Scheer Sándor: Nem nyomhatjuk meg a stop gombot

Elkerülhetetlen a visszaesés a járvány miatt, de az építőipar nem áll le.

Elkerülhetetlen a visszaesés a koronavírus-járvány miatt, de az építőipar nem áll le. Egy idő után azonban a beruházók is inkább kivárhatnak az újabb fejlesztésekkel – mondta a Világgazdaságnak Scheer Sándor, a Market Építő Zrt. alapító-vezérigazgatója.

Scheer Sándor a Markettel kapcsolatban a lapnak elmondta, hogy a munkálatok jelenleg 32 helyszínen zajlanak, és folyamatosan dolgozunk, de várhatóan ez a darabszám valamelyest csökkenni fog. Kifejtette, hogy előreláthatóan tíz projektet még a nyár végéig befejezhetnek, a múlt hónapban pedig öt új megrendelés futott be, továbbiak viszont egyelőre nincsenek a csőben.

Scheer Sándor: Próbálunk a józan ész diktálta kompromisszumokat kötni

„Lehet, hogy egy idő után a beruházók inkább kivárnak az újabb fejlesztésekkel, emiatt pedig lassulhat a piac” – állapította meg.

„A mélyépítések szinte kivétel nélkül állami és uniós forrásból történnek, legyen az autópálya-, vasútépítés, vízrendezési vagy közműprojekt” – mutatott rá Scheer Sándor. Tehát az esetek döntő többségében az állam a megbízó, amely képes szabályozni ezeket a kevésbé élőmunka-igényes beruházásokat, a „mérnökök, gépkezelők, teher­autó-sofőrök változatlanul teszik a dolgukat, ezen a területen nem látok nagyobb fennakadásokat.”

Scheer sajnálatosnak tartja, hogy számos építőanyag-kereskedő azonnali árváltoztatással reagált a megváltozott árfolyamra, a többségük próbál átállni euróalapú elszámolásra. Mint kifejtette, elgondolkodtató, hogy a zömében 15 és 50 százalék közti árréssel dolgozó kereskedők az 5 százalékos árfolyam-különbséget miért akarják áthárítani az építőiparra, miközben a kivitelezői oldalon legfeljebb 5–10 százalék közötti a haszonkulcs. Arról nem is beszélve, hogy ha visszatérne a 340 forint körüli szintre az árfolyam, biztosan maradnának a megemelt árak, hiszen visszafelé még nem lépett egy kereskedő sem. „Nem könnyű, de próbálunk velük is a józan ész diktálta kompromisszumokat kötni” – bocsátotta előre.

A teljes interjú a vg.hu oldalon olvasható.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Tizenhat fiatal, akikre érdemes odafigyelni | Stefan Lengyel Kiválósági Ösztöndíj

Tizenhat fiatal, akikre érdemes odafigyelni | Stefan Lengyel Kiválósági Ösztöndíj

Második alkalommal díjazta kiemelkedően tehetséges hallgatóit a MOME. Az idei évben többek között Martinkó József, az Octogon magazin főszerkesztője és Morvai Zoltán, a BE LIGHT! ügyvezető igazgatója is zsűritag volt.

EU-kompatibilissá tették az Ökumenikus Segélyszervezet logisztikai központját

EU-kompatibilissá tették az Ökumenikus Segélyszervezet logisztikai központját

A 750 m2-es raktárépület 19 település 45 intézményét szolgálja ki. 

Hirdetés