Sokkal több mint bolt, környezettudatos gondolkodásra is nevel.

Párizsban megnyílt a Nike első európai flagship store-ja, amely profiljában illeszkedik a sportszergyártó cég New York-i és sanghaji üzleteihez: a House of Innovation nevű épülettel a márka az innováció, a fenntarthatóság és a digitalizáció iránti elkötelezettségét szeretné kifejezni.

A Nike a világ legszebb sugárútjának is nevezett  Avenue des Champs-Élysées egyik épületében rendezkedett be 2400 négyzetméteren.

Az új üzlettel ahhoz a 2019-ben megfogalmazott stratégiához igazodnak, amelyben a Nike hitet tett a fenntarthatóság mellett és ennek szellemében elfogadott egy intézkedéscsomagot.

A karbonsemlegesség elérése mellett céljuk a hulladék nélküli társadalom felé való elmozdulás, a körkörös gazdasági modellre való áttérés. Ennek szellemében készítettek ruhakollekciót a Tokiói Olimpiai Játékokra: a ruhák és cipők tervezésekor fontos szempont volt, hogy környezetbarátak legyenek, így újrahasznosított műanyag palackokból, újrahasznosított nejlonból és a cég gyáraiból származó gumi- és fonalhulladékból állították össze őket. Emellett a sportszergyártó óriás nemrégiben tagja lett annak a Microsoft kezdeményezésére létrejött konzorciumnak is, amelyben információcserével segítik egymást a cégek.

Ugyanezt a szellemiséget tükrözi vissza a párizsi üzlet is, amelynek megtervezésekor a fenntarthatóság volt a legfontosabb szempont. John Hoke, a Nike egyik vezető tervezője egy interjúban elmondta, ha meg akarjuk menteni a bolygónkat, akkor a tervezési folyamat valamennyi elemében 180 fokos fordulatot kell vennünk,

a designt pedig olykor alá kell rendelni a fenntarthatóságnak.

És hogy miképp szolgálja ez a célt az új flagship store? Az üzlet belső designjának kialakításához mintegy 85.000 kilogramm újrahasznosított anyagot használtak fel, és ha ez nem lenne elegendő, akkor itt van még az a tény is, hogy a bolt teljes energiaellátását szélenergiával oldják meg. A vásárlók elégedettségéhez az alkalmazott digitális eszközök is hozzájárulnak: nemcsak a Nike termékei között lehet böngészni, de a cégről is érdekes információkat lehet megtudni például élsportolók elbeszéléseiből, és akit érdekel, az a Nike környezetvédelmi stratégiáját is elolvashatja. Applikációkkal ösztönzik az online vásárlást, de alapvetően egy csomó alkalmazást készítettek: bár van fizikai tér, egyes termékeket csak online lehet megvásárolni, és  vannak olyan appok is, amelyek segítségével ki lehet választani a megfelelő méretű ruhadarabot, vagy éppen cipőt a saját paraméterek megadásával. 

Az alábbi videóval az egész bolt bejárható.

Forrás: Nike
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Lábakon álló kabint épített a Hello Wood

Lábakon álló kabint épített a Hello Wood

Minimál lak új magasságokban – Wauhaus a zalai dombok tetején.

A jövő irodája: színes, otthonos, fenntartható

A jövő irodája: színes, otthonos, fenntartható

Az év irodája verseny közönség és fenntarthatósági díját nyerte el a bp új irodája, melyet a DVM group tervezett. Az Octogon magazin 170-es (2021/6-os) lapszámában megjelent cikkünket kibővítve közöljük.

Megnyitja kapuit a Régi Prokurátus Velencében

Megnyitja kapuit a Régi Prokurátus Velencében

Több mint 500 éves története során először léphetünk be a Szent Márk téren álló épületbe.

Hirdetés