Ezzel pedig az egész világot megelőzzük.

„A kapacitást tekintve öt éven belül a napenergia lesz a legnagyobb energiaforrás Európában” – jelentette ki a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) vezetője, Fatih Birol a SolarPower energetikai csúcstalálkozón.

Birol szerint a számok azt vetítik előre, hogy ha Európa a továbbiakban is tartja magát a karbonsemlegességi célkitűzésekhez, akkor öt éven belül a napenergia lesz az első számú villamosenergia forrás Európában, és ezzel a világon mindenkit meg fog előzni. Az IEA vezetője elmondta, hogy optimizmusát a szervezet World Energy Outlook című jelentésére alapozza, amely október 13-án jelenik majd meg. További részleteket egyelőre nem árult el, de azt kiemelte, hogy az európai kormányok felismerték azt a tényt, hogy a világ nagy részén a napenergia hasznosítása a legolcsóbb megoldás.

Arra számítanak, hogy a 2023-as év végéig mintegy 180,1–276,8 gigawattnyi kapacitású fotovaltalikus rendszert telepítenek Európa 28 országában (beleértve az Egyesült Királyságot is), miközben ez a szám ez év elején 131,9 megawatt volt.

Idén történt meg először az, hogy átvették a vezetést a megújuló energiaforrások az európai villamosenergia-termelésben: az EU 27 államában előállított elektromos áram 40 százalékát a szél-, a nap-, a víz- és a bioenergia (biomassza és biogáz) generálta az első félévben, míg a fosszilis energiahordozók mindössze 34 százalékát egy környezetvédelmi think-tank jelentése szerint.

Forrás: Recharge
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

1790 napelem érleli a banánt Ausztráliában

1790 napelem érleli a banánt Ausztráliában

Az erőmű Melbourne fogyasztási igényeit fogja kielégíteni.

Átvették a vezetést a megújuló energiaforrások az európai villamosenergia-termelésben

Átvették a vezetést a megújuló energiaforrások az európai villamosenergia-termelésben

Mindez a nap- és szélenergia előretörésének köszönhető.

Hirdetés