Új kompozíciók és digitális innovációk

Az Ambiente mutatja be a fogyasztási cikkek ágazatában uralkodó nemzetközi trendeket. Étkezés, lakáskultúra, ajándékozás vagy munka - ez a kiállítás hívja fel a figyelmet arra, hogy mi kerül a jövőben az asztalra, mi tartozik majd a lakó- és munkaterekbe, és mit érdemes ajándékozni. E célból kutatta fel a Messe Frankfurt megbízásából a bora.herke.palmisano stílusügynökség azokat a formákat, színeket és anyagokat, amelyek világszerte inspirálni fogják a fogyasztókat. A három legfontosabb trendet a 4.1-es csarnok előterében kialakított Trend-térben lehet majd megszemlélni 2024. január 26. és 30. között.


Egy kis ízelítő a kiállításhoz:

A közelgő Ambiente Trends 24+ három stílusvilágot ölel fel: AURA OF PROGRESS_visionary + elemental, QUALITY OF SILENCE_pure + familiar, SPIRIT OF CRAFT_bold + poetical, azaz a FEJLŐDÉS AURÁJA_vizionárius + elemi, a CSEND MINŐSÉGE_tiszta + családias, a KÉZMŰVESSÉG LELKE_merész + költői. Ezek így együtt víziószerű kisugárzással bírnak, a csend luxusát ünneplik, és új kompozíciókkal ragadnak meg. A fenntarthatóság még az eddigieknél is következetesebben nyomja rá bélyegét minden stílusvilágra és lakótérre. A körforgásos gazdaság javítását célzó anyagkutatás eközben izgalmas esztétikai megoldásokat eredményez. A kézműipart a digitális innovációk és a 3D technikák révén újraértelmezik és tökéletesítik.

„Bizonytalan időkben nem valamilyen kurta életű téma keresése a cél. Ehelyett az Ambiente Trends felkarolja a fontos fejlesztéseket és saját fókusszal folytatja azokat. Jellemző az anyagok és a színek szokatlan használata, a számos innovatív technológia, az elemi erő, a fenntartható ethosz; a sokoldalú kézművesség és az anyagalternatívák pedig külön hangsúlyokat kapnak. Az összes lakáskultúra-témát egy olyan megbékítő perspektíva köti össze, amely megőrzi a jól ismertet, ugyanakkor befogadja a jövőt”

- mondja Annetta Palmisano.
 

A PROGRESS AURA_visionary + elemental ráirányítja figyelmünket a dolgok progresszív szemléletére, és megjeleníti az ellentmondások játszmáját. Elementáris erők találkoznak a futurizmussal, archaikus elemek ötvöződnek hiperinnovatív technológiákkal. A digitális, ráadásul mesterséges intelligenciával támogatott tervezési folyamatok felértékelik a hagyományos kézműves módszereket. Az ökológiai és erőforrás-kímélő szemléletet számos tervező tette magáévá. Az eredmények nemcsak lenyűgözőek és újszerűek, hanem sok esetben a fenntarthatóság is jellemzi őket. Lakáskultúra, amely szárnyalásra, ugyanakkor józanságra késztet bennünket.
 


A lüktető színpalettán összeolvad a digitális világ a fizikális világgal – indulva a meleg tónusoktól mint az ibolya, a napsárga vagy a láva, a semleges felhő-, szürke- és földszíneken át a hűvös aqua és ásványi tónusokig. Színátmenetek, airbrush-effektusok, üvegesen áttetsző vagy elmosódott színek, valamint tükröződő, irizáló vagy délibábos felületek fokozzák ezt a hatást.

Anyagokat mint például a fa, az acél és a kő, vagy a természetből kölcsönzött alakzatokat futurisztikus elemekkel ötvöznek. A hangsúly a nyersességen és az egyenletlenségen van. Elöregedett anyagok nyomai türemkednek be a felületi kialakításba. A rozsda egy szokatlan minta inspirációjaként szolgál. Emellett a gyertyákon, illatszórókon vagy különleges szobaparfümökön keresztül megvalósuló konceptuális illatok éppúgy gazdagítják a lakástémát, mint az innovatívan értelmezett LED-technológiával létrehozott vizuális jelenségek – például olyan lámpatestek, amelyek képesek egy teljes helyiséget a színek izzásába varázsolni.
 QUALITY OF SILENCE_pure + familiar megtalálja a különlegeset az egyszerűben, és kifejezi a nyugalom, a tisztaság iránti igényünket. A pozitív hangulatot árasztó színek és az egyszerű, fenntarthatóságot szolgáló anyagok által a meghittséget, a csendet és a kényelmet valódi luxusként élhetjük meg. A rendelkezésre álló nyersanyagok iránti megbecsülés és egy élhető jövőért végzett munka tükröződik a kialakítás minden részletében. Egy letisztult, holisztikus lakáskultúra tanúi vagyunk, amely kellemes érzéssel tölt el minket.
 


A természethű és a pasztellszínek jellemzők, a meleg terrakotta- és faárnyalatoktól, valamint a szalmasárgától a semleges ekrü- és homokszínen át a hűvös szürke, kék és zsálya árnyalatokig. A megszokott anyagok eredeti kontextusuktól elszakadva jelennek meg, a hulladék tojáshéj például egy szokatlan design alapjául szolgál. Amit csak lehet, újrahasznosítanak: nemcsak fákat, hanem azok maradványait, lombot és fakérget is. Kiselejtezett papírrostokból kézzel készített, magas minőségű papíralapanyag készül. Gyakran kapnak a mindennapi élet egyszerű és egyben szokatlan erőforrásai új jelentést. A transzformációt pedig a legalapvetőbb módon értelmezik. Számos designer teljes mértékben kihasználja a körforgásos formatervezés elveit és például komposztálható bioműanyagokkal dolgozik. Ráadásul a design és a művészet közötti határok képlékenyek. Az egyedileg megmunkált tárgyak a mindennapi élet esztétikáját, az egyszerű rituálék élvezetét és megbecsülését éltetik.A SPIRIT OF CRAFT_bold + poetical merészen és költőien egyesíti a különböző hatásokat. Feltűnő formák, bátor kombinációk és határozott színvilág jellemzi. A kézműves kivitelezés modern esztétikával, egyedi, személyes hangvétellel és időtállósággal párosul. Emellett felértékelődnek a rugalmas jellemzőkkel bíró termékek és lakberendezési ötletek, mivel képesek újra és újra alkalmazkodni változó életkörülményeinkhez.
 


Az extravagáns színpaletta a meleg borostyán, a pálinka és a chili tónusát semleges szürkével és szépiával, valamint hűvös lápisz lazulival, üvegzölddel és türkizkékkel kombinálja. A különféle kézműipari kivitelezés és a már-már elfeledett anyagok és technikák azt eredményezik, hogy a tárgyaknak egészen sajátos formanyelve lesz. Ilyen például a réz és a forró zománc kombinációja: az üvegszerű porral történő bevonás szokatlan megjelenést kölcsönöz a nemes anyagnak. Ismét felfedezik a vintage darabokat és művészi módon adnak ezeknek új designt.

A kerámia kulcsfontosságú anyagnak számít, amely meglepő formatervezési lehetőségeket tár elénk. Különösen az edényeknél és az üvegtárgyaknál hangsúlyozzák az egyediséget a kézzel festett motívumok és a kézzel kidolgozott struktúrák. A textíliák és a szőnyegek szintén műtárgyakat idéznek: a bonyolult kézműves technikák, a magabiztos mintaválasztás és a nagy felületű applikációk a termékeket hatalmas grafikáknak, kollázsoknak vagy domborműveknek mutatják.
 A trendkutatók: bora.herke.palmisano stílusiroda

Claudia Herke, Cem Bora és Annetta Palmisano a Messe Frankfurt számára elemzik a divat és a művészet, a lakberendezés és az életmód nemzetközi trendjeit. Sokéves tapasztalatukkal, a trendek előrejelzésében és az anyagkutatásban szerzett szakértelmükkel értékes útmutatást nyújtanak a kereskedelem számára úgy, hogy elemeznek, előadásokat és inspiráló külön bemutatókat tartanak. A trendprezentációkban szemléletesen és a piachoz igazodva vizualizálják a következő szezon stílusvilágát.

A beszerzők, terméktervezők és kollekciófelelősök a Colour Spoton keresztül különböző színvariációkban kapnak további dekorációs ötleteket, amelyek biztosítják azt a változatosságot, amellyel a vásárlók az értékesítési pontokon megszólíthatók. Minden trend esetében kilenc szín és nyolc apró színakcentus teszi lehetővé, hogy egyéni hangsúlyok valósuljanak meg, amelyek az évek során változtathatók és újra értelmezhetők. 
 

Az Ambiente rendezvényét a jövőben is egyidejűleg tartják a Christmasworld és a Creativeworld kiállításokkal a frankfurti vásárközpontban: Ambiente/Christmasworld: 2024. január 26-30.
Creativeworld: 2024. január 27-30.


 

Ambiente | Facebook | Instagram | Linkedin | Twitter

 


Forrás: sajtóanyag

 


Octogon Deco Magazinunk a készlet erejéig az alábbi árusítóhelyeken kapható.Kapcsolódó cikkek

New Yorkban nyílt kiállítás Kucsora Márta festményeiből

New Yorkban nyílt kiállítás Kucsora Márta festményeiből

A tíz monumentális alkotást bemutató tárlatnak a Postmasters Gallery ad otthont.

Különleges nemzetközi fotókiállítás a budapesti House of Lucie-ban

Különleges nemzetközi fotókiállítás a budapesti House of Lucie-ban

Az International Photography Awards Best of Show-ja és Anne Morin válogatása természetesen virtuális.

Egy hónap múlva kezdődik az Off-Biennale Budapest

Egy hónap múlva kezdődik az Off-Biennale Budapest

Öt hét kortárs művészet 2021. április 23 – május 30.

Hirdetés