• 2020-05-10 09:00
  • Deco

Nyaralj otthon!

A nyílt lángoktól a kültéri konyháig.

Különösen szerencsés helyzetben vannak azok, akiknek kertje, nyaralója, vagy legalább egy kényelmes terasza van, ahol a közelgő nyári estéket tölthetik. Vannak, akik csak meghitt hangulatra vágynak, és olyanok is akadnak szép számmal, akik szeretnek a szabadban sütögetni, akár rendszeresen is. Sorra vesszük azokat a lehetőségeket, amik különleges élményeket kínálnak a szabadban töltött estékre. 

Lélekmelegítő kültéri kandallók

A kültéri kandallók – csakúgy mint a belső helyiségekbe szánt társaik – készülhetnek kőből, téglából, vagy modernebb, letisztultabb változataik kaphatnak olyan tűzálló burkolatot, ami illik a ház vagy a nyaraló stílusához. Mivel ezekhez az épített, egyedi tűzterekhez kémény is tartozik, akár egy fedett teraszon is jól mutatnak, kéményükkel a terasz födéme fölé nyúlva elvezetik a füstöt.

A rusztikusabb stílusú kültéri kandallóktól egészen a letisztultabb vonalvezetésű darabokig bármely stílushoz képesek alkalmazkodni, sőt, mivel akár kétoldalúra is tervezhetők, számukra nincs akadály: a külső tér bármely pontját képesek meghódítani, hogy meghitt, kellemes hangulatot teremtsenek.  

Tábortűz igény szerint

Nincs is vonzóbb a nyárestékben mint a tűz látványa, amihez elég lehet egy egyszerű tűzrakó tál is, de komplett, nyitott tűztérrel rendelkező, formás kültéri tűzrakók is fokozhatják az esték fényét. Ma már nem csak fával, de bioetanollal, vagy tűzgéllel és egyéb alternatív módon is működtethetők, így ezek a többnyire mobil tűzrakók, akár olyan aprók is lehetnek, hogy a kerti út mentén vagy a bejárat mellett is elhelyezhetők hangulatos jelzőfényként.

A tűzrakás biztonságosabb és egyszerűbb már nem is lehetne, mint a Höfats CUBE-bal

Persze a klasszikus, körbeülhető, épített tűzrakók sem mennek ki a divatból, amik változatos anyaguknak, formájuknak köszönhetően képesek továbbvinni a ház stílusát a külső térbe is.  A nyitott tűzterek előnye, hogy kialakításuktól függően kinti sütögetésre, grillezésre, de némelyikük még apró kemenceként is jól használható. 

Nemzeti sport a grillezés 

Ez a közkedvelt műfaj nemcsak a kertekben népszerű, de a városi teraszok mellett már az étkezőasztalokat is meghódította. A gázzal működtetett grillek mellett szól, hogy pontosan szabályozható hőmérsékletükkel használatuk praktikusan egyszerű, könnyen kezelhetők, míg a faszenes grillek vitathatatlan előnye az elérhetőbb ár, és sokan jobban szeretik a faszenes grillen készült ételt a füstös íz miatt. De az elektromos grillezők mellett is nyomós érvek sorakoznak.

Elsősorban a városba szorult grillezők kedvence lehet ez a műfaj, mivel az erkélyen, vagy akár a konyhában is működtethető évszakra való tekintet nélkül, füstmentesen, szintén jól szabályozható hőmérséklettel. A gáz és az elektromos grillsütők ráadásul tiszta energiaforrások, így  az égéstermékek nem kerülnek az ételbe, pusztán hő hatására sülnek meg. 

Ambiciózus kültéri konyhák

Az igazán elszántak komplett kültéri konyhákat építenek, felszerelve grillezővel, sütővel, esetleg kemencével, hűtőszekrénnyel és mosogatóval is. Persze ennek a műfajnak is vannak bátortalanabb megoldásai: mint a szélesre tárt konyhaablak, előtte sorakozó bárszékekkel, vagy a gurulós komplett kültéri kiskonyhák, amiket eső esetén akár a garázsban, vagy a terasz fedett részén is lehet tárolni.

De olyan megoldások is akadnak, amik külön pavilont szentelnek a kültéri konyhának

...vagy legalábbis a háztól távolabb alakítják ki a szabadban történő sütés-főzés helyszínét – egyrészt a közösségi élmény kedvéért, másrészt, hogy távol tartsák a szagokat és a forróságot a belső helyiségektől.

Mivel a beépített kültéri konyhák egész évben egyhelyben állnak, kizárólag időjárásálló anyagokból érdemes őket építeni – a csúszásmentes padlótól kezdve, a burkolatokon át, a rozsdamentes acél konyhai felszerelésekig. Amellett, hogy a kültéri konyha vizet és vízelvezetést, gázt vagy gázpalackot és áramellátást is kíván, kialakításánál kiemelten fontos szempont a kényelem, a kényelmes munkafelület – a szakértők minimum háromméteres hosszra voksolnak –, és a logikusan kialakított elrendezés. A legkedveltebb kialakítás az L alakú konyha, de a hely adottságaitól függően a kültéri konyha megformálása szabadon választható, emellett az sem elhanyagolható szempont, hogy a hatályos törvények szerint a háztartási célra emelt kerti építmények nem engedélykötelesek, bár ez ügyben érdemes a helyi önkormányzatoknál tájékozódni.

Német minőség, friss design: a Höfats modern, letisztult formavilágú termékeit könnyen magaddal viheted akár egy kirándulásra is. A Cube, Beerbox, Crate termékek tűzrakóként, grillként, tárolóként, sőt ülőkének vagy asztalnak is használhatóak. Bemutatóterem: Höftas by stone concept, Budaörs, Bánki Donát utca 1.


Octogon Deco Magazinunk a készlet erejéig az alábbi árusítóhelyeken kapható.Kapcsolódó cikkek

Üvegház aranykeretben

- 2021/1

Megjelent az év első DECO magazinja, benne a Nana víziójával, pop-arttal és Bényei István villával, no meg az újdonságok közt tapétákkal és minőségi konyhákkal.    

Kislányának tervezett bababútort a magyar formatervező

Kislányának tervezett bababútort a magyar formatervező

Hidegszoba_gyerekszoba: Tillinger Adrienn és Bérdi Tamás legújabb projektje.

Minecraft a kertben

Minecraft a kertben

Svéd csúcstervezők hozták el Magyarországra a tökéletes kültéri konyhát.

Hirdetés