Hirdetés

Demenciában szenvedőknek fejleszt otthont az IKEA

Terápiás kertek és tükör nélküli fürdőszobák lesznek a megfizethető lakásokban.

Hirdetés

Demenciában szenvedő időseknek tervez megfizethető otthonokat a svéd bútorcég, az Ikea a részben a tulajdonában lévő építőipari vállalattal, a Boklokkal közösen. A Silviabo nevű lakások tervezésekor rengeteg speciális szempontot vettek figyelembe.

Az időseknek szánt otthonok konyhaszekrényeire old school fogantyúkat szerelnek, hogy könnyen kezelhetőek legyenek, a fürdőszobákban nem lesz tükör, a klubhelyiségeket és kerteket pedig úgy alakították ki, hogy bátorítsák a szabadtéri programokat, és elősegítsék a szocializációt.

A házakat az Ikea társtulajdonában lévő Boklok és a szintén svéd ingatlanfejlesztő, a Skanska tervezte; a Silviabo nevű projekt 2015-ben indult Szilvia svéd királyné támogatásával, most indul a megvalósítási szakasz, jelenleg tárgyalások zajlanak helyi önkormányzatokkal a telkek rendezéséről.

Egy hat apartmanból álló pilot projekt már el is készült Stockholm mellett, és gondolkodnak a Silviabo kisebb módosításán éppen nyugdíjba vonult 65 évesek számára. A betegek ellátásában segítő projekttől állami megtakarításokat is remélnek, elvégre Svédországban 25 ezer ember szenved demenciában.

Nyár elején a Franciország délnyugati részén épülő „Alzheimer-faluról” számoltunk be: a kisvárost imitáló, részben civil ruhás orvosokkal „berendezett” faluban biztonságban élhetnek a betegek, miközben szabadnak érezhetik magukat. 

Forrás: Boklok.se
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Eladta az IKEA Breuer Marcell brutalista épületét

Eladta az IKEA Breuer Marcell brutalista épületét

Az építészként végzett új tulajdonos nulla energiaigényű szállodát varázsolna belőle. 

Az IKEA 200 millió eurót fektet a klímavédelembe

Az IKEA 200 millió eurót fektet a klímavédelembe

Az összeg feléből a közvetlen beszállítóit támogatná, hogy térjenek át a zöld megoldásokra. 

Rizsszalmából készült kiegészítőkkel a szmog ellen

Rizsszalmából készült kiegészítőkkel a szmog ellen

Szintet lép az IKEA a környezetszennyezés elleni harcban.

Hirdetés