Hirdetés

Szilágyi Dóra a MOME Utópia 2050 című kurzusára készült háztartási gépe, tej otthoni körülmények közötti előállítására.

Szilágyi Dóra, a MOME Kerámiatervezés szakos hallgatója egy olyan tárggyal állt elő a tavaly ősszel megrendezett Utópia 2050 című kurzusra, ami néhány évtized múlva akár mindannyiunk otthonában jelen lehet majd, mint tömeggyártott háztartási készülék.

A MOME Utópia 2050 című kurzusán a feladat egy olyan tárgy tervezése volt, melyet a 2050-es évek magyarországi otthonaiba képzeltek el a hallgatók. Erre válaszul készült el Szilágyi Dóra FILK the floral milk című munkája. „A 2050. évre vonatkozó prognózisok szerint a Föld lakossága megközelíti a 10 milliárd főt. A hatalmas embertömeg által generált élelmiszerkereslet – ezen belül pedig a hús- és tejtermékek iránti igény – végzetes módon terheli meg az ökoszisztémát. A jelenlegi nagyüzemi állattartás, mind az okozott környezeti károk, mind az egyre több, állatról emberre terjedő kórokozó felbukkanásával fenntarthatatlanná vált. Emiatt elkerülhetetlen az étkezési kultúránk megreformálása, illetve új technológiák meghonosítása. A tárgytervezés koncepciójához olyan alapanyag gyártási gyakorlatokat kerestem, melyek alternatívát mutatnak a nagyüzemi állattartásra” – olvasható Szilágyi Dóra leírásában, akinek FILK fantázianevű otthoni tejtermelő bioreaktorának ötletét a kaliforniai székhelyű Perfect Day startup által kifejlesztett innovatív gyártástechnológia adta.

A startup egy speciális élesztőgomba fajból álló mikroflórába ültetett szarvasmarha DNS-t. Az így létrehozott rekombináns DNS laboratóriumi körülmények között, szénhidrátok hozzáadásával képes a tehéntejjel megegyező savó és tejfehérje előállítására, ami azért lényeges, mert ez a két összetevő határozza meg a tej ízét és állagát. Ehhez pedig elképzelte, hogy ami ma még csak laboratóriumi körülmények között lehetséges, miért ne lehetne 2050-ben már otthon a konyhapulton is.

„Fikciós feltevésem az volt, hogy ezek a tárgyak a jövőben már mindannyiunk otthonában fellelhetőek lesznek, és új értelmet adnak a ’háztáji’ fogalmának. Így született meg a FILK - konyhai tejtermelő bioreaktor terve. A FILK elsősorban nem egy szoborszerű designtárgy, hanem praktikus tömegtermék, ami jól tisztítható, kis helyigénnyel bír, és négyfős család tejfogyasztását képes fedezni. A laboratóriumi esztétika rájátszik a kémiai “kotyvasztás” folyamatára, ami ez esetben génmódosított hozzávalókkal történik. A tárgy felső részét a porcelán tápanyagtartály képezi, alatta csapszerkezet vezeti a folyadékot a kapszulában tárolt mikrolflóra tenyészethez, amin keresztül az alsó üvegbe már a friss tej csöpög le.”

Szilágyi Dóra
Kerámiatervezés MA1
2020. ősz
Projektnév: FILK the floral milk
Látványtervek: Barkóczi Máté
 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Közösségépítés a Vajdaságban, designnal

Közösségépítés a Vajdaságban, designnal

Szalai Bálint itthon. projektje egy kisváros mestereinek lehetőségeit szélesíti. 

Más-más zenét hallgatnátok, fülhallgató nélkül? Mostantól nem probléma

Más-más zenét hallgatnátok, fülhallgató nélkül? Mostantól nem probléma

Kókai András (MOME Formatervező Tanszék) diplomamunkája.

Újrahasznosítás magasabb szinten, hazai designnal

Újrahasznosítás magasabb szinten, hazai designnal

Somogyi Zsuzsa (MOME Formatervező Tanszék) diplomamunkája.

Hirdetés