A tervezés és építés idõbenisége, idõkezelése gyakran sajátos és meglepõ vargabetûket produkál egy-egy alkotói életmûvön belül.

Szöveg: Martinkó József
Építész: Zaha Hadid, Patrik Schumacher 

Bármit is mond az internet, az építészet lassú mûfaj. Pontosabban fogalmazva a tervezés és építés idõbenisége, idõkezelése gyakran sajátos és meglepõ vargabetûket produkál egy-egy alkotói életmûvön belül.
1998-ban a németországi Wolfsburgban tudományos központ építése mellett határoznak a döntéshozók. 2000-ben elkészül egy Zaha Hadid-terv, amit építés követ. 2005-ben megnyitja kapuit a Phæno. Hadid pályájának elsõ korszakát idézõ jellegzetesen éles, betonkemény stiláris jegyeket hordozó házról van szó a Phæno esetében: szürke betontömb, rombusz ablakokkal áttörve, kissé elemelve a földszinten. Olyan hatása van az épületnek, mintha egy szakmai kirándulásra érkezõ földönkívüli civilizáció jármûve parkolna Európa legnagyobb autógyárának tõszomszédságában. 

Fotó © Hufton+Crow

Mindez arról juthat eszünkbe, hogy a napokban adták át Libanonba az American University of Beirut (AUB) új épületet, ami hivatalosan Issam Fares Institute for Public Policy and International Affairs (IFI) névre hallgat, és formai alapjegyeit tekintve erõs rokonságot mutat a Phænoval. Ugyanakkor az átadás híre szinte napra pontosan együtt érkezett azzal a hírrel, miszerint a Deyan Sudjic igazga-tása alatt mûködõ London Design Museum 2014 Design of the Year-díját építészeti kategóriában a bakui Heydar Aliyev Center nyerte, vagyis a Zaha Hadid Architects „keleti piacok számára fejlesztett terméke”.

fotó ©

A képet némiképp árnyalja, hogy az iraki származású sztár bejrúti egyetemi épületének tervei 2006-ban készültek, ám az mégis pikáns, hogy a fluiditás hercegnõjére, aki legyen szó stadionról, múzeumról, bevásárlóközpontról, légikikötõrõl, a légiesség illúzióját kelti minden újdonsült munkájával, rávetül a betonszürke árnya.

A cikk nyomtatásban megjelent az OCTOGON magazin 2014/05. lapszámában.

 

Ez a cikk nyomtatásban is megjelent az Octogon magazin 113 - 2014/05. lapszámában

A lapszám tartalmából:

Megjelent az OCTOGON 113. száma, egyéb más mellett benne: az almagyari Borkemping és Borterasz (címlapsztori), gazdag melléklet az alakuló és már megépült hazai sportlétesítményekről. 


Megnézem ElőfizetekHa tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

11 nő, akik megváltoztatták az építészetet

11 nő, akik megváltoztatták az építészetet

A természet szerelmesétől kezdve, a lázadón át a kísérletező építészig.

Az elmúlt két évtized 10 legjobb épülete

Az elmúlt két évtized 10 legjobb épülete

A világ első online építész magazinja szerint.

Mit keres a Louvre üvegpiramisa egy iráni ősi épület felett?

Mit keres a Louvre üvegpiramisa egy iráni ősi épület felett?

A fotómontázs-sorozat rámutat arra, hogy jobban kellene óvni a történelmi örökségünket.

Hirdetés