Hirdetés

Szeptember 29-én nyílik és november 5-ig tart a független kortárs művészeti színtér budapesti biennáléja, az OFF-Biennále Budapest.

Hirdetés

Szeptember 29-én nyílik és november 5-ig tart a független kortárs művészeti színtér budapesti biennáléja, az OFF-Biennále Budapest. Már szinte teljes a 120 hazai és külföldi művész részvételével, majd 50 helyszínen zajló program.
 
Az OFF-Biennále Budapest idén második alkalommal valósul meg. Mint két éve, az OFF idén sem pályázik magyar állami forrásokra és kívül marad a magyar állam művészeti intézményein. A 2015-ös első biennálétól azonban több ponton is különbözik az idei kiadás: kevesebb programmal, de több új, direkt az OFF-Biennálé alkalmából létrejött magyar és nemzetközi produkciót mutat majd be. Míg az OFF első kiadásának nem volt kerettémája, 2017-ben GAUDOPOLIS 2017- AZ ÖRÖM VÁROSA címmel rendezik meg a programsorozatot.

kép © Francis Alys
 
Gaudiopolis, a „koalíciós időkben”, azaz a második világháború végétől 1950-ig létezett gyerekköztársaság a nevelődés, a játék és  a közösségépítés modellértékű kísérlete volt. Sztehlo Gábor evangélikus lelkész árvaházából demokráciamodell lett, ahol a gyerekek alkották meg saját köztársaságuk szabályait. Az OFF-Biennále Budapest szinte összes projektje valamiképp a Gaudiopolis által felvetett kérdésekre reflektál. Közösség, felelősség, demokrácia, a romokon való építkezés témáit járja körül, válaszokat keresve a ma krízishelyzeteire, és azt kutatva, ebben mi lehet a művészet, a játék és az öröm szerepe.
 
Amint két éve, úgy idén is számos kurátor, művész, művészeti kezdeményezés összefogásával valósul meg az OFF, a programok a tematikus csomópontok mellett ezt a sokszínűséget is tükrözik.
 
Az „Öröm városa” programjai valóban birtokukba veszik a várost: Tót EndreÖröm-demonstrációja, László Gergely (Tehnica Schweiz), Katarina Šević utcaszínháza és Manuel Pelmuş gyerekekkel előadott performansza a köztéren zajlik majd, de láthatunk majd programokat a svábhegyi csillagvizsgálóban, magánlakásokban vagy volt gyárépületekben is, sőt, az OFF-Biennále programjaival lehet majd találkozni Dunaújvárosban, Egerben, Nagykanizsán és Pécsett is.
 
A játék és az öröm kulcsfogalmai mellett az OFF-Biennálén bemutatott művek érintik az egyén és közösség együttélésének, a társadalmi felelősségvállalásnak a kérdéseit is.
 
A Könyvbarátság című csoportos kiállítás a kultúra hozzáférhetőségének kérdésével foglalkozik. A magyar és nemzetközi progresszív kultúra és történelem különböző történeteit és alkotásait gyűjti össze és teszi láthatóvá. A Forecasting a Broken Past a közösségépítés lehetőségeit, és az ehhez kapcsolódó baloldali fogalomhasználatot, a Léggyár a „társadalmi tudatmódosítás”, a manipuláció kérdéseit tematizálja. A Play Utopia című projektben diákok foglalkoznak társadalmi utópiákkal, víziókkal.
 
Az  Aki bújt, aki nem című keretprogram több projektet is összefog, ebben lesz látható többek között a brit performanszművész, Marvin Gaye Chetwynd gyerekekkel közösen létrehozott előadása, vagy a lengyel-iráni/amerikai művészcsoport, a Slavs&Tatars kiállítása. Szintén az Aki bújt, aki nemrészeként lesz majd látható A játékok népe című válogatás - többek között az Ex-Artists’ Collective (Kaszás Tamás, Loránt Anikó), Johanna Billing,Kokesch Ádám és Eva Koťátková műveivel - a Három Holló kávéház kétszintes terében, amely ezzel a tárlattal nyílik meg a Piarista közben.
 
 Az OFF-nak idén is erős lesz a művészetpedagógiai programja. A Gaudiopolis Műhely a biennále öt hete alatt különféle helyszínekre kalauzol: vezetett sétákkal, kerékpáros túrákkal, valamint a kiállításokhoz gyerek- és diákprogramokat kapcsol, ezzel a biennálé edukációs szerepét, feladatát hangsúlyozza.
 
Az OFF részletes programja az esemény honlapján lesz elérhető, illetve egy ingyenes, 10.000 példányban elérhető programfüzetet is megjelentetnek a szervezők, amelyet  szeptember 26-tól Budapest számos pontján, kulturális helyszíneken illetve szórakozóhelyeken találnak meg az érdeklődők.

forrás: sajtóközlemény
 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Art Capital 2019: régi és új álmok

Art Capital 2019: régi és új álmok

A Szentendrén eddig három alkalommal megrendezett Art Capital a régió legnagyobb képzőművészeti fesztiválja.

Magyar acél sólyom ékíti az atlantai stadiont

Magyar acél sólyom ékíti az atlantai stadiont

A világ legnézettebb eseményén, a Super Bowlon mutatkozik be a világ előtt Szőke Gábor Miklós hatalmas acél sólyom szobra.

Egyszülős Központ, Biennále és gyapjú ház az idei Highlights of Hungary jelöltjei között

Egyszülős Központ, Biennále és gyapjú ház az idei Highlights of Hungary jelöltjei között

Drón, robot, gyapjúház vagy esetleg egy közösségi tér lesz a nyertes? Inspiráló alkotások a hazai kreatív világból, január 28-ig lehet szavazni.

Hirdetés