Finn művészeknek elegük lett és meghúzták a Vonalat.

Két finn művész, Pekka Niittyvirta és Timo Aho annyira komolyan veszik az éghajlatváltozással kapcsolatos riasztásokat, hogy mások számára is érzékelhetővé tették a helyzet komolyságát. Egy skóciai városban fényinstallációval hívták fel a figyelmet a tengerszint emelkedésének katasztrofális hatásaira és ezzel tudatosítani is szeretnék, hogy egyáltalán nem egy távoli krízisről van szó, hanem mindez már az ajtónkon kopogtat.

A víz a hálószobádba is bekopogtathat

A finn páros érti, hogy a társadalomformálás, az edukáció és a környezetünk védelme miatt mekkora felelősség van a művészek vállán és legutóbbi installációjukat ennek tudatában alkották meg. A helyszín a skóciai Külső-Hebridák középső szigetcsoportja, Uist, egy olyan terület, amely állandó kölcsönhatásban áll az árapály jelenséggel. A fényinstalláció telepítése a Taigh Chearsabhagh Művészeti Központnál történt, amely vízparti fekvése miatt közvetlenül ki van téve a negatív környezeti hatásoknak. A központ épületeire Pekka Niittyvirta és Timo Aho szenzorokat telepített, amelyek három szinkronizált fénynyalábot aktiválnak. A vonalak olyan magasságban fonják be az épületeket, ameddig tudományos becslések szerint a víz - a nem túl távoli jövőben - érni fog. Minden, ami alatta van, víz alá fog kerülni.  

"Az installáció az ember természettel való kapcsolatának katasztrofális hatását vizsgálja - mondták az alkotók. Párbeszédet szeretnénk kezdeményezni a témával kapcsolatban, hogy végre mindenki megértse, a növekvő tenger szintje hogyan befolyásolja a part menti területeket, lakóit és a jövőbeni földhasználatot. A Vonalak névre keresztelt mesterséges jelenség célja, hogy vizuális figyelmeztetésként szolgáljon az éghajlatváltozás környezetre gyakorolt, hosszú távú hatásaira."

A lámpákat alumínium huzalra szerelték rá, amelyeket az épületek falához vagy a talajból kiálló acélszárakhoz illesztettek. Ezeket az érzékelőkhöz csatlakoztatták, amelyek aktiválták a fényeket, amikor változás történt az árapályban, és így a vízszintben is.

A Vonal LED lámpákkal

A vonalak által reprezentált tengerszint magasság vihar adatokon alapszik, megnézték, hogy milyen vízszint emelkedést okoztak a viharok korábban, amelyek már a parti épületeket is kikezdték.

"A művészetnek lehetősége van arra, hogy ötleteket és fogalmakat közvetítsen sokkal erőteljesebben, mint ahogy egyszerű szavak vagy tudományos grafikonok tennék. A kreatív, művészeti folyamatoknak sok a tennivalója a társadalom, a fejlődés, az óceánok közötti kapcsolat és együttélés terén. A projektet a tengerparti közösségek elhelyezkedése és ehhez kapcsolódó jövőjük kontextusában indítottuk el. Az emberek az ipari forradalom kezdete óta befolyásolják az éghajlatot, és ezek a hatások csak felgyorsultak. A LED-es lámpák többféle értelemben rezonálnak a kortárs fogyasztói társadalommal, és úgy gondoltuk, így tudjuk a leghatásosabban érzékeltetni a valós veszélyt.” - mondták a művészek.Ha tetszett a cikk, és szeretne előfizetni magazinunkra, itt teheti meg.

Kapcsolódó cikkek

"Az építészet számomra maga az élet"

Jamamoto Aszakóval beszélgettünk.

Öt óra alatt összeszerelhető enegriahatékony ház

Öt óra alatt összeszerelhető enegriahatékony ház

Madridban készült a kétszintes otthon, de gyorsan elköltöztették.

A találmány, ami alaposan megváltoztatta a városokat

A találmány, ami alaposan megváltoztatta a városokat

A taktilis burkolat olyan széles körben elterjedt, hogy mára teljesen természetesnek vesszük az utcákon. 

Hirdetés