Hirdetés

A SUGAR! design cukrászda belsõépítészete Rakonczai Gábor építész tehetségét dicséri.

A SUGAR! design cukrászda belsõépítészeti érdemei elévülhetetlenek, a koncepció ma is olyan friss, mint az elsõ üzlet átadásakor, ami a tervezõ, Rakonczai Gábor építész tehetségét dicséri. Egyik legutóbbi, megvalósult munkáját szintén ígéretesnek és megalapozottan hosszú életűnek érezzük.
Valamikor az 1980-as években, emeletráépítés keretében alakult ki az a 175 m2  alapterületű lakás, ami Rakonczai Gábor (Womorrow) tervei alapján, további tetõteraszos szinttel bõvítve kortárs, városi lakóteret eredményezett.

Fotó © Holló Hunor

Az építész jó elõre tudta, mivel van dolga, mert már a lakáskeresés idején jelen volt, javaslatokat tett a megbízójának. Végül emellett döntöttek, részben a belvárosi lokáció, de fõként a meglévõ alapok kínálta lehetõségek miatt.  A tervezés mindössze néhány hónapot vett igénybe, hiszen a régi munka- és baráti kapcsolat, nem kis részben a hasonló esztétikai elvek és igényszint okán szinte fél szavakból megértették egymást. 

Fotó © Holló Hunor

A kivitelezés viszont, fõként a plusz ráépítés engedélyeztetése miatt (a hivatal útjai kifürkészhetetlenek), közel másfél évig tartott. A gépészet nyomvonala nem változott, így a meglévõ strangok jelölték ki az alsó és a felsõ szint fürdõszobáinak, mellékhelyiségeinek elhelyezését.

Fotó © Holló Hunor

Az egyes funkciók pozíciója a hagyományos rendszert mutatja. Eszerint a privát terek: a terasz felõl hófehér kubusként elkülönülõ szülõi háló, továbbá a gyerekszoba, egy télikert és galéria a felsõre kerültek, lent a konyha, nappali, dolgozó és a háztartás „back-office” egységeit találjuk. A hófehér falak, pillérek, csontszín vagy halványszürke felületek (fürdõszobai burkolat), helyenként rejtett funkcionális egységek ellenpontozásul, például belsõépítészeti részleteken (az emeletre vezetõ lépcsõ lamelláin), a bútorfrontok, keretek, a konyhasziget teljes korpuszán selyemfényű amerikai diófurnér borítást kaptak.

A logikus belsőépítészeti rendszer kifinomult csomagolást nyert, ahol a jól felismerhetõ és kitapintható designkoncepciót sikerült a tervezõnek a teljes enteriõrben következetesen végigvinnie. Avagy a színek, struktúrák összehangoltak és csupa-csupa, szó szerint kézzelfogható minõségi, sohasem kamuflázs anyagokkal épült meg ez a pesti otthon.

Szöveg: Molnár Szilvia
Építészet és belsõépítészet: Rakonczai Gábor
Fotó: Holló Hunor

A cikk nyomtatásban megjelent az OCTOGON 2014/4. lapszámában.

Ez a cikk nyomtatásban is megjelent az Octogon magazin 112 - 2014/04. lapszámában

A lapszám tartalmából:

Friss átadásokról, munkaközi helyzetjelentésről, példás helyreállításról, emlékművekről, portugál építészről egyaránt olvashatnak a most megjelent OCTOGON-ban.


Megnézem ElőfizetekHa tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Octogon 171

171 - 2021/7

Megjelent az OCTOGON magazin új, 171-es (2021/7-es) lapszáma, benne sok egyéb mellett cseh vitézek várával, a Földes Architects sasadi villájával, a  V30 sportközponttal, egy vasbeton-szerkezet előregyártó üzemmel, vagy a várpalotai zöld város projekttel.

Octogon 170

170 - 2021/6

Megjelent az OCTOGON magazin új, 170-es (2021/6-os) lapszáma, benne sok egyéb mellett egy parki ufóval (Hungexpo F1 fogadóépület), egy élőlény házzal (Attila99loft), egy bivalyzongorával (Tanösvény és bivalyistálló Sándorfalva határában) és egy interjúval Rostás Péterrel (aki nem a historizmus dzsihadistája) a Szent István-terem átadásának apropóján a vári átalakításokról.

Megjelent a friss Octogon magazin

Megjelent a friss Octogon magazin

A 169-es (2021/5-ös) lapszám.

Hirdetés