Régen a netre menekültünk a valóság elől, ma a valóságba a net elől. Csak megfelelő helyszín kell.

Egyre erősebb az igény a digitális detox, a nyugodt körülmények között, a természetben töltött hétvégék iránt, ahol analóg üzemmódban lassíthatunk kicsit. Kiválasztottunk öt kabinházat, ahol ahol tökéletesen feltöltődhetnek a szerencsések, miközben a telefonunkat hagyják lemerülni.

Önkiszolgáló kabin a spontán szabadságért

A Fuglemyrhytta egy önkiszolgáló kabin, amelyet Snøhetta tervezett a Vettakollen közelében, Norvégiában túrázó sétálók számára, hogy kihasználhassák az Oslofjordra néző kilátást. Egy Oslótól északra fekvő dombon helyezkedik el, ahonnan a városon keresztül nyílik kilátás a fjordra. Az egész évben nyitva tartó kabin csak gyalogosan közelíthető meg, ezáltal a ráhangolódás már az odavezető úton megkezdődhet.

Fotó: Snøhetta

Fenntartható megoldások letisztult formában

Robin Falck finn építész nyaralója Vallisaariban, egy Helsinki közeli szigeten vár ránk. A Nolla elnevezésű kabin, a nulla névre utal, hogy fenntartható anyaghasználatával (helyi fenyőből és furnérlemezből épült), lehetővé tegye a látogatók számára a nulla kibocsátású nyaralást. A kabinházakban az a jó, hogy kicsik. Így rá vagyunk kényszerítve, hogy kevesebb dolgot vigyünk magunkkal, és éppen ez a jó benne – kicsit, mintha sátorozni mennénk.

Fotó: robinfalck.com/nolla

Namíbiai kabincsoport az óceánparton 

A Nina Maritz Architects namíbiai stúdióját az ország Skeleton Coast (Csontváz Part)-ként elhíresült partvidékén fekvő hajóroncsok ihlették, amikor Shipwreck Lodge névre hallgató kabinházaikat megtervezték. A házak a fehérhomokos dűnék között helyezkednek el, az óceán partján, amely a szörfösök kedvelt partszakasza, emellett különféle állatfajok otthona, beleértve a barna hiénákat, a sivatagi oroszlánokat, az elefántokat és a zsiráfot. Pihenés, számos kaland lehetőségével.

Fotó: Denzel Bezuidenhout / ninamaritzarchitects.comFotó: Michael Turek / ninamaritzarchitects.com

Kabinház a város felett

Ha a belváros közepétől túl messze a vadon, akkor Panos Dragonas és Varvara Christopoulou athéni városi kunyhója a megoldás. Filozófiájuk, a világ egyre inkább urbanizálódik, és a digitalizáció a sivatagokon és a dzsungeleken is átterjed, így felesleges messzire vándorolni a vélt nyugalomért, jobban járunk, ha inkább magunk teremtjük meg azt, közvetlen közelünkben. A kunyhó egy apartmanház tetőterén négy karcsú oszlopon áll mindössze kilenc négyzetméterével, hogy ha ennyit is, de visszahódítson a nyüzsgő városból.

Fotók: arch.upatras.gr

A legközelebb hazai

Ha a görögökhöz hasonlóan mi is inkább otthon maradnánk, akkor elég a Normafa közelében túráznunk. A Cabin and Canvas igazán jó utazás az analóg hangulatba (kályha, festővászon, írógép, rengeteg könyv és egy polaroid gép is helyet kapott), miközben nagyvonalú kényelmet biztosít. Igazi designkuckó, egy grafikus-építész házaspár, no meg a két gyerekük családi együttműködésével valósult meg. A kertben pár lépésre a háztól vár minket egy tágas sátor, ahol pihenhetünk, alkothatunk, feltöltődhetünk.

Fotók: Cabin and Canvas



Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Béremelést adott egy iskola a tanároknak abból, amit a napelemmel spórolt

Béremelést adott egy iskola a tanároknak abból, amit a napelemmel spórolt

Egy vizsgálatból kiderült, hogy egy modern energia-infrastruktúra kiépítésével húsz év alatt 2,4 millió dollárt spórolhatnának.

BigSEE díjas a fertődi Esterházy-kastély nyugati szárnyának rekonstrukciója

BigSEE díjas a fertődi Esterházy-kastély nyugati szárnyának rekonstrukciója

Az elismerés kapcsán körbejártuk a patkószárnyat Csillag Katalinnal, a 3h építésziroda vezető tervezőjével.

Századfordulós, csontból készült fogkefe került elő

Századfordulós, csontból készült fogkefe került elő

Hétköznapi tárgyak is előkerültek a várban zajló régészeti feltárásokon.

Hirdetés