Nem pörög a lakáspiac?

19 százalékkal kevesebb tranzakciót regisztráltak a budapesti lakáspiacon a tavalyi évben.

A budapesti lakáspiacon 29 305 tranzakciót bonyolítottak le tavaly, ami a 2018-as adatokhoz képest 19 százalékos visszaesést jelent, derült ki a KSH összegzéséből. Mindez azt támasztja alá, hogy már a járvány kirobbanása előtt lanyhult a lakáspiac pörgése, amit tovább lassított a kedvezőtlen gazdasági környezet.

Lassul a piac a fővárosban – Fotó: Thomas Winkler / Unsplash

Az adásvételek rangsorát megingathatatlanul a XIII. kerület vezeti. Az Újlipótváros, Vizafogó, Angyalföld és Lőportárdűlő városrészekből álló kerület első helye évek óta, így 2019-ben is megkérdőjelezhetetlen volt (3000 darab), míg a második legtöbb tranzakció a XI. kerületben köttetett (kevéssel 2500 felett), a harmadik hely a XIV. kerületé (kevéssel 2500 alatt), de a számok mindegyik esetben elmaradtak a 2018-as adatoktól. Ezer lakosra vetítve már más a sorrend, a belvárosi kerületek hagyományosan listavezetők: tavaly a VI. kerület végzett az élen (34 ezrelékkel), amelyet a VII. kerület (31,5 ezrelékkel) és az V. kerület követett (26,8 ezrelékkel). Vagyis népesség arányosan ezekben a kerületekben volt a legtöbb tranzakció tavaly.

A vándorlási mutató vegyes képet mutat: Budapestről tavaly 5700 emberrel többen költöztek el, mint ahányan ide
érkeztek. Ez azonban nem mindenhol járt népességcsökkenéssel. 

A KSH adatai szerint a vándorlásból fakadóan a XI. kerületben több mint 400 fővel emelkedett a lakosság lélekszáma, de még a IX. kerület is 200 fős népességtöbbletet könyvelhet el, míg a lista harmadik helyén a XIII. kerület végzett 165 főnyi gyarapodással. Miközben a város egészére a városkörnyékre költözés jellemző, ezekben a kerületekben továbbra is komoly kereslet van a lakásokra.

Az Otthon Centrum rendelkezésére álló információk szerint a tégla lakások fővárosi átlagos négyzetméterára 742 ezer forint volt az első kilenc hónap adatai alapján. A legmagasabb fajlagos négyzetméterár az V. kerületben alakult ki (1,050 ezer forint), ezt követi a legdrágább városrészek rangsorában a XIII. kerület (950 ezer forint), míg a harmadik a listán az I. kerület (900 ezer forint) – összegezte az Otthon Centrum tanulmányát Soóki-Tóth Gábor elemzési vezető. A panellakások esetében az átlagos négyzetméterár 524 ezer forint volt, a legdrágábban a XI. kerületben lehetett hozzájutni egy négyzetméterhez (630 ezer forint), míg a VIII. és XIII. kerületben ennél valamivel kisebb fajlagos árat mutatott ki az idei statisztika (608 ezer forint).

A családi házak átlagos eladási ára a 450 ezer forintot is elérte négyzetméterenként. A legtöbbet a XII. kerületben kértek (850 ezer forint), majd a XI. kerület (700 ezer forint) és a III. kerület (572 ezer forint) következett a fajlagos árakat összegző listán.

Az elemzési vezető elmondta, a fentiek tükrében nem meglepő az sem, hogy az Otthon Centrum III. negyedéves új lakás felmérése szerint a legtöbb új lakás a XIII. kerületben épül, ami 81 projektben majdnem 9 000 lakást jelent. A XI. kerületben 59 projektben 8 500 lakás kivitelezése kezdődött el, ez a második legnagyobb szám a fővárosban míg a szintén dobogós III. kerület 47 projektje a harmadik helyet érdemelte ki. A lakásszámokat tekintve azonban Ferencváros megelőzte Óbudát, míg a IX. kerületben épül a harmadik legtöbb új lakás (4800 darab) a fővárosban.

Az új építésű lakások átlagos négyzetméterára 1,045 millió forint volt Budapesten. A legdrágábbak a belvárosi és hegyvidéki részeken épülnek, de a legmagasabb fajlagos átlagárral az V. kerület lett az első kétmillió forinttal, melyet a II. és a XII. kerület követett átlag 1,8 milliós négyzetméterárral.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Kétszámjegyű áremelkedés jöhet a lakáspiacon

Kétszámjegyű áremelkedés jöhet a lakáspiacon

Járvány előtti a hangulat, a használt lakások árai minden körzetben emelkedni fognak.

Lehet még olcsón újépítésű lakást venni?

Lehet még olcsón újépítésű lakást venni?

Több tényező együttes hatására ismét szárnyal az újépítésű lakások piaca.

Szárnyalnak a vidéki és az újépítésű ingatlanok

Szárnyalnak a vidéki és az újépítésű ingatlanok

Az elmúlt év ingatlanpiaci folyamatai és a jövő kilátásai.

Hirdetés