A Magyar Formatervezési Tanács több mint tíz éve díjazza a designmenedzsment-szemléletet kiválóan alkalmazó szervezeteket.

A designtudatosság, a design alapú gondolkodás elengedhetetlenül szükséges egy 21. századi vállalkozás működtetéséhez. A Design Management Díj 2009-es alapítása óta olyan szervezeteket díjaz, amelyek a designmenedzsment hatékony beemelésével kimagasló eredményeket és sikeres működési modelleket mutatnak fel, hazai és nemzetközi szinten egyaránt.
 

 

A Magyar Formatervezési Tanács (MFT) több mint tíz éve díjazza a designmenedzsment-szemléletet kiválóan alkalmazó szervezeteket. A Design Management Díjra (DMD) 2022-ben is bárki jelölhet látókörébe eső kiváló szervezeteket, vállalkozásokat vagy intézményeket, a jelöléseket 2022. május 25-ig lehet e-mailen benyújtani. Amennyiben saját szervezetét nevezné, a nevezés és a pályázati dokumentáció benyújtási határideje 2022. június 15. A díjazott oklevélben és bruttó egymillió forint pénzjutalomban részesül, amelyet a Budapest Design Week 2022 keretében megrendezett ünnepélyes gálán vehet át.

Az MFT által felkért szakmai bírálóbizottság a pályázatok zsűrizésekor idén is olyan szempontokra figyel, mint a felelős felhasználói magatartás ösztönzése, a fenntarthatóság és társadalmi érzékenység, illetve a design-thinking érvényesülése a vállalati kultúrában. Emellett alapvető szerepet játszik a kiválasztásban a designmenedzsment szemlélet szervezeti integrációjának mértéke, illetve a pályázónak a designmenedzsment-stratégia alkalmazása által elért eredményei.

 

A szakmai zsűri tagjai:
Dr. Simon Attila, a bizottság elnöke (a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. vezérigazgatója, címzetes egyetemi docens, a Magyar Formatervezési Tanács tagja);
Dr. Antos László (a Magyar Innovációs Szövetség ügyvezető igazgatója);
Bachmann Bálint DLA (építész, a Budapesti Metropolitan Egyetem rektora, MFT-tag);
Dr. Bendzsel Miklós (a Magyar Mérnökakadémia elnöke, az MFT elnökhelyettese);
Kováts Adél (színművész, a 2021-ben DMD díjazott Radnóti Miklós Színház igazgatója,);
Dr. Németh Edit Eur. Erg. (ergonómus, a Neumann János Egyetem dékánhelyettese, MFT-tag).

 

Az elmúlt évek igazolták, hogy a designmenedzsment a gazdaság minden területén fontos eszköz lehet: a díjazottak között ugyanúgy akadtak kis- és középvállalatok, mint nonprofit intézmények, kifejezetten designnal foglalkozó vagy kereskedelmi profilú cégek. A nyertesek között találjuk a budapesti Radnóti Miklós Színházat, a Plydesign bútoripari céget vagy a Varga-Flexo nyomdaipari vállalkozását. Ugyan a fenti intézmények és cégek háttere, működési területe rendkívül különböző, közös bennük a design-thinking alapú perspektivikus, szisztematikus építkezés, a társadalmi felelősségvállalás és a fenntarthatóság szempontjainak szem előtt tartása, mindez a kreativitás és a tervezői érzékenység révén egy megoldásban egyesíti a felhasználói igényeket, a technikai lehetőségeket és az üzleti siker feltételeit.

„A designmenedzsment eszköztára egymásra épülő elemek sorából válik komplex rendszerré, amelynek hatékonyságát, sikerét nemzetközi elemzések is alátámasztják.  A designszemléletet képviselő vállalkozások egész Európában egyre komolyabb gazdasági jelentőséggel bírnak, sőt hozzájárulnak a társadalmi és kulturális fejlődéshez, hatásukat egyfajta innovációs katalizátorként, más iparágakban is kifejtik” – fejtette ki Pomázi Gyula, a Magyar Formatervezési Tanács elnöke.

 

A Design Management Díjra való jelölés határideje 2022. május 25. éjfél, a nevezéseket és pályázati anyagokat pedig 2022. június 15. éjfélig kell benyújtani az e-mail címre e-mail címre.

A részletes pályázati feltételek és az aktuális felhívás ITT találhatóak.

 

 

Forrás: sajtóanyag
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Az építészet és a design összefonódása | BDW

Az építészet és a design összefonódása | BDW

Október 7-én indul az idei Budapest Design Week.

Találkozások terei

Találkozások terei

Októberben újra Budapest Design Week.

Az archetipikus tapétarendszertől a száraztészta határozóig

Az archetipikus tapétarendszertől a száraztészta határozóig

Bemutatkoznak a 2020. és 2021. évi Moholy-Nagy Formatervezési Ösztöndíjprogram ösztöndíjasai.

Hirdetés