétdíjas rendszer is, amelynek bevezetése hosszú évek óta szívügyem. A harmadik pedig, ami a legfenntarthatóbb megoldás, a »palackból-palackot« alapelv, vagyis az a folyamat, amely során a régi PET-palackból új készül, ezzel pedig bezárul a PET-körforgás” – foglalta össze a körforgásos gazdaság felépítését Balogh Levente, aki szeptemberben a MATE Akadémián, mint meghívott szakmai előadó mesélt a hallgatóknak arról, hogy mi lehet a Szentkirályi sikerének titka.

„Számomra fontos, hogy támogassak minden olyan kezdeményezést, amely maximalizálja a körforgást. Ennek példája ez a bútorcsalád is, amelyet a MATE campusának adományoztam. Külön öröm, hogy ezzel egyben fiatal magyar tehetségeket is támogathatok” – fűzte hozzá az üzletember.

„Az újrahasznosított anyagokból készült bútorok koncepciója teljes mértékben beleillik a MATE körforgásos gazdaság érdekében végzett tevékenységébe. Egyetemünk világszinten kiemelkedő munkát folytat fenntarthatósági és környezetvédelmi területeken, valamint folyamatosan keressük azokat a hatékony módszereket és megoldásokat, amelyek révén sikeresen tudjuk bevezetni a körforgásos gazdasági folyamatokat a campusainkon” – mondta Dr. Gyuricza Csaba, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem rektora.

 

Forrás: sajtóanyag
 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Mi az a homlokzatlízingelés, és mire jó a használt farmer az építészetben?

Mi az a homlokzatlízingelés, és mire jó a használt farmer az építészetben?

Többek közt erről beszélgetett Horváth Bálint, a Holland Királyság Nagykövetségének körforgásos gazdasági tanácsadója a B+H építészeivel.

Ha meguntad a régi bútorodat, az IKEA mostantól Magyarországon is visszavásárolja

Ha meguntad a régi bútorodat, az IKEA mostantól Magyarországon is visszavásárolja

Újabb lépés a hulladék nélküli társadalom felé.

A Code Showroom számára különösen izgalmas volt a Maison&Objet

A Code Showroom számára különösen izgalmas volt a Maison&Objet

Az általa forgalmazott márkák számos újdonságot mutattak be a párizsi szakvásáron.

Hirdetés