A Molnár Ani Galéria örömmel mutatja be a ’Let It Shine’ című kiállítást, mely a 40. a galéria hétéves történetében.

A Molnár Ani Galéria örömmel mutatja be a ’Let It Shine’ című kiállítást, mely a 40. a galéria hétéves történetében. Benczúr Emese és Marge Monko közös kiállításának dinamikáját munkáik törékeny, nőies jellege és az általuk megfogalmazott éles kritika között húzódó feszültség teremti meg. Érzékeny munkáik a köztük lévő dialóguson keresztül a fogyasztói társadalom és a mindennapokban fellelhető tömegmanipuláció bírálatát adják finom és ironikus utalások használatával. Mindkét művész munkái gyakran látható, verbális illetve vizuális, üzenetekre épülnek, és átszövi őket az anyag, az elkészítés módja és a mögöttes gondolat mélyen egybefüggő hálózata.Benczúr vegyes technikás művei bijou, arany, aranyszínű festékek és aranyszínű textilek felhasználásával illetve Monko fotó kollázsai cinikus értelmezését adják a társadalom által definiált értéknek. Bár mindkét művész munkái légies, nőies művek, a felhasznált anyagok, színek és a reklámokban szereplő gesztusok egy kifinomult, mégis provokatív jelleget kölcsönöznek a kiállításnak.

A kiállított munkák felhívják a figyelmet a modern társadalomban található, főként nők számára készülő, termékek által létrehozott illúzió efemer természetére. Megkérdőjelezik az érték, nőiség és szépség fogalmak sztenderdizált jelentését, ezzel a sokféleség fontosságát állítva a középpontba.

Benczúr Emese (1969), Budapesten született, ott is él és dolgozik. 1996-ban végzett a Magyar Képzőművészeti Egyetemen, jelenleg a Moholy-Nagy Iparművészeti Egyetemen végez DLA képzést. 2003-ban Derkovits-ösztöndíjat, majd 2006-ban Munkácsy-díjat kapott. Művei rendszeresen szerepelnek egyéni és csoportos kiállításokon, művészeti eseményeken, Magyarországon és külföldön. Szerepelt már többek között olyan neves nemzetközi fórumokon, mint a Manifesta, a Velencei Biennálé vagy a Liverpool Biennálé. A munkái nemzetközileg ismert gyűjteményekben is megtalálhatóak például a MUSAC vagy a Ludwig Múzeum gyűjteményeiben. 

Marge Monko Tallinban (Észtország) született, ott is él és dolgozik. 2008-ban végzett fotográfia szakon az Észt Művészeti Egyetemen, 2012-ben pedig filmművészet szakon a Balti Film- és Médiaakadémián Tallinnban. Szerepelt a 2012-ben rendezett Manifesta 9 Katerina Gregos által kúrált kiállításán. Rendszeresen állít ki Európa különböző neves művészeti intézményeiben, például egyéni kiállítása volt a bécsi mumokban 2013-ban. Művei megtalálhatóak nagy presztizsű közgyűjteményekben többek között az Észt Művészeti Múzeumban vagy a mumokban. 2012-ben Henkel Művészeti Díjjal jutalmazták munkásságát, majd a Köler Díj jelöltjei között szerepelt.  

forrás: sajtóközlemény
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Műtárgy-kalauz stopposoknak XXIII.

Műtárgy-kalauz stopposoknak XXIII.

Benczúr Emese Let It Shine című installációja

A fényhasználat esztétikai utópiái

A fényhasználat esztétikai utópiái

Áprilistól átalakított formában, újabb művekkel kiegészítve látható a Light Art Museum Budapest bemutatkozó tárlata.

„Nekünk írták a dalt!”

„Nekünk írták a dalt!”

A hazai popzene hőskorát mutatja be a Magyar Zene Háza első időszaki kiállítása.

Hirdetés