A nyolc termes kiállítás globális szempontból közelíti meg a boldogság, az életminőség és a jólét témaköreit.

„Gyakran hangoztatjuk mi skandinávok, hogy a világ legboldogabb emberei közé tartozunk, a múzeum pedig éppen ezt hivatott kifejezni” – ezzel a felütéssel nyitotta meg a Boldogságkutató Intézet vezetője Meik Wiking a boldogságmúzeumot (The Happiness Museum) Koppenhágában. A dán think tank a boldogság kutatásával és gyakorlati megvalósulásával foglalkozik, a nyolctermes múzeum azonban nemcsak dán, hanem globális szempontból közelíti meg a boldogság, az életminőség és a jólét témaköreit.

Mindegyik szobának más-más tematikája van, a The Politics of Happiness kiállítás a politikai berendezkedés és a GDP viszonylatában keresi a választ a boldogságra, míg például a The History of Happiness teremben a látogatók megismerhetik a boldogság filozófiáját vizsgáló tudósokat, Arisztotelésztől kezdve egészen a felvilágosodás koráig. 

Egyes interaktív kiállítások keretében a látogatók elmondhatják, mit jelent számukra a boldogság, például olyan irányított kérdések megválaszolásával, mint hogy mi történne, ha találnának egy pénztárcát az utcán, de a saját definícióikat is leadhatják, amelyeket aztán az intézet kielemez. 

Meik Wiking azt reméli, hogy a múzeum meglátogatása után a résztvevők bölcsebbek és motiváltabbak lesznek, így pedig több esélyük nyílik arra is, hogy egyéni szinten hozzáfoghassanak a világ jobbá tételéhez. A múzeum nagy hangsúlyt fektet a dánok boldogságreceptjének, a hygge-nek a bemutatására, amely a definíciójuk szerint egyet jelent  az otthonossággal, a meghittséggel és a jólléttel, és amelynek elsajátításával a dánok nemcsak papíron boldogok.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Világhírű párizsi múzeumok százezer műalkotása lesz elérhető

Világhírű párizsi múzeumok százezer műalkotása lesz elérhető

Franciaország ezzel csatlakozik az open content mozgalomhoz.

Elkezdődött az új berlini modern művészeti múzeum építése

Elkezdődött az új berlini modern művészeti múzeum építése

Új múzeumot kezdtek építeni Berlinben a modern képzőművészet számára.

Megfagyott dinamizmus

Megfagyott dinamizmus

A stuttgarti Porsche és Mercedes-Benz múzeumépületének összehasonlítása.

Hirdetés