Franciaország délnyugati részén egy különleges projektet terveztek: a Village Landais Alzheimer egy olyan betegotthon, ahol szabadon, mégis biztonságban közlekedhetnek az alzheimeresek.

Hirdetés

Különböző igényekhez tervezhett házak, bevásárlóközpont, fodrász, könyvtár, edzőterem, kis utcák, parkok – az „Alzheimer-falu” szinte pontos másolata bármilyen társának, ám ott nem tévedhetnek el, nem „veszhetnek el” a betegek, akikre civil ruhás orvosok ügyelnek.

A Dax városkában épülő VLA-projektet egy korábbi parlamenti képviselő, Henri Emmanuelli karolta fel, egy hollandiai minta alapján. Az alapelképzelés szerint a betegek közérzetét jelentősen javítja a megnövelt szabadságuk, egyúttal kevesebb gyógyszerre lesz szükségük.

Jean-François Dartigues neurológus szerint a normális életvitel folytatásával a betegek fenntarthatják a hagyományos szociális rutinjaikat, ami az agyműködésükre is hat:

„Megtalálhatják az integritás különböző társadalmi és emberi formáit. Vásárolhatnak, fodrászhoz, étterembe, színházba mehetnek, szórakozhatnak. Mindez egy különleges terápia alapja lehet.”

Hogy a beköltözés még könnyebb legyen, a falut tervező Champagnat & Grègoire Architects és NORD Architects a régió építészetét tükröző városképet dolgozott ki. Az Alzheimer-falu jórészt a környéken tipikus négyosztatú házakból áll majd, ahol minden lakásnak saját kertje, akár saját identitása van. A sétányok sűrű növényzeten vezetnek át, ezzel is stimulálva a betegek érzékszerveit.

Az orvosok mellett kutatók és önkéntesek is beköltöznek majd a faluba, különböző eseményeket szerveznek, így szintén a helyi élet részeseivé válnak. Az első betegek várhatóan idén év végén költözhetnek majd be.




Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Ennél jobb helyről nem is lehetne nézni az Aurora Borealist

Ennél jobb helyről nem is lehetne nézni az Aurora Borealist

Építészek és túraegyesületi tagok menedékházak építésébe kezdtek Norvégia festői szépségű táján. 

Dániában a vízen is lehetsz kollégista

Dániában a vízen is lehetsz kollégista

Hajógyár helyett lebegő konténerek: a Bjarke Ingels Group kollégiumot tervez Koppenhágában.

Mint az egymásra hullott falevelek

Mint az egymásra hullott falevelek

A japán KIAS építészei megalkották a tökéletes erdei búvóhelyet.

Hirdetés