• 2020-05-20 07:20
  • Deco

Nyaralj otthon!

Éjjel-nappal komfortosan.

Lehet tűző nyári nap, vagy éppen langyos nyári este, a terasz és a kert a nyár legnagyobb ajándéka. Annak érdekében, hogy a nap minden szakában kiélvezhessük, és a bezárkózás után minél több időt tölthessünk a szabadban, jó szolgálatot tehetnek az árnyékolók, a kültéri textilek, míg a kültéri világítás valósággal beragyoghatja a nyári estéket.

Árnyékolók kint és bent

Ahogy melegednek a nappalok, egyre inkább fókuszba kerülnek az árnyékolók, amik nem csak a belső hőmérsékletet képesek szabályozni, vagy épp védelmeznek a kíváncsi tekintetektől, de a kertben vagy az udvaron is praktikus védelmet nyújtanak, és nem utolsó sorban legújabb nemzedékeik esztétikai élményt kínálnak. A külső térben a napvitorlák, a napernyők, és a mutatós pergolák öltöztetik az udvart, de az ablak, az erkély, vagy a terasz is kaphat külső árnyékolót. Szinte kimeríthetetlen a napellenzők, a zsalúziák vagy épp a reluxák kínálata, amik méretben, színben és stílusban a belső térrhez éppúgy igazíthatók, mint a házhoz és a ház közvetlen környezetéhez – ugyanakkor a már hagyományosnak tűnő, mediterrán vidékeken hódító spaletták és zsalugáterek sem mennek ki soha a divatból.

Persze, néhány kültéri árnyékoló beltéri változatban is létezik, de ha lehet még ennél is szerteágazóbb a beltéri árnyékolók műfaja. A függönyök a rolók, a roletták, a sávrolók fajtái, anyagai, mintái és színei nem ismernek határokat. A karakteres dropout anyagoktól egészen a legfinomabb, áttetsző textíliákig kimeríthetetlen a választék.

Ráadásul a funkció mellett a beltéri árnyékoló minden esetben az enteriőr része lesz, így éppolyan gondos tervezést igényel, mint bármi más, ami az adott helyiség berendezését képezi.

A nagy választék mellett azonban a legnagyobb fejlődést azok a technikai fejlesztések hozták el az árnyékolók számára, amelyek segítségével automatizálhatókka váltak, vagy éppen a fotelből irányíthatók attól függően, hogyan szeretnénk beállítani őket. Az okosotthonok egyik alapkövévé váltak az ilyen szabályozható, hangtalanul sikló megoldások, miközben a szépség és az esztétika kedvéért a leghagyományosabb műfajaik is tovább élnek. 

A kültéri textilek forradalma

Messzire jutottunk a napszítta napozóágyaktól, és a kertben, udvaron leterített piknikpokrócoktól. Nem is olyan rég még újdonságnak számított a kültéri szőnyeg, és nem is álmodtunk strapabíró párnákról, amiket kint hagyhatunk, ha esik az eső vagy süt a nap.

Pedig a kültéri textíliák az utóbbi években valóságos forradalmat vittek véghez: UV állók, esőállók, sőt, ha kell klimatizáltak, azaz a tűző napon sem forrósodnak fel.

Az új technológiáknak köszönhetően pedig komplett nappalikat, lounge vagy étkező helyiségeket rendezhetünk be olyan igényességgel, mintha mindezt a négy fal között tennénk.

Ezek a kültéri textilek ma már nem ismernek határokat: a fátyol vékonyságú, finom kültéri függönyöktől a merész színekben pompázó, vastagabb, akár kötött mintákat mutató bútorkárpitokig minden műfajban elérhetők, hogy a külső teret is stílusunkhoz és egyéni igényeinknek megfelelően formálhassuk, igazíthassuk. 

Kellemes nyáresték kültéri világítással 

Az esti kertből nem hiányozhatnak a kültéri fények. Persze lehet napelemes hangulatfényekkel is dolgozni, de aki igazán igényes és jól működő kültéri világításra vágyik, annak érdemes mindezt időben megtervezni.

Nem csak a bejáratot kell megvilágítani, de az odavezető utat is, esetleg a lépcsőfokokat, nem is beszélve az olyan funkcionális fényekről, amik mellett kellemesen lehet vacsorázni, beszélgetni, vagy akár olvasni a szabadban.

Fontos szempont, hogy a praktikus funkcionális lámpák, vagy éppen a hangulatfények energiatakarékosak legyenek, és a hosszú távú működés érdekében megfelelően időjárásállók is.

Leszúrható világítás a kerti növények hangsúlyozására: Nova Luce Inside LED kültéri lámpa – Forgalmazó: Elter Világítás

Ha időben átgondoljuk, szakértői segítséggel praktikus és mutatós megoldások születhetnek, amelyek nemcsak a ház, de a kert stílusához is passzolnak, és még a kert újraásása, vagy a ház újravakolása sem terheli meg a pénztárcát. Érdemes körültekintően tájékozódni a kültéri lámpák terén, nem csak a LED-ek újabb nemzedékei miatt, hanem azért is, mert olyan széles sávban mozognak az ötletes megoldások, amikkel akár a legreménytelenebb részeket is szerethetővé és látványossá tehetjük a kertben. Régóta léteznek kültéri függesztékek, falilámpák és falikarok, de például homlokzatvilágítással hatásosan megmozgatható a legsivárabb, homogén falfelület is, felfelé irányított reflektorral látványossá tehetők a sűrű bokrok vagy a fák lombkoronája, és a hangulatfények is bőven túlmutatnak manapság a fényfüzéreken.  A kültéri világítás óriási lehetőségeket kínál, hogy komfortosan érezzük magunkat a szabadban, és esztétikailag is igényeink szerint formálhassuk a kertet vagy a teraszt.

Számos megoldás létezik arra, hogyan világítsd meg kerted, növényeid vagy házad homlokzatát. Nem kell félned, hogy nem igazodsz el a lehetőségek széles tárházában, az Elter Világításnál képzett szaktanácsadók segítenek, hogy kerti világításod tökéletes legyen. Bemutatótermek: Budapest, Lechner Ödön fasor 2., Szekszárd, Sport u. 2/a. Webáruház: www.elter.hu

(A Nyaralj otthon! sorozatunk első részében a kültéri konyhákkal és grillezőkkel foglalkoztunk, a másodikban az ápolt kertek és kerti játszóterek titkait feszegettük.)


Octogon Deco Magazinunk a készlet erejéig az alábbi árusítóhelyeken kapható.Kapcsolódó cikkek

Minecraft a kertben

Minecraft a kertben

Svéd csúcstervezők hozták el Magyarországra a tökéletes kültéri konyhát.

Nyaralj otthon!
  • 2020-05-28 07:00
  • Deco

Nyaralj otthon!

Terasz és kert, kéz a kézben.

Nyaralj otthon!
  • 2020-05-13 18:00
  • Deco

Nyaralj otthon!

Az ápolt kerttől a játszótérig.

Hirdetés