Hirdetés

Tavasztól jön az új szolgáltatás Magyarországon.

A körkörös gazdaság ösztönzése és kialakítása véget vethetne az eluralkodó, egyszeri fogyasztásra épülő gazdasági modellnek, amely rendkívül pazarló és környezetszennyező. A körkörös gazdaság modellje arra törekszik, hogy a termékek időtartamát meghosszabbítsuk, ez pedig elérhető úgy is, hogy a terméket életciklusának végén nem kidobjuk, hanem az alapanyagokat újrahasznosítjuk. Erre épül az IKEA legújabb lépése amikor visszaveszi használt bútorait, hogy aztán újra értékesítse őket.

Fotó: Flickr

Tavaly jelentette be az IKEA, hogy 2030-ig klímapozitív céggé alakulna, így járulna hozzá az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentéséhez. Most újabb fontos intézkedéssel állt elő a bútorgyártó cég:

Csehországban és Szlovákiában már elindította, Magyarországon pedig tavasszal indítja a Bútorok második élete szolgáltatást, amelynek keretén belül vásárlóitól visszavásárolja azokat az IKEA bútorokat, amelyekre már nincs szükségük, majd ezeket a bútorokat a visszavásárlási áron értékesíti újra a leértékelt árú termékek részlegében. Az újraeladott, használt bútorokra egy év garanciát vállalnak. 

Emellett sajtótájékoztatójukon elmondták azt is, hogy az IKEA 2020-as tervei között szerepel új, non-branded átvételi pontok nyitása négy városban: Pécsett, Veszprémben, Kecskeméten és Debrecenben. A cég közleménye szerint a budaörsi és a soroksári áruházak után a budapesti Örs vezér téri áruháznál is létrehoznak egy önkiszolgáló csomagátvételi pontot.

A cég évek óta nagyon aktív a környezetvédelem és a társadalmi felelősség témakörökben ám az utóbbi hónapok különösen erősre sikerültek: fél éve jelentette be, hogy felvásárolja az indiai növénytermesztés melléktermékeként keletkező rizsszalmát, amelyekből aztán kiegészítőket készít azért, hogy ne a gazdálkodók égessék el; a napokban közölt ismét részleteket az új, Bécsben nyíló áruházáról, amelynek tetején park lesz, ellenben parkolót nem építenek hozzá; míg néhány hónapja jelentette be, hogy demenciában szenvedő időseknek megfizethető otthonokat tervez, terápiás kertekkel, és tükör nélküli fürdőszobákkal.

Forrás: Kreatív Online
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Így lesz az elektromos vezetékből menő ruha

Így lesz az elektromos vezetékből menő ruha

Az alkotó kiment a hulladékudvarba, összeszedte a kábeleket és elkészítette a diplomamunkáját.

Az IKEA 250 négyzetméteren tanítja az embereket fenntarthatóságra és bútorszerelésre

Az IKEA 250 négyzetméteren tanítja az embereket fenntarthatóságra és bútorszerelésre

Mert a jövő designja is a fenntarthatóságról fog szólni.

Egy bútor, amellyel elindulhatnánk a hulladék nélküli társadalom felé

Egy bútor, amellyel elindulhatnánk a hulladék nélküli társadalom felé

Termékkoncepciója a bútoripar kihívásaira reflektál, egyúttal támogatja a körforgásos gazdasági szemléletet.

Hirdetés