Hirdetés

Válogatásunk a Moholy-Nagy László Formatervezési Ösztöndíjasok munkáiból

A rendkívüli járványhelyzet miatt idén online formában is megrendezik a Moholy-Nagy László Formatervezési Ösztöndíjpályázat kiállításmegnyitóját. A Magyar Formatervezési Tanács által gondozott harmincéves jubileumi eseményre november 4-én 16 órakor kerül sor. A közvetítés felülete a Moholy-Nagy László Formatervezési Ösztöndíj Facebook oldala. A kiállítást a nagyközönség november 5-25 között tekintheti meg a Zipernowsky Stúdióban.

A megnyitón bemutatkozik az a nyolc fiatal tervező és designteoretikus, akik tavaly vehettek részt a programban. A féléves ösztöndíj során a pályázók önállóan, illetve gyártói együttműködéssel valósították meg szakmai programjaikat. Az ő munkáik közül válogatunk.

BIOKOMPOZIT BÚTOROK - BREEZE CHAIR

Korunk legnagyobb kihívása a bolygó szennyezettségének csökkentése, ami sok esetben éles ellentétben áll a nagyvállalatok piaci érdekeivel. A közvélemény növekvő nyomása és a fenntarthatósági szempontok előtérbe kerülése ugyanakkor örvendetes módon egyre inkább arra ösztönzi a gyártókat, hogy új anyagokkal és gyártási eljárásokkal kísérletezzenek – olyan új megoldások keresésére sarkallva ezzel őket, melyek egyszerre garantálják a profitot és a nyugodt lelkiismeretet.

Fogarasi Demeter egy olyan hazai vállalkozással fogott össze új székkollekciója megtervezése során, mely a PLA néven ismert lebomló műanyag felhasználási módjaival kísérletezik.

A tervező célja egy olyan, műszaki alapokon nyugvó, a hagyományos ipari formatervezés szempontrendszere mentén kifejlesztett, lehetőleg sorozatgyártásra alkalmas szék megalkotása volt, amely kortalan eleganciájának köszönhetően bármilyen enteriőrben megállja a helyét, ugyanakkor egyedi karaktere és anyaghasználata révén versenytársaitól jól megkülönböztethető. Miután koncepciója teljes mértékben a Meshlin Composites Zrt. által használt technológiára épül, a tervező első feladata az anyaggal való kísérletezés volt. Céljaként azt jelölte meg, hogy egy olyan, mechanikailag megfelelő tulajdonságokkal bíró kompozitanyagot hozzon létre, melyből termoformázással bútoripari termék készíthető. Az anyagfejlesztési szakaszt az anyag tulajdonságaira épülő formakísérletek követték. Az így megszületett székprototípus emocionális szinten is hatásos, hiszen az új anyag jellegét igyekszik kiemelni – erre utal a szék oldalán végigfutó finom hullámvonal is –, ugyanakkor funkcionálisan minden követelményt teljesít, az anyag merevségét és rugalmasságát egyaránt kihasználva. Fogarasi Demeter távlati célja, hogy a különböző ülőfelületek, kárpitok, lábmegoldások kombinációja révén egy olyan moduláris rendszert hozzon létre, amely a lehető legtöbb felhasználási módhoz adaptálható, és amely akár egy későbbi termékcsalád első tagja is lehet.

RAW FICTION – GEO

A nemzetközi építészeti trendek között egyértelműen felismerhető a természetes anyagok minél nagyobb arányban való használata. Szintén markáns trend a zajos munkahelyek, például az egyterű irodák esetében az otthonosság, az intimitás és a megfelelő akusztika iránti egyre növekvő elvárásrendszer. Temesi Apol ezt a két valós piaci igényt társította saját szempontjaival: a fenntarthatóság és a természetes alapanyagok használata iránti elkötelezettségével, amikor megalkotta Raw fiction terméksorozatát.

Bezzeg Gyula

Bezzeg Gyula

Célja egy olyan akusztikai panel megalkotása volt, amelyben az ipari gyapjúhulladék – saját anyagfejlesztésének lépéseit követve – olyan moduláris akusztikai panelekké alakul, melyek a belső terek egyszerre esztétikus és funkcióval bíró kiegészítőivé válnak. Kutatásai során a gyapjúmaradékok újrastrukturálásával, préselésével kísérletezett, új esztétikai lehetőségeket feltérképezve, valamint kitért egy másik, szintén nagy mennyiségben keletkező textilhulladék, a pamut felhasználási lehetőségeire is.

Kísérleteinek végeredménye az újrapréselt moduláris gyapjúcsempe-elemrendszer, mely 1:4 oldalarányú, egyforma méretű modulokból áll. A modulok mérete és aránya számos felületi mintavariációra ad lehetőséget – hasonlóan a csempeburkolás módozataihoz –, ugyanakkor a természetes anyag és a megmunkálás adottságainak köszönhetően minden alkalommal egyedi összképű panel hozható létre. A tervező távlati céljai között e gyapjúcsempe-család véglegesítése, valamint további modulrendszerek kivitelezése szerepel. Emellett, folytatva a nyersanyag-szemléletű tervezést, más alapanyagokra is kiterjedő termékcsalád kialakításán dolgozik, minden esetben szem előtt tartva az akusztikai funkciót és a belsőépítészeti igényeket.

NESTING

Veres-Veszprémi Lili néhány Magyarországon fészkelő, veszélyeztetett és csökkenő állományú madárfajra kívánja felhívni a figyelmet egy olyan egyedi mintakollekció segítségével, melynek minden tagja egy-egy fajt jelenít meg különböző rajzokon, változó léptékekkel, többféle felhasználásra lehetőséget adva: a lakástextiltől a tapétáig, az otthoni viselettől a papíráruig.

Spectra

Munkája során a tervező az általa kiválasztott madárfajokat – szokásaik és élőhelyük tanulmányozása alapján – részletgazdag fekete-fehér grafikák formájában örökítette meg. Ezt követően minden fajhoz egyedi mintakollekciót alakított ki, melyet a további finomítási folyamat során különböző léptékekben és színkombinációkban fejlesztett tovább.

A kezdetben kiválasztott tíz madárfaj közül végül a fehér gólya és a gyurgyalag lettek a mintakollekció fő témái, ezek élőhelyei adták az inspirációt az egyes színrendszerek kialakításához is.

Munkája utolsó fázisában az alkotó aktívan foglalkozott a mintákat hordozó tárgyak prototípusainak gyártási előkészítésével és felügyeletével, emellett egy workshop keretében a mintáiból fametszetekkel készült nyomatok elkészültét is végigkísérte. Távlati tervei között szerepel a kollekció további bővítése más madárfajok sajátos jellegzetességein alapuló mintákkal, valamint a minták tesztelése a legkülönbözőbb felületeken – a tapétáktól a szőnyegekig –, illetve szoros együttműködés kialakítása belsőépítészekkel az egyedi textil- és tárgytervezés területén.

A 2019-es ösztöndíjasok:
Fogarasi Demeter (Breeze Chair - Biokompozit bútorok)
Mayer Kitti (A Design Center - A hazai design intézményrendszere 1975 és 1991 között)
Lévai Zsófia (Romp)
Oravecz Júlia (Living - Design és társadalmi innováció az élhető és megfizethető mikro-lakásokért)
Szalai Veronika (Kubus 2.0 - Játék valós és virtuális mintázatokkal)
Temesi Apol (Rawfiction - Geo csempecsalád)
Veres-Veszprémi Lili (Nesting)
Zalavári Fruzsina (Vonal materiál - Divatékszer porcelánul)

Forrás: Moholy-Nagy László Formatervezési Ösztöndíj
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

A diverzitás lesz a központi téma az idei design világnapon

A diverzitás lesz a központi téma az idei design világnapon

Pop-up kiállítás és kerekasztal-beszélgetés is várja az érdeklődőket június 29-én a FISE galériában a World Industrial Design Day alkalmából.

Június végéig lehet jelentkezni az idei Budapest Design Weekre

Június végéig lehet jelentkezni az idei Budapest Design Weekre

A rendezvény október 8. és 17. között hibrid formában valósul meg, központi témája a New Standards lesz.

Idén is lehet nevezni a Design Menedzsment Díjra

Idén is lehet nevezni a Design Menedzsment Díjra

A díj célja elismerni a design alkalmazásában és szakszerű menedzselésében élen járó szervezeteket.

Hirdetés