Hirdetés

A BME Építészmérnöki Kar Középülettervezési Tanszék hallgatóinak terveiből nyílt kiállítás a Szentendrei Képtárban, 2023. február 4-én. A hallgatók a város izgalmas és sokrétű téri helyzeteit megismerve alkották meg vízióikat Szentendre lehetséges új közösségi épületeiről.

 

Milyen lehet egy attraktív védőtető a Castrum területén, hogyan lesznek karakteresek a Bükkös-patak menti piac árusítóhelyei, hogyan lehet szabadtéri színpadot építeni a Lázár-cár téren, és milyen egy fiatalok számára vonzó olvasópavilon a Hamvas Béla Pest Megyei Könyvtár környezetében? Többek között ezekre a kérdésekre ad lehetséges válaszokat a Szentendre KÖZÉPen kiállítás.
 


2022 tavaszán a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Középülettervezési Tanszékén egy teljes évfolyam mintegy 250 hallgatója készített terveket Szentendre hét különböző helyszínére. A hallgatók a féléves munka során, helyi közösségi kezdeményezések, intézmények igényeire szabva, a város izgalmas és sokrétű téri helyzeteit megismerve alkották meg vízióikat Szentendre lehetséges új közösségi épületeiről.

A tervezési programok megalkotásánál olyan helyi partnerekkel dolgoztak együtt, akik maguk is a város kulturális életének ismerői, és alakítói, ezzel biztosítva a kiírások beágyazottságát és megalapozottságát. A felkért „mentorok” segítségével hétféle szituációban fogalmaztak meg építészeti programokat: Fiatal Művészek Alkotóháza, Castrum látogatóközpont, Balkán-ház, Művészeti iskola, Gyerekkönyvtár, Kerékpáros és evezős szálláshely, Ökoház és közösségi kert.
 


A terveket pályázat formájában, 2-3 fős csapatokban készítették el az építészhallgatók, ezek legjobbjait láthatjuk a kiállításon.

A kiállítást Golda János Ybl-díjas építész, az Építész Mester Egylet elnöke és Bartha András Márk DLA egyetemi adjunktus nyitotta meg, köszöntőt mondott Pilis Dániel, Szentendre alpolgármestere és Prosek Zoltán, a Ferenczy Múzeumi Centrum igazgatója.
 

Szentendre KÖZÉPen

Időpont: 2023. február 26-ig szombat-vasárnap 14-16 óra között
Helyszín: Szentendrei Képtár (Fő tér 2-5.)
A kiállítás ingyenesen látogatható.
Facebook esemény

 

Forrás: sajtóanyag

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Pálya a mélyben

Pálya a mélyben

Posztstadion stádium kiállítás a FUGA-ban.

„A design jelen van a mindennapjainkban”

„A design jelen van a mindennapjainkban”

A 360 Design Budapest kiállításon Kovács Kristóf Seat, Pedestal és Divide munkái is megtekinthetők.

Hirdetés