Hirdetés

Tízéves lett Magyarország egyik ikonikus irodaháza

Kiállták az idő próbáját a Telenor Ház környezettudatos megoldásai. 

Tíz évvel ezelőtt, 2009 nyarán költözött közel 12 ezer négyzetméteres alapterületű törökbálinti irodaházába a Telenor. Az épület átadásakor Közép-Európa egyik legnagyobb környezettudatos beruházásának számított a ZDA – Zoboki Építésziroda által tervezett, azóta több rangos hazai és nemzetközi építészeti díjjal elismert székház. A hazai irodapiacon új koncepciót megtestesítő épület máig számos egyedülálló megoldással rendelkezik. És hogy bevált-e az újítás? Rendszeres felmérések szerint a Telenor munkatársainak közel 50 százaléka a munkahelyi környezetet emeli ki első helyen, amikor arról kérdezik, miért ajánlaná munkáltatóként a vállalatot.

A törökbálinti székházat a budapesti Művészetek Palotáját is jegyző ZDA – Zoboki Építésziroda tervezte. A Telenor a helyszín megválasztása és az irodaépület koncepcionális kialakítása előtt kikérte a munkatársak véleményét, így született meg a dolgozók közötti együttműködést elősegítő „egy cég, egy épület” alapötlet. Az új székházra építészeti pályázatot írt ki a Telenor. A nyertes ZDA – Zoboki Építésziroda az alapkoncepció mellett nagy szabadságot kapott a tervezésben és a leendő épület kialakításában. A nyertes terv egy egészen új irodakoncepciót tartalmazott, amely a benne dolgozók interaktivitására és az alkotómunkára helyezte a hangsúlyt, hatalmas egy főre jutó alapterülettel és számos, Magyarországon még ma is egyedinek számító megoldással.

Úttörő az irodaházak piacán

A terek kialakításánál fontos szempont volt, hogy az épület a munkavégzés minőségéhez is hozzáadjon, és átláthatóságával, rugalmasságával közösségépítő környezetet teremtsen. A tervek kidolgozása két évig, az építkezés pedig – a speciális, környezettudatos kialakításnak köszönhetően – mintegy két és fél évig tartott. A tervezés során kiemelt figyelmet kaptak a környezeti szempontok, amelynek eredményeként egyszerre modern, emberközeli és a tájba organikusan illeszkedő épület született.

„Bátran mondhatom, hogy tíz évvel ezelőtt újradefiniáltuk a munkahely fogalmát – nemcsak a Telenor, hanem Magyarország vonatkozásában is.

Az épület a nagyvonalú tereivel, az egyéni és a közösségi munkavégzést egyaránt szolgáló, rugalmasan alakítható egységeivel nemcsak megépülésének idejében, hanem szinte ma is egyedülálló az irodaházak piacán. Nem volt akkoriban olyan ház, amelynél az építészeti gondolkodás ekkora teret kapott volna, a tervezés során szerzett tapasztalatokat a mai napig alkalmazzuk az irodaépítészet piacán. Időtállóságát jól mutatja, hogy az elmúlt évtizedben szinte semmit nem változtattunk az épületen. Ha újrakezdhetnénk, ma sem terveznénk másképp” – mondta el Zoboki Gábor.

Azt, hogy a koncepció az elmúlt évtizedben sem veszített aktualitásából, jól jelzi, hogy a Telenor dolgozóitól érkező visszajelzésekben ma is sokan emelik ki az épület remek atmoszféráját, amely nemcsak minőségi munkahelyet, hanem egyúttal közösségi teret is jelent. Az elmúlt években végzett rendszeres elkötelezettséget, valamint munkavállalói ajánlási hajlandóságot vizsgáló belső felmérések visszatérő eleme, hogy a munkakörnyezet az egyik legfontosabb tényező: a Telenort ismerőseiknek, barátaiknak ajánló munkavállalók 48 százaléka a munkahelyi környezetet emeli ki első helyen, amikor arról kérdezik, miért ajánlaná a Telenort mint munkahelyet. A leggyakrabban hivatkozott további szempontok között a különleges atmoszférájú helyszín, a nagy zöld területek, a sportlétesítmények és kültéri teraszok szerepelnek.

„Dinamikusan változó iparágban dolgozunk, nap mint nap izgalmas kihívásokkal találkozunk. Nagyon fontosnak tartjuk, hogy a székházban töltött munkaidő inspiráló térben történjen. A modern irodák és közösségi terek mellett kollégáink előszeretettel használják a hatalmas ablakaival a zöldre nyíló konditermet és a kültéri sportpályákat, valamint a kávézót és a grillteraszt is.

Családbarát munkahelyként büszkék vagyunk arra, hogy az épületet – különös tekintettel az iskolai szünetekre – a kollégáink gyerekei is nagy örömmel használják, nyári tábort is tartunk itt.

És nem utolsó sorban, két éve egyike voltunk azon nagyvállalatoknak, akik elsőként váltak kutyabarát munkahellyé; ennek keretében péntekenként bárki behozhatja magával a kutyáját” – mondta el Endrei-Kiss Judit, a Telenor Magyarország HR vezérigazgató-helyettese.

Közép-Európa egyik legnagyobb környezettudatos beruházása

A Telenor Ház átadásakor Közép-Európa egyik legnagyobb környezettudatos beruházásának számított, de még napjainkban is egyike a legmodernebb és leginkább környezetbarát vállalati székhelyeknek Magyarországon.
 
A házat tíz évvel ezelőtt a fenntarthatóság jegyében úgy építették, hogy a vállalat birtokában lévő nyolc hektárnyi terület csupán 7,55 százalékát foglalja el. A székházat szándékosan nem választja el kerítés a környezetétől, így organikusan illeszkedik a környező zöldterülethez, amely Natura 2000 környezetvédelmi terület szomszédságában helyezkedik el. Az épületben kiemelten környezetbarát gépészeti megoldásokat alkalmaztak: geotermikus fűtő-hűtőrendszere napjainkban is hazánk egyik legnagyobb, megújuló energián alapuló fűtési-hűtési rendszere. Az irodaház melegvíz-ellátásának 60 százalékát 168 négyzetméternyi összfelületű napkollektor-rendszer biztosítja. Energiahatékony kialakításának köszönhetően a székház éves szinten ötszáz háztartás szén-dioxid kibocsátását és áramfogyasztását képes megtakarítani. A Telenor 2017 és 2018 között 33,3%-kal csökkentette éves papírhulladékának, és több mint 68 százalékkal pedig elektronikai hulladékának mennyiségét.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Kipróbáltuk a chatbotos épületbejárást

Kipróbáltuk a chatbotos épületbejárást

Alighanem az online épületbejárások szerepe nőni fog a következő években, mi a Telenor Háznál tettünk egy próbát.

Milyen egy jó iroda? – beszélgetés a PR-sablonokon túl

Milyen egy jó iroda? – beszélgetés a PR-sablonokon túl

A legtöbb irodaépület ma is konfekcióruha, pedig kevés hiányozna, hogy úri szabóénak érezzük az építészetét.

Egy szerencsés csillagzat alatt született épület

Egy szerencsés csillagzat alatt született épület

A Telenor Ház egy jó pillanatban, jó körülmények közt épült, így lehet a mai napig is mértékadó. Zoboki Gábor mutatta be az épületet.

Hirdetés