A központ a Market Építő Zrt. kivitelezésében valósult meg, a vállalat mindössze kilenc hónap alatt készült el a projekttel. 

Március 11-én nyílik a somogyi megyeszékhely legújabb kereskedelmi egysége, az S-PARK Kaposvár Bevásárlópark. A jelenleg érvényben lévő járványügyi korlátozások értelmében az S-PARK azon üzletei nyitnak meg, amelyek a lakosság alapellátásához szükségesek, így a 6600 négyzetméteres INTERSPAR és a közel 600 négyzetméteres DM drogéria, valamint az Ofotért csütörtöktől biztosítja a vásárlás lehetőségét.

Az S-PARK az 563 ingyenes parkolójának és elhelyezkedésének köszönhetően könnyen megközelíthető. Amint a járványügyi előírások megengedik, az S-PARK egésze egységesen megnyit. A bevásárlópark 11 000 négyzetméteren elterülő üzleteinek kínálata és szolgáltatásai mind hozzájárulnak Kaposvár és vonzáskörzetének minőségi kiszolgálásához.

Rekordidő alatt készült el a bevásárlóközpont

A tulajdonos és üzemeltető SES Magyarország a SPAR Magyarországgal közös fejlesztésében létrejövő bevásárlóparkját rekordidőnek számító 9 hónap alatt a Market Építő Zrt. kivitelezte. Az építkezést és üzletkivitelezések volumenét is magában foglaló, 11 milliárd értékű bevásárlópark több mint 180 munkavállalónak ad munkalehetőséget Kaposváron.

A beruházás Kaposvár keleti városrészén, a 61-es főút Dombóvár felé vezető szakaszán, egy 50 000 négyzetméteres telken valósult meg. Az építkezés 2020 márciusában kezdődött és decemberben fejeződött be; januártól március elejéig pedig az üzletbelsők kialakítása zajlott. 

Többféle üzlet és szolgáltatás áll majd a vásárlók rendelkezésére

Az összesen több mint 11 000 négyzetméter hasznos alapterületű központ megvalósítása két részből állt: létrejött egy INTERSPAR-t is magába foglaló épület közel 6 600 négyzetméteren, modern eladótérrel és az üzemi területekkel; emellett egy vele szoros kapcsolatban álló, másik szakáruházi épületben számos üzletből álló kereskedelmi egység várja majd a vásárlókat közel 4 400 négyzetméteren.
Az üzletterek külső-belső kialakítása, a felületek és burkolatok a SPAR új standardja szerint készültek. Az árkád felőli homlokzati szakaszon végigfut az úgynevezett „mall utca”, amihez az információs pult, a pénztár felügyelet és az INTERSPAR to Govendéglátóegysége kapcsolódik. 

Az S-PARK koncepciójának és tervének kialakítása során a külső design mellett fontos szempont volt a környezettudatosság, ami már a tervezés során is nagy hangsúlyt kapott: a fa tetőpanelek, az energiatakarékos LED-technológia tudatos használata, valamint az elektromos autótöltők telepítése mellett az INTERSPAR áruházban környezetkímélő hűtő-fűtőrendszer, valamint ózonbarát, hulladékhőt is hasznosítani képes szén-dioxidos hűtőközegű hőszivattyús rendszer került beépíté

A külső tereprendezés során 22.000 m² utat aszfaltoztak le és ugyanennyi térkőburkolatot helyeztek el, illetve 15.000 m²-en gyepesített zöldterületet hoztak létre. Az L alakú épületrész középső szabad területén valósul meg tavasz végén egy pihenőpark, melynek részeként elsőként egy modern játszótér jön létre. A mintegy 20 ezer terméket kínáló hipermarketben az aktuális, valódi vásárlói élményt szem előtt tartó SPAR enteriőr koncepció szerint alakították ki az eladóteret.

Számos kihívással néztek szembe a kivitelezők

A projekt megvalósítása szinte teljes mértékben a koronavírus-járvány időszakára esett, így az élőmunkát igénylő feladatok szigorú szabályozások és a higiéniai előírások maximális betartása mellett zajlottak. A beruházást a Market nagyon szűk határidővel, mindössze 9 hónap alatt valósította meg: a helyszínen március közepén kezdődtek meg a munkálatok, december közepén pedig átadták az elkészült projektet. Az építkezésen naponta átlagosan mintegy 180-an dolgoztak, a projekt tetőzésekor a maximális napi létszám pedig 280 dolgozó volt.

A munkavégzés során kiemelt figyelmet fordítottak arra is, hogy a terület egyik része egy lakóövezethez csatlakozik, a másik fele pedig forgalmas útszakaszhoz, csomóponthoz – mindkét igénynek meg kellett felelni.

„Lehetetlennek tűnő véghatáridő és Markethez méltó, magas színvonalú kivitelezés – ezeket emelném ki a projekttel kapcsolatban – mondta Gellért Bálint építésvezető. – Az épületek kapcsán az alvállalkozók motiválása, és ezáltal a jó kapcsolat kialakítása, miatt tudtunk gyorsan a változásokból előnyt kovácsolni. Amire igazán büszkék lehetünk, hogy kilenc hónap megfeszített munka után, bő két héttel a szerződéses határidő előtt, kiváló minőségben sikerült a projektet megvalósítani.” A Market Építő Zrt. legutóbb 2017 első negyedévében adott át INTERSPAR hipermarketet Érden. A kaposvári hipermarket műszaki átadás-átvétele 2020 decemberében megtörtént, és ezzel megoldódott a forgalmas csomópont évtizedes problémája is, így a városban ezt a területet egyaránt sikerült rehabilitálni. 

A kaposvári lett a 35. INTERSPAR az országban

A SPAR Csoporthoz tartozó SES ismét egy fontos mérföldkőhöz érkezett el az S-PARK megvalósításával: az S-PARK Kaposvárral az SES portfoliója hat országban 30-ra nőtt. „A bevásárlópark üzemeltetése természetesen a legmagasabb szintű biztonsági és higiéniai intézkedések mellett zajlik. Mindent megteszünk annak érdekében, hogy a látogatók biztonságban érezzék nálunk magukat – mondta Schönhauer Andrea, az SES Magyarország ügyvezető igazgatója és hozzátette: A bérbeadás során a minőségi áruválasztékra és szolgáltatásokra törekedtünk.”

Az S-PARK várhatóan legnagyobb vonzereje a város első INTERSPAR áruháza és egy új típusú vendégtérrel rendelkező INTERSPAR to Go lesznek. „A magyar vásárlóközönség megkedvelte az INTERSPAR formátumot az utóbbi évtizedekben. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy az első, Győrben épített hipermarket egységünk 1995-ös megnyitása után 2021-ben már a 35. INTERSPAR-t állíthatjuk a vevőink szolgálatába. Hipermarketünk mintegy 20 ezerféle árucikket forgalmaz, és olyan többletszolgáltatásokkal fogadja a vásárlókat, mint a helyben készített ételeket kínáló INTERSPAR to Go, a látványpékség, vagy az önkiszolgáló kasszák” – mondta Heiszler Gabriella, a SPAR Magyarország Kereskedelmi Kft. ügyvezető igazgatója.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Hatezer négyzetméteres csomagelosztó csarnok épül

Hatezer négyzetméteres csomagelosztó csarnok épül

Bővíti magyarországi csomagelosztó kapacitását a DPD Hungária Kft.

Életműdíjat kapott a Párisi Udvar felújítója

Életműdíjat kapott a Párisi Udvar felújítója

A kimagasló, példamutató építőipari és mérnöki munkát jutalmazta az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége.

Építőipari Nívódíjat kapott a Telekom Székház

Építőipari Nívódíjat kapott a Telekom Székház

A MOME campusfejlesztése pedig elismerő oklevelet kapott az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségétől.

Hirdetés