Storytelling a Határtalan Design kiállításon.
 

Ezúttal négy olyan alkotót emelünk ki a november 28-ig megtekinthető Határtalan Design kiállítás anyagából, akik a tárgyaikhoz személyes történetet és így érzelmet is kapcsolnak: Helena Dařbujánová lábakkal, hajfonatokkal, nyaklánccal díszített komódszériája, Jiri Krejcirik fiatal tervezőnek a cseh szecesszió jellegzetes vizuális világa ihlette komódja, a Kosmos Project ODDITY sorozata és Zuzana Svatik női vonatkozású különleges urnái nem csak az elmére, a lélekre is hatnak.


Helena Dařbujánová
 
A cseh dizájn egyik legismertebb alakja, akinek  érzelmekkel és szenvedéllyel teli nőies bútorai és kiegészítői nemzetközileg is ismertek. Saját márkáját több mint egy évtizede hívta életre, és már a 2009-ben rendezett párizsi Maison & Objet kiállításon történt debütálása is zajos sikert aratott. Azóta is rendszeresen szerepel nemzetközi kiállításokon, válogatásokban, munkáját több nemzetközi díjjal is elismerték.

Stílusa azonnal felismerhető: a minimalista formavilághoz rendkívül magas színvonalú kivitel, játékos színek és izgalmas kárpitok társulnak. Az összkép elegáns, a luxus érzetét nyújtja cseppnyi extravaganciával. Dařbujánová gondosan kivitelezett tárgyait cseh kézművesek –  kárpitosok, asztalosok, fémművesek és üvegfúvók – készítik.

A 2021-ben bemutatott Suzanne sorozata egy öt darabból álló, kifejezetten személyes emléktárgyak tárolására szánt, bársony bélésű fiókokkal készülő komódszéria, amelyet öt olyan nőnek ajánl, akik szakmájukban kiemelkedők, illetve közel állnak hozzá. A nevek között megtalálható Zuzana Čaputová  Szlovákia elnöke, valamint Leonard Cohen egyik dalának főszereplője, illetve a tervező nagymamája is.


Jiri Krejcirik 
 
A fiatal cseh tervező elképzelései komplex, egyetlen központi gondolat köré szerveződő tárgyakban öltenek testet, amelyeket jellemzően galériákban és gondosan kiválasztott showroomokban mutat be. Különféle diszciplínákban és váltakozó gyártási metódusok alkalmazásával dolgozik. Munkái a képzőművészeti alkotások és a formatervezett tárgyak közötti finom határon egyensúlyoznak, eszközrendszere inkább jellemző a képzőművészekre, mint a designerekre. 

Vizuális nyelve egységes, bútorai, lámpái és üvegtárgyai kifinomultak, gyakran hordoznak történelmi referenciákat, ugyanakkor minden részletükben egy 21. századi tervező gondolkodásmódját, megközelítését közvetítik. Krejcirik autonóm művész, alkotásai gondolatiságukban jóval túlmutatnak a puszta funkciójukon, dolgozzon akár megrendelésre, akár saját önálló projekteken. Előszeretettel használ különféle fémeket, izgalmas fafajtákat, figyelme a legapróbb részletekre is kiterjed. Limitált példányszámú darabjai kizárólag kézzel készülnek Csehországban.

A kiállításon látható komód inspirációját a cseh szecesszió jellegzetes vizuális világa ihlette, a bútorfront absztrakt motívuma Taja Spasskova tervei alapján készült.


Kosmos Project 
 
Ewa Bochen és Maciej Jelski közös brandjét elsősorban a design emocionális vonatkozásai foglalkoztatják. Meggyőződésük, hogy a környezetünkben található tárgyak hatással vannak viselkedésünkre, hangulatunkra. Úgy gondolják, hogy ezek akkor nyerik el értelmüket, amikor interakcióba kerülnek a felhasználóval. 

A jó design a csapat olvasatában nem lehet pusztán funkcionális és esztétikus, de hatnia kell az elmére és a lélekre is. Éppen ezért gyakran használnak provokatív elemeket, kontrasztokat, szívesen zökkentenek ki a megszokott sémákból, szokásokból. Előszeretettel kísérleteznek a formákkal, színekkel, anyagokkal, tárgyaik sokszor a tudatalattira, az ösztönökre hatnak, projektjeiket egyfajta új szimbólumrendszer mentén értelmezik.

 

A stúdió sorozatgyártott termékeket és galériák számára készülő egyedi darabokat egyaránt készít. Az ODDITY (Furcsaság) sorozatuk a Square Drop márkával együttműködésben valósult meg. A kollekcióban tárolóbútorok, asztalok és egy szék kapott helyet. A széria tipológiailag antik bútorokat idéz, megjelenése mégis mai. A felhasznált anyagok sokfélesége, izgalmas társítása érzéki hatást kelt. Elkészítésükhöz kizárólag Lengyelországban elérhető matériákat használtak, és helyi kézművesekkel dolgoztak együtt.


Zuzana Svatik

A szlovák tervezőt erőteljesen foglalkoztatja a nemi egyenlőség problematikája, az identitáskeresés, a nemi sztereotípiák és a kelet-európai előítéletek, a férfias és nőies vonások, a dominancia és alávetettség kérdései. Munkái narratív módon kapcsolják össze ezeket az ellentéteket és közben érzékletesen tükrözik a tervező saját személyes tapasztalatait is.

Svatik úgy gondolja, az urnát nem csak virágokkal és absztrakt mintákkal kell és lehet díszíteni, mint véleményformáló médium tükrözheti a valóságot, közvetíthet fontos és aktuális üzeneteket is a demokratikus értékek mentén. A tervező az urnát, mint tárgyat nem a közvetlen funkciója, hanem szimbolikája mentén választja – az otthon érzéséhez köti. A női energia, a női sztereotípia a lakberendezésben pedig épp úgy megjelenik, mint a kerámiákban. Ennek megfelelően Svatik az objektjein is a racionális férfiakkal szemben álló érzékeny, intuitív és gyengéd nőket ábrázolja, a maga sajátos látásmódjában.

Bár most csak négy alkotó munkáit emeltük ki, a Határtalan Design még számos érdekességet kínál, hiszen olyan világhírű alkotók munkái is szerepelnek, mint a finn Yrjö KukkapuroErja Hirvi, a spanyol Jamie Hayón, a walesi Ross Lovegrove vagy a német Sebastian Herkner. A kortárs ékszertervezőiskolákat bemutató sorozat keretében az Észt Művészeti Akadémia Ékszer és Ötvös Tanszéke hallgatóinak munkái, valamint a Łódź Design Festival „must have” pályázatán díjazott tárgyak is helyet kapnak. A kiállításon az idén márciusban nagy sikert aratott, több nemzetközi oldalon is bemutatott DWB VLOG filmjeit is vetítik majd.

Határtalan Design / Design Without Borders
2021. október 10. – november 28.
Kiscelli Múzeum, 1037 Budapest, Kiscelli u. 108.

 

Határtalan Design | Web

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

A digitális infrastruktúra anyagisága

A digitális infrastruktúra anyagisága

A Beyond the Cloud című kiállítás a globális információs hálózat és a bolygónk kapcsolatával foglalkozik.

Steppelt merengés ég és föld között

Steppelt merengés ég és föld között

A november 9-én nyíló NUBES című kiállításon most először mutatkozik be Herbert Anikó aka Haniko teljes „Otthonka” sorozata.

/A MINTA / az eredeti MÜPA reliefek

/A MINTA / az eredeti MÜPA reliefek

Jovánovics György kiállítása a FUGÁban.

Hirdetés