Újabb öt helyszínen nyitott rovarhoteleket a Főkert.

„Bővítettük szállodaláncolatunkat! Újabb öt helyszínen nyitottunk hoteleket visszatérő vendégeink, a beporzó rovarok számára” – írta a Facebook-oldalán a Főkert.

Értelemszerűen ezek a hotelek teljesen másról szólnak, mint az eredetiek, melyeket saját magának épít az ember. Szó sincs luxusról, de „a leendő lakóik számára mégis tökéletes körülményeket biztosítanak az utódok felneveléséhez”, fogalmaz a Főkert híre.

Semmi esetre se tekintsük kellemetlenségnek a pollinátorok jelenlétét, mivel az elengedhetetlen a biológiai sokszínűség fenntartásához, és egy egészséges ököszisztéma kialakításához. A rovarhotelek, ahol az állatok áttelelhetnek, életbevágóan fontosak: az ENSZ 2019-es jelentése szerint aggasztó a rovarpopuláció helyzete, kihalásuk üteme sokkal gyorsabb, mint az emlősök és a madarak esetében. Ha ez így folytatódik, akkor esélyesen egy évszázadon belül eltűnnek a Földről. Az pedig ismert, hogy a méhek mennyire fontos szerepet játszanak az ökoszisztémában.

Mindegyik rovarfajtának megvan a maga preferenciája, a katicabogarak például az üres dobozokat szeretik, a fatönkökbe fúrt résekbe kaptár nélküli méhek költözhetnek, a speciálisan vágott bambuszrudakba pedig lepkék.

Legutóbb, bő egy hónapja Murányi Marcell képzőművész rovarhoteleiről számoltunk be, amelyeket Budapest zöldövezeteibe és lakott területeinek határára telepített, és amelyeket a Placcc Fesztivál sétáján be is járhattak az érdeklődők.

Ugyanakkor nemcsak az ember épít „szállodákat” a rovarok számára: nemrég azt is megírtuk, miért a méhek az állatvilág legnagyobb építészei, miután komplett városokat és felhőkarcolókat építenek a maguk számára.




Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Táblák jelzik a méhlegelőket az Óbudai-szigeten

Táblák jelzik a méhlegelőket az Óbudai-szigeten

A Vadvirágos Budapest program keretében a FŐKERT biodiverz réteket alakít ki.

Ötletpályázat a zsidó kertészeti telep hasznosítására

Ötletpályázat a zsidó kertészeti telep hasznosítására

Építész és tájépítész hallgatók számára.

Létrejött a harmadik közösségi komposztáló Budapesten

Létrejött a harmadik közösségi komposztáló Budapesten

Városmajori Komposztbarátok és a Főkert közösen hozta létre.

Hirdetés