Hirdetés

A rendszert Hollandiában már letesztelték.

Hirdetés

A nemrégiben megrendezett Design Hét keretében mutatta be Élőgyár koncepcióját a Biopolus, amely segíthet a városoknak abban, hogy a napjainkra jellemző lineáris, a fogyasztástól a hulladékkezelésig tartó rendszer helyett egy másfajta, sokkal fenntarthatóbb és a körforgásos gazdaság modelljét alapul vevő struktúra alakulhasson ki. 

A magyar alapítású Biopolus globális cég, a világ számos pontján működtet létesítményeket. Célja olyan létfontosságú technológiák kifejlesztése,

amelyek segíthetik a fenntartható infrastruktúra kialakítását a jövő városaiban.

A Design Hét keretében volt megtekinthető az Élőgyár (Koningshoeven BioMakery) városi anyagcsere-központ, amely élesben 2018-ban debütált Hollandiában. Az első európai Élőgyárat Koningshoevenben hozták létre, az ottani trappista apátság sörfőzdéjéhez kapcsolódó rendszer a sörfőzde ipari szennyvizét és az apátság, valamint annak látogatóközpontjának a szennyvizét kezeli, amelyet így a helyszínen használhatnak öntözésre és a víztározó feltöltésére.

A technológia lényege, hogy a biotechnológia alkalmazásával tiszta vizet, energiát, tápanyagokat és ásványi anyagokat vonnak ki a szennyvízből és a szerves hulladékból. A Biopolus szerint ez a technológia hozzájárulhat a városi vertikális farmok elterjedéséhez, amelyek a jövőben nagy szerepet játszhatnak az élelmiszertermelésben. A városok lakossága egyre csak nő, 1950 és 2011 között a világ városlakóinak száma megötszöröződött, 2019-ben a teljes népesség 55%-a élt városokban. 2050-re a becslések szerint a lakosság több mint kétharmada városi környezetben él majd, ez pedig komoly élelmiszerellátási problémákhoz is vezethet, így nem árt előre gondolkodni.

A koningshoeveni Élőgyár a decentralizált szennyvíz-kezelés új generációjának többszörözhető modellje, ahol a körforgásos városi infrastruktúrát és a technológiát integrálták a víz-alapú körforgásos város megteremtése céljából.

Forrás: Design Hét
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Norlan: a bionika és a whisky-s pohár találkozása

Norlan: a bionika és a whisky-s pohár találkozása

Sruli Recht izlandi designer Kickstarter projektje a Norlan.

Egyszerre élénk és lágy: Living Coral az év színe

Egyszerre élénk és lágy: Living Coral az év színe

Közeleg az év vége, ezt mi sem jelzi jobban, minthogy a Pantone máris bejelentette 2019 meghatározó színét.

A Szófiai Magyar Intézetbe vándorolt az autós futamot bemutató kiállítás

A Szófiai Magyar Intézetbe vándorolt az autós futamot bemutató kiállítás

Megnyílt a Szófiai Magyar Intézetben a Közlekedési Múzeum kiállítása, ahol a királyi Magyar Autóklub első nagy nemzetközi autós futamát mutatják be.

Hirdetés