A múlt század legendás darabja a Panton Chair, melyet a névadó Verner Panton dán tervező álmodott meg 1959-ben. Ez a különleges bútordarab ismerős lehet filmekből, 20. századi reklámokból (például Kate Moss pózolt vele egy 1995-ös Vogue címlapon) és megannyi modernista stílusú étteremből, bárból. A forma – különlegességének köszönhetően – olyan meghatározó lett, hogy a 60-as, 70-es években hazánkban is találkozhattunk vele várótermekben, metró megállókban és szabadtéri strandokon. Idén nyáron debütált a termék limitált kiadása, a Panton Chair Duo, melyből összesen 999 db érhető el az egész világon.

 

 

A Verner Panton által megalkotott Panton szék a bútortervezés történetének egy igazi klasszikusa, melyet sorozatgyártásra fejlesztettek ki. Panton a modern technológiák megszállottja volt, munkásságát a folyamatos kísérletezés jellemezte a különböző anyagokkal és gyártási folyamatokkal. Ennek eredményeként a Panton Chair szakított a korábbi gyártástechnológiával és üvegszövetet használtak az előállításához. Érdekesség még, hogy az ihletet néhány egymásba tett vödör adta. A kényelmét a konzolos szerkezet, az antropomorf forma és az enyhén rugalmas anyag kombinációja adja. A tervező célja egy olyan, egy darabból készült, kényelmes szék megalkotása volt, amely bárhol használható. Panton több éven át tartó gyártókeresés után 1963-ban került kapcsolatba a Vitrával. Együtt fejlesztették ki a Panton széket, amelyet 1967-ben mutattak be először.

 

 

A POINT BUDAPEST-ben hamarosan megtekinthető, és limitált darabszámban megvásárolható lesz a híres Panton Chair új, limitált kiadása: a Panton Chair Duo. Verner Panton ikonikus S-alakú székét 2022 júniusában mutatja be a Vitra, és kizárólag kiválasztott partnereinél lesz elérhető, kétárnyalatú (duotone) színváltozatban.

 

 

Ívelt formájával a Panton Chair inkább tűnik egy hullámzó mozgás állóképének, mint széknek. A limitált kiadású Panton Chair Duo univerzális tisztelgés Verner Panton munkássága előtt, aki a színeket a formák, a minták és az érzelmek kihangsúlyozásának eszközeként használta. A Panton Chair Duo öt különböző kombinációban kapható, melyek mindegyike 1-1 kontrasztos színárnyalatpár: az egyik az elülső, a másik a hátsó oldalon jelenik meg.

A színkombinációk a legendás Fantasy Landscape-et idézik, amelyet Panton 1970-ben a kölni „Visiona 2” installációhoz készített. A Vitra a Panton Chair Duo-t a Panton családdal szoros együttműködésben fejlesztette ki, a gyártás a Panton Chair Classic gyártási elvével megegyezve zajlik. A fényes, lakkozott felület ízlésesen emeli ki a különböző merész színeket. Öt különböző, „Limited Edition” címkével ellátott színpárban, a világon összesen 999 darabban kapható.

 

 

DecorFloor | Web | Facebook | Instagram
POINT BUDAPEST | Web | Facebook | Instagram

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Amerikáról is szól a meghökkentően elavult dollár design

Amerikáról is szól a meghökkentően elavult dollár design

A dollár esztétikai konzervativizmusa jelzi, mennyire nehéz reformokat véghezvinni az Egyesült Államokban. 

Hetekkel a koronavírus kitörése előtt tervezett egészségügyi appot egy magyar designer

Hetekkel a koronavírus kitörése előtt tervezett egészségügyi appot egy magyar designer

Mészáros Anett (KREA Design Iskola) diplomamunkája.

Hirdetés