• 2020-05-13 18:00
 • Deco

Nyaralj otthon!

Az ápolt kerttől a játszótérig.

Ha már ez a nyár úgy alakult, hogy le kell mondanunk a csábító tengerpartokról és egyéb külföldi utazásokról, érdemes több figyelmet szentelni a kertnek. A gondozott zöldterület kedvünkre alakítható, újragondolható vagy újratervezhető, emellett kellemes kikapcsolódást nyújt akár a legkisebbeknek is. 

Kerttervező - luxus vagy megoldás?

Akinek akad egy zsebkendőnyi zöldterülete, minimum egy teraszra vágyik. De milyen formájú és mekkora legyen a terasz? Miből készüljön és milyen burkolatot kapjon? A kérdések egyre csak szaporodnak, amikor a teraszon túl újabb funkciókat próbálunk elhelyezni a kertben, vagy éppen azt találgatjuk, hova, milyen növényeket ültessünk. Nem árt szem előtt tartani, hogy a kerteknek is van stílusa, amit a lokáció, illetve maga az épület, és annak belső terei határoznak meg.

Ezért az igazán igényes kerttulajdonosok már a ház tervezésénél egységben gondolkodnak, és kerttervező segítségét kérik, hogy több szempontból is megvizsgálják az adottságokat és a lehetőségeket.

A formák, színek, anyagok finomhangolása, a kerti felépítmények, vagy éppen a világítás, a kültéri bútorok mind mind a kerttervező hatáskörébe tartoznak. A kerttervező ugyanis egy önálló szakma, ami saját szempontrendszerrel rendelkezik, és komoly szaktudást igényel, ezért a legjobb, ha a kerttervező már a tervezés fázisában bevonódhat a munkálatokba. Bár nem kétséges, egy ilyen szakember plusz költséggel jár, munkája mégis sokszorosan megtérül, mivel az elvetélt ötletek és a kihalt növények helyett a kert valóban elkészül.

A kertépítés buktatói

Amennyiben magunk alakítjuk ki saját kertünket, arra mindenképp fel kell készülni, hogy időigényes folyamat lesz, már csak azért is, mert mindennek alaposan utána kell nézni. Szintén szükség lesz kerttervre, még ha magunk készítjük is, rengeteg probléma megoldható már papíron. Sőt, a költségvetést is az elején jó tisztázni, és akár szakaszosan megtervezni – beleértve a kert gondozásához, karbantartásához szükséges eszközöket, vagy segítséget is.

Emellett érdemes már a kezdetek kezdetén megvizsgálni a talaj minőségét, illetve a mikroklímát, és ez alapján választani növényeket.

Azonban még a legalaposabb tanulmányok alapján kiválasztott növények esetében is érhet kudarc, ezért kifizetődőbb lehet kisebb, fiatalabb növényekkel kezdeni. Akadnak azonban olyan munkák, amiket biztosan szakemberre kell bízni – például egy hatalmas fa kivágása, gallyazása, vagy az automata öntözőrendszer telepítése. Az ilyen esetekben ugyanis többet bukhatunk rajta ha házilag próbálkozunk, mintha azonnal szakembert hívtunk volna.

Favágás alpintechnikával

Kertészkedés dióhéjban

A kertészkedés türelemjáték. Kitartás és hosszú távon fenntartható figyelem kell hozzá. Bármilyen növényt is ültetünk, bármilyen munkálatot is végzünk, megéri minőségi alapanyagokkal dolgozni – ez a növények vásárlására és a szerszámok beszerzésére egyaránt vonatkozik. Általános probléma, és a kertészek ellenségei a gyomnövények. Elfojtásukról talajtakaróval gondoskodhatunk – ami mellesleg megőrzi a talaj nedvességét is –, ez lehet például faforgács vagy szalma. De érdemes a kártevőkre is felkészülni, és egyrészt az ültetés miatt, másrészt az alkalmazott kártevő elleni szerek miatt is célszerű mindent följegyezni, hogy évekkel később ne kelljen a kísérletezést újrakezdeni. Nem csak szépek, illatosak, de hasznosak is a virágok a kertben, mivel odavonzhatnak olyan rovarokat, amik hatásosak lehetnek a kártevők elleni harcban.

Locsolófajták különböző környezetekben

Végül nem hagyhatjuk ki, mint alapvetést, az öntözés kérdését, amiről a szakemberek azt mondják, hogy a kora reggel vagy az este a legalkalmasabb időpont rá, amikor nem éri a növényt a nap, emellett a szakavatottak éppen olyan károsnak tartják a túlöntözést, mintha kevés vizet biztosítunk a növényeknek.

Kezdő szett kertészkedőknek:

 • Ásó
 • Gereblye
 • Fűnyíró
 • Kapa
 • Balta
 • Metszőolló
 • Ágvágó
 • Víztömlő és esőztetők 

A hármas számú eszköz

Grund helyett játszótér 

A visszafogott mozgástér és az utazások hiányának egyik legnagyobb vesztesei a gyerekek, de nem kell ennek így maradnia, ha akad egy kert, vagy egy közös udvara a háznak, akár komplett játszóteret is építhetünk nekik.

Egyszerű kötélhágcsóval hintát, egyensúlyozó pályát, vagy komplett akadálypályát is készíthetünk saját kezűleg, nem is beszélve a bunkerek változatos műfajáról, ami akár egy sátorból is kialakítható – a gyerekek imádni fogják, ha lesz egy olyan részük, ahová csak ők mehetnek be.

Egy ilyen játszótér kialakítása már az építés során is kalandos kihívást jelent, ha a gyerekek is bevonhatók a készítésébe, de persze akadnak olyan műfajok, amiket nem lehet ilyen módon helyettesíteni, hogy az időhiányról már ne is beszéljünk. Játszótornyot csúszdával, esetleg hintával kombinálva készen is lehet kapni, de olyan kombinációk is léteznek, mint a homokozó, mászóka, csúszda, hinta egybeépített variációja, csakúgy mint a népszerű trambulin.

Gyereknek is, szülőnek is öröm egy profi ugráló......vagy egy kerti játszóház

Bárhogy is alakul, a játszóterek kialakításánál a szórakozás és szórakoztatás mellett az egyik legfőbb szempont a biztonság. Akad néhány EU-szabvány, ami az otthoni játszótereknél is hasznos lehet, a szabványok lényege ugyanis minden esetben a balesetveszély kiiktatása. A stabil rögzítéstől a felhasznált anyagokig valójában minden szabályozva van, és az egy méternél magasabb eszközök alatt kötelező ütéscsillapító talajt kialakítani. Ez lehet mulcs, gyöngykavics, homok vagy gumitégla, sőt, a gumitégla nem igényel karbantartást, időjárásálló, télen sem kell felszedni, és nem utolsó sorban újrahasznosított termék: autógumi-granulátumból készül. Ilyen szabvány az is, hogy a hintaállványon két hintánál több ne legyen, mert a középső megközelítése balesetveszélyes lehet. Összegyűjtöttünk néhány ilyen hasznos szabványt. 

Biztonsági tippek 

 1. Az eszközt (hinta, csúszda) mindenképp rögzíteni kell a talajhoz.
 2. Telepítésnél érdemes figyelni a tájolásra, a csúszdatest lehetőleg Észak felé nézzen.
 3. Ha van rá lehetőség, árnyékba telepítsük az eszközt, ha nincs, gondoskodjunk az árnyékolásról.
 4. Az eszközön kisgyerekek esetén a 8,9 cm és 23 cm közötti nyílások balesetveszélyesek lehetnek. 
 5. Ne legyenek 8 mm és 25 mm közötti nyílások sem az eszközökön, főleg a csúszda és a hinta közelében, mert ezekbe a gyerekek ujjai beszorulhatnak.
 6. Az emelvényeken körbe legyen mellvéd, vagy korlát, hogy a gyerekek ne tudják véletlenül sem kilökni egymást.
 7. A kapaszkodók, létrafokok átmérője 25 mm és 60 mm közé essen.
 8. Csúszda ne érkezzen a homokozóba, mert ez két különböző intenzitású játék.
 9. Az eszköz körül legyen esési tér, ahol nincs semmilyen kiálló, hegyes tárgy, amire a gyerekek ráeshetnek.
 10. Évente többször érdemes ellenőrizni az eszköz stabilitását.

A Maradj otthon! sorozat első részében a kerti sütőkkel és kültéri konyhákkal foglalkoztunk.


Octogon Deco Magazinunk a készlet erejéig az alábbi árusítóhelyeken kapható.Kapcsolódó cikkek

Minecraft a kertben

Minecraft a kertben

Svéd csúcstervezők hozták el Magyarországra a tökéletes kültéri konyhát.

Nyaralj otthon!
 • 2020-05-28 07:00
 • Deco

Nyaralj otthon!

Terasz és kert, kéz a kézben.

Hirdetés