Hirdetés
  • 2020-05-28 07:00
  • Deco

Nyaralj otthon!

Terasz és kert, kéz a kézben.

Minden az összhangon múlik. A terasz legyen praktikus és esztétikus kiegészítője a belső térnek, amit a kert látványa csak tovább fokoz és újabb lehetőségeket kínál a kikapcsolódásra és a pihenésre. Minél változatosabb funkciókkal ruházzuk fel, minél többet tud, annál élvezhetőbb lesz a szabadban töltött idő. 

Mindentudó hidegburkolatok

A teraszra szánt kültéri hidegburkolatok között széles a választék, a legfontosabb és alapvető követelmény azonban minden esetben az, hogy fagyállók legyenek és magas kopásállósággal rendelkezzenek. Innentől azonban szinte kimeríthetetlen a választék a legegyszerűbb greslapoktól, a betonlapokig egyéni ízlés és igény kérdése, hogy milyet választunk, nem is beszélve a színekről és a mintázatokról – a természetes hatású hidegburkolatoktól, a legkülönbözőbb mintákon át egészen a fahatású hidegburkolatokig.

Ezek a hidegburkolatok nem igényelnek különösebb karbantartást, könnyen tisztántarthatók, formatartók és hosszú ideig megőrzik eredeti megjelenésüket. 

Természetesen fa

A teraszokat éppen azért szeretjük, mert közvetlen kapcsolatban állnak a természetes környezettel, lehetőséget adnak arra, hogy kitörve a négy fal közül a szabadban is kényelmesen komfortosan érezhessük magunkat. Éppen ezért a legkézenfekvőbb és legtermészetesebb a fa, illetve a különböző fafajtákból készült teraszburkolat.

Amikor ilyet választunk, természetesen a házhoz és az épített környezethez is jól illeszkedő burkolatot keresünk, de a színek és a műszaki jellemzők mellett a legfontosabb szempont a tartósság, ami megmutatja, hogy mennyi ideig képes ellenállni az időjárás viszontagságainak, mennyi ideig tud rendeltetésszerűen működni. Annak érdekében, hogy fel tudjuk mérni a leendő teraszburkolat tartósságát a DIN EN 350-2 szabvány 5 osztályba sorolja a különböző fafajtákat – ezt érdemes ellenőrizni, amikor döntést hozunk.

De a fa teraszburkolatok között is külön csoportot képeznek a hőkezelt faburkolatok.

Hőkezeléssel ugyanis olyan szerkezeti módosulásokat lehet elérni, hogy az európai erdőkből származó fafajták – amik védelem nélkül nem igazán alkalmasak a kültéri használatra – a legjobb kültéri tulajdonságokkal rendelkezzenek, ráadásul a folyamat nem igényel vegyszereket, kizárólag hő, víz és gőz segítségével történik.

Ha hosszú távon gondolkodunk, a könnyen kezelhetőség is fontos szempont lesz. Éppen ennek érdekében fejlesztették ki a WPC, azaz Wood Plastic Composit burkolatokat, amik fa és műanyag kombinációjából állnak, és mindössze annyi törődést igényelnek, hogy nagynyomású mosóval tisztává tesszük a felületet, miközben látványra tökéletesen hozzák a fahatást. 

Kültéri bútorok 

Messzire jutottunk a régi napozóágyaktól és a fonott kerti bútoroktól, amikkel annak idején kis kerti pihenőket vagy étkezőket rendeztünk be. Azon is túl vagyunk már, amikor a napernyős hintaágyak jelentették a vágyak netovábbját, és fröccsöntött műanyag székekkel, asztalokkal rendeztük be a teraszt.

Manapság vannak, akik komplett nappalikat alakítanak ki a kertben vagy a teraszon, puha párnákkal, UV álló bútorokkal, kültéri világítással, hogy ugyanazt a kényelmet teremthessék meg kint, mint a belső terekben.

Igényes és stílusos darabok közül lehet választani akár kanapéra, kényelmes fotelekre vagy lounge bútorokra vágyunk, de már az egyszerű függőágyak műfaja is látványos fejlődésen ment keresztül. A hely adottságaihoz igazítható nagyobb alapdaraboktól egészen az legapróbb kiegészítőkig, amiknek köszönhetően valóban komfortossá válik a szabadban töltött idő, széles a választék.

(A Nyaralj otthon! sorozatunk első részében a kültéri konyhákkal és grillezőkkel foglalkoztunk, a másodikban az ápolt kertek és kerti játszóterek titkait feszegettük, a harmadikban pedig a kültéri textíliák forradalmát mutattuk be, valamint kültéri világításokat és árnyékolókat.)


Octogon Deco Magazinunkra itt tudsz online előfizetni.

A magazin a készlet erejéig az alábbi árusítóhelyeken kapható.Kapcsolódó cikkek

Outdoor design 2021 – Trendek az édenkertben

Outdoor design 2021 – Trendek az édenkertben

A Tectona Grandis Kertberendezés szakértői osztják meg velünk, hogy milyen trendek uralják a 2021-es évet kint, a kertben.

Folytatódik a Városliget tájépítészeti megújítása

Folytatódik a Városliget tájépítészeti megújítása

Bővül a Városligeti Promenád, megújul a Rondó, összekötő parkrész lesz az MZH és a Néprajzi Múzeum között.

Úszó kerteket adtak át Bécsben

Úszó kerteket adtak át Bécsben

Műemlékvédelmi területen alakítanak ki a Duna-csatornán lebegő úszó „szigeteket” Bécsben.

Hirdetés