Séta a szocialista építészet múltján, jelenén és jövőjén át, felhívva a figyelmet ezen épületek megóvásának fontosságára.

Web:https://www.facebook.com/events/496513664394770/
Kezdődik:2020 Február 15. 13:00, Szombat
Végződik:2020 Február 15. 15:00, Szombat

 

A Mai Manó Ház és a Brutalist Architecture in Budapest egy tárlatvezetéssel egybekötött építészeti sétára hívja az érdeklődőket, amely végigkísér a szocialista építészet múltján, jelenén és jövőjén, felhívva a figyelmet ezen épületek megóvásának fontosságára. Katharina Roters: Egy álom anatómiája - Építészeti illúziók és városutópiák Örményországban című kiállításával párhuzamot vonva, a séta során megismerhetjük a korszak jelentős budapesti építészeti emlékeit.

A brutalizmus a világban már egy ideje reneszánszát éli, de Magyarországon csak most kezdik felfedezni ennek a megosztó építészeti stílusnak az esztétikumát és ideológiai hátterét. Bemutatja, hogy egy nyugati gyökerű, futurisztikus és formabontó design miként vált a szocialista utópisztikus építészet meghatározó irányzatává. A séta során megcáfoljuk a káros prekoncepciókat, amelyek ezen korszak alkotásait övezik, és emlékeztetjük az embereket, hogy ezen objektumok ugyanolyan műemléki státuszt érdemelnek, mint klasszikus társaik. Hiszen nem csak a túlzott ornamentika, hanem a letisztult geometriai formák, a monumentalizmus és a nyersbeton is magas esztétikai értékkel bírnak.

A tárlatvezetést és a sétát Szekulesz Judit és Papp Dorottya, a ’Brutalista építészeti séták Budapesten’ Brutalist architecture in Budapest elnevezésű eseménysorozat túravezetői tartják.

Regisztrálni a programra a maimano@maimano.hu e-mail címen lehet. A tárgy rovatba kérjük beírni: Brutalista építészeti séta, Egy álom anatómiája – február 15. 

A programon való részvétel ára 4500.-, ami a helyszínen fizetendő a Mai Manó Házban. 


Hirdetés