Hirdetés

Finn művészeknek elegük lett és meghúzták a Vonalat.

Két finn művész, Pekka Niittyvirta és Timo Aho annyira komolyan veszik az éghajlatváltozással kapcsolatos riasztásokat, hogy mások számára is érzékelhetővé tették a helyzet komolyságát. Egy skóciai városban fényinstallációval hívták fel a figyelmet a tengerszint emelkedésének katasztrofális hatásaira és ezzel tudatosítani is szeretnék, hogy egyáltalán nem egy távoli krízisről van szó, hanem mindez már az ajtónkon kopogtat.

A víz a hálószobádba is bekopogtathat

A finn páros érti, hogy a társadalomformálás, az edukáció és a környezetünk védelme miatt mekkora felelősség van a művészek vállán és legutóbbi installációjukat ennek tudatában alkották meg. A helyszín a skóciai Külső-Hebridák középső szigetcsoportja, Uist, egy olyan terület, amely állandó kölcsönhatásban áll az árapály jelenséggel. A fényinstalláció telepítése a Taigh Chearsabhagh Művészeti Központnál történt, amely vízparti fekvése miatt közvetlenül ki van téve a negatív környezeti hatásoknak. 

A központ épületeire Pekka Niittyvirta és Timo Aho szenzorokat telepített, amelyek három szinkronizált fénynyalábot aktiválnak. A vonalak olyan magasságban fonják be az épületeket, ameddig tudományos becslések szerint a víz - a nem túl távoli jövőben - érni fog. Minden, ami alatta van, víz alá fog kerülni.  

"Az installáció az ember természettel való kapcsolatának katasztrofális hatását vizsgálja - mondták az alkotók. Párbeszédet szeretnénk kezdeményezni a témával kapcsolatban, hogy végre mindenki megértse, a növekvő tenger szintje hogyan befolyásolja a part menti területeket, lakóit és a jövőbeni földhasználatot. A Vonalak névre keresztelt mesterséges jelenség célja, hogy vizuális figyelmeztetésként szolgáljon az éghajlatváltozás környezetre gyakorolt, hosszú távú hatásaira."

A lámpákat alumínium huzalra szerelték rá, amelyeket az épületek falához vagy a talajból kiálló acélszárakhoz illesztettek. Ezeket az érzékelőkhöz csatlakoztatták, amelyek aktiválták a fényeket, amikor változás történt az árapályban, és így a vízszintben is.

A Vonal LED lámpákkal

A vonalak által reprezentált tengerszint magasság vihar adatokon alapszik, megnézték, hogy milyen vízszint emelkedést okoztak a viharok korábban, amelyek már a parti épületeket is kikezdték.

"A művészetnek lehetősége van arra, hogy ötleteket és fogalmakat közvetítsen sokkal erőteljesebben, mint ahogy egyszerű szavak vagy tudományos grafikonok tennék. A kreatív, művészeti folyamatoknak sok a tennivalója a társadalom, a fejlődés, az óceánok közötti kapcsolat és együttélés terén. A projektet a tengerparti közösségek elhelyezkedése és ehhez kapcsolódó jövőjük kontextusában indítottuk el. Az emberek az ipari forradalom kezdete óta befolyásolják az éghajlatot, és ezek a hatások csak felgyorsultak. A LED-es lámpák többféle értelemben rezonálnak a kortárs fogyasztói társadalommal, és úgy gondoltuk, így tudjuk a leghatásosabban érzékeltetni a valós veszélyt.” - mondták a művészek.Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Új Bauhaus-központ Tel-Avivban

Új Bauhaus-központ Tel-Avivban

Így ünnepelik a modernista építészeti stílus századik születésnapját.

Magyar mérnökök dolgoztak Bjarke Ingels épületénél

Magyar mérnökök dolgoztak Bjarke Ingels épületénél

A norvégiai Twist Múzeum csavaros épületnél fontos szerep jutott a budapesti székhelyű Baumetall Designnak.

Csúcsdizájn a hegycsúcsok közt

Csúcsdizájn a hegycsúcsok közt

Természet és épület harmóniája a Královka Hotelben.

Hirdetés