Hirdetés

A PICTURE Budapest – Østfold c. projekt középpontjában a művészetnek a városi terek újradefiniálásában játszott szerepe áll.

A PLACCC Fesztivál norvég partnerével, a Scenekunst Østfold-dal közösen, az EGT Alap támogatásával valósítja meg PICTURE Budapest – Østfold c. projektjét, amelynek középpontjában a művészetnek a városi terek újradefiniálásában játszott szerepe áll.

A két szervezet több évre visszatekintő együttműködésének alapja, hogy a köztéri művészetet (legyen az előadó- vagy vizuális művészet, film, installáció vagy városi játék) tágabb kontextusában értelmezzük, keressük annak lehetőségét, hogyan fejthet ki egy-egy művészeti-kulturális esemény tartós hatást a környezetére.

A két szemináriumból és két workshopból álló PICTURE Budapest – Østfold projekt a köztéri művészeteknek a poszt-indusztriális területek újraértelmezésében játszott szerepét járja körül, hiszen mind a Scenekunst Østfold (a norvégiai Moss és Fredrikstad városában), mind a PLACCC (Csepelen) rendszeresen valósít meg kulturális eseményeket átalakulóban lévő ipari területeken.  

Az eseménysorozatot 2017. február 15-16-án egy budapesti szimpóziummal kezdjük, amelynek keretében norvég, osztrák, szlovén és magyar előadókat hívtunk meg. A kétnapos rendezvény első napja a téma elméleti megközelítésére fókuszál, a második napon pedig konkrét példákat, esettanulmányokat hallhatunk. A norvég társadalomkutató Ottar Brox nyitóelőadása a poszt-induszrializálódás jelenségével és az annak hatásaira adott alternatív válaszokkal foglalkozik; Soóki-Tóth Gábor ingatlanberuházási elemző a barnamezők megújulásának lehetőségeit, s e folyamatokban a ’smART city’-koncepció, a közterek és a közösségépítés lehetséges szerepét taglalja; végül pedig Barbara Holub bécsi urbanista a művészet új társadalmi szerepeiről, ezen belül a művész mint várostervező koncepcióról beszél. A szimpózium második napján Tihanyi Dominika, az Újirány Csoport alapító tagja a köztéri művészet magyarországi helyzetével, annak egy-egy városrész újradefiniálásában játszott lehetséges szerepével foglalkozik, részben saját munkáik példáin keresztül. Míg James Moore, a norvégiai Scenekunst Østfold kurátora az üzleti szférával (mossi kikötő, valamint a fredrikstadi ipari zóna beruházói) való szektorközi kooperáció tapasztalatairól beszél, addig Maja Pegan, a maribori Hiša! művészeti vezetője a helyi önkormányzattal és döntéshozókkal való együttműködésének folyamatába enged betekintést. 
A szimpózium programját mindkét napon csepeli városi séták teszik teljessé.

A szimpózium időpontja: 2017. február 15. és 16. 10.00-18.00
A szimpózium helyszíne: Csepeli Munkásotthon, 1215 Budapest Árpád u. 1.
A szimpózium nyelve angol!
A részvétel ingyenes, de előzetes regisztrációt kérünk. Regisztráció itt 

Részletes program: www.placcc.hu

forrás: sajtóközlemény




Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

A bulinegyed rejtett arca

A bulinegyed rejtett arca

Funkcióváltó épületek a Kazinczy utcában.

PLACCC: Mini-fesztivál a Csepel Művekben

PLACCC: Mini-fesztivál a Csepel Művekben

PICTURE projekt: magyar-norvég különkiadással jelentkezik a PLACCC Fesztivál.

TULIP MARKET  - meet your local flower farmer

TULIP MARKET - meet your local flower farmer

A Wild Flower Bar első tulipán piacán bemutatkozik hazánk legkülönlegesebb tulipánjait termelő farmerja, Kardos Alíz (Karol and Blase).

Hirdetés