Hirdetés

A 20. század legendás, nagy építészei, designerei rengeteg ikonikus bútort hagytak az utókor számára, amelyek akkor, és azóta is hatalmas inspirációs erővel hatnak a mai tervezőkre. Sokan nem is sejtjük például, hogy ki tervezte a gyermekkorunk orvosi várótermeiből ismerős műanyag széksorok eredeti verzióját, vagy a világszerte használt elegáns repülőtéri üléseket. Az eredeti darabokat szinte minden bútor esetében a mai napig is gyártják (igazodva a jelenlegi igényekhez) többek között olyan nagy múltú gyártók, mint az Artek, a Tecta vagy a Vitra. Tartsatok velünk és ismerjétek meg ezeknek a jól ismert daraboknak a történetét! A Designtörténelem rovat első főszereplője a Tecta D40.
 

Lauenförde egy kis szászországi település a Weser folyó hullámzó partjainál. Ez a hely ad otthont a Tecta-nak, mely a mai napig családi vállalkozásként üzemel, immár a 4. generáció irányítása alatt. A Tecta küldetése, hogy megőrizze, és ha szükséges, megreformálja a Bauhaus mozgalom legjobb ötleteit és terveit. Minden egyes terméke magában hordozza a hamisítatlan Bauhaus stílusjegyeket.

 

Marcel Breuer – ahogy világszerte ismerik – a 20. század egyik legnagyobb hatású bútortervezője és építésze volt, és munkássága nyomán olyan értéket hagyott hátra, melynek köszönhetően neve bevésődött a modernista alkotók sorába. Munkái között különleges helyet foglal el az ikonikus D40 szék, mely sokak számára ismerős lehet. Az íves, harmonikus acélcső szerkezet amennyire egyszerű, annyira kényelmes. Ezzel a termékkel forradalmasította Breuer Marcel a bútortervezést.

 


A tervező elve a következő volt:

„Egy szék… ne legyen vízszintes/függőleges, ne legyen expresszionista, se konstruktivista”, legyen „jó szék, akkor passzol egy jó asztalhoz”.

És milyen igaza volt! Az acél csővázas irodai szék korábban megtalálható volt irodákban, orvosi rendelőkben, de akár étkezőszékként is alkalmazták. A D40-es modell napjainkban is elérhető a német Tecta gyár széles kínálatában.
 

 

pointzero | Web | Facebook | Instagram
 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Reflektorfényben a fürdőszobák (X)
  • 2022-07-12 09:00
  • Deco

Reflektorfényben a fürdőszobák (X)

Összeállításunk a legkifinomultabb megoldásokból az OCTOGON Deco 2022/3-as lapszámában.

Hirdetés