Az első lépés pedig az Intelligens Szállítólevél bevezetése lehet, hónapokon belül. 

A Digitális Terep-Logisztika Standardot támogató, legnagyobb hazai generál kivitelező vállalatok az Intelligens Szállítólevél használatára kérték fel az építőanyag beszállító partnereiket. Ágazati szintű probléma a magyar építőiparban az alacsony hatékonyság és a magas árak. A hatékonyság növelése csak a kivitelező és az építőanyag beszállító vállalatok összefogásában valósulhat meg. A Digitális Terep-Logisztika Standard ezt az összefogást hivatott megvalósítani, és a standard bevezetésének első lépése az Intelligens Szállítólevél, amely valóban egy „quick win” minden résztvevő számára.

 Az intelligens szállítólevél „működése” – Forrás: BauApp

A jelenlegi hatékonytalan működés nem fenntartható, és egyre növekvő problémát jelent az építőipar megrendelőinek köztük – mint a legnagyobb megrendelőnek – a magyar államnak is, ezáltal a magyar adófizető állampolgároknak. A nem hatékony működés feloldásának elengedhetetlen része az anyaggazdálkodás javítása, hiszen a teljes iparági költségbázis legnagyobb eleme az anyagbeszerzés.

​Az eredményes anyaggazdálkodás megvalósításának egyik legfontosabb lépése az anyagok megfelelő azonosítása és a helyszíni logisztika, összefoglaló néven a terep-logisztika digitalizációja.

Az elkerülhetetlen digitalizáció nem lehetséges a szállítói oldal, azaz a gyártók, kereskedők, valamint a kivitelezői oldal aktív együttműködése nélkül. Össze kell hangolni az együttműködő felek digitális kommunikációját, hiszen a szigetszerű informatikai megoldások nem vezethetnek ágazati szinten sikerre. A széttagolt építőipari terep-logisztika digitalizációja kizárólag széleskörű iparági összefogásban, közös standardok kialakításával és követésével lehetséges.

Dálnoki Ádám – Fotó: BauApp

„Összefogásra és standardokra van szükség ahhoz, hogy együtt tudjunk digitalizálni. Szinte lehetetlen, hogy ezt a folyamatot valaki egymagában, partnerei nélkül végezze el – hangsúlyozta Dálnoki Ádám, a BauApp igazgatója. – Az anyaggazdálkodás optimalizálását segíti a Digitális Terep-Logisztika Standard is. ​

Csak ’quick win’-ekben lehet gondolkozni, természetesen egy nagy vízió mentén.

​Az a tapasztalat, hogy senki nem teszi meg az első lépést, ha abból nem nyer, még akkor sem, ha például a másodikból már nyerne. Amit idén nem teszünk meg, azt lehet, hogy később sem fogjuk megtenni. A terep-logisztika nagy víziója, hogy standard anyagazonosítás legyen, melynek során minden terméket le lehet olvasni vonalkóddal. ​Ennek kapcsán az Intelligens Szállítólevél az első ’quick win’, amit viszonylag kis beruházással, gyorsan meg lehet valósítani. A digitalizációt tehát csak kis, de folyamatos lépésekkel lehet elérni.”

A legnagyobb kivitelező partnerek felhívást fogalmaztak meg beszállítóik felé

A kivitelezők is felismerték, hogy kis, viszonylag egyszerű ’quick win’-lépésekkel kell haladni, ha egy rendszerszintű szabvány kialakítása a cél, ezért beálltak a BauApp által elképzelt első lépés, az Intelligens Szállítólevél mögé.

​A Digitális Terep-Logisztika Standard támogatói között a magyar építőipar legjelentősebb szereplői találhatóak meg – mint a Market, a KÉSZ, a Magyar Építő, a WHB, a Futureal, a Biggeorges vagy a Metrodom – tehát az egyetértés elérése már önmagában is hatalmas eredmény.

Ez nagyban köszönhető az ÉVOSZ, mint kiemelt partner, illetve a BauApp koordináló munkájának is. Ami viszont még nagyobb jelentőségű, és valóban elegendő lökést adhat az iparági szintű változásokhoz, az az, hogy az összefogásban résztvevő cégek digitalizációs felhívást és időtervet fogalmaztak meg beszállítóik felé.

Ennek jegyében 2021. március 1-től kezdődően a Digitális Terep-Logisztika Standardnak megfelelő Intelligens Szállítólevelet preferálják az építőanyag-szállítások és teljesítések során. ​Az építkezésekre ilyen szállítólevéllel szállított anyagot versenyelőnyként értékelik és felkérik beszállító partnereinket az ezt lehetővé tévő technológia használatára.

Ezen túl 2021. augusztus 1-től a Digitális Terep-Logisztika Standardnak megfelelő Intelligens Szállítólevelet részesítik előnyben a szerződtetett alvállalkozóknak az építkezések területére érkező bármilyen építőanyag szállítmány esetén is.

Kiss Gábor, a Metrodom ügyvezető igazgatója így fogalmazott: „​Az építőanyagok szállítása még mindig papír alapú szállítólevéllel történik. Itt az ideje a korszerű digitális megoldások használatának ezen a piacon is. (...) A​ naponta érkező több teherautónyi anyag felhasználásának nyomon követése, a hatékony anyaggazdálkodás megvalósítása nehezen kontrollálható az építési helyszínen, ezért üdvözöljük ennek az új digitális platformnak a kialakítását. Azt reméljük, hogy a gyártótól kiinduló szállítástól kezdve egészen a helyszíni beépítésig nyomon tudjuk követni az építőanyagok útját.​”

Peterka Attila és a WHB is támogatja a kezdeményezést - Fotó: BauApp

„A WHB örömmel támogatja és dolgozik együtt a Digitális Terep-Logisztika Standard fejlesztésén – jelentette ki Peterka Attila, a WHB stratégiai igazgatója. – ​Azáltal, hogy első lépésben az egyszerűen bevezethető Intelligens Szállítólevél széleskörű használatba kerül, ténylegesen elkezdődhet az erre épülő digitális anyaggazdálkozdás​, követhető lesz a készletszint, a szállítólevelek, az anyagfogyás. ​A digitalizáció előnyös lesz a gyártók és kereskedők részére is, hiszen például a tervezhetőség miatt rendeléseink is kiszámíthatóbbak lesznek. Ahhoz, hogy jól működjön a Digitális Terep-Logisztika, fontos a gyártók és kereskedők együttműködése az Intelligens Szállítólevél bevezetésében.”

Mi az az Intelligens Szállítólevél?

Egy egyszerű megoldás gyártó/kereskedő szereplőknek. A webes felületen pillanatok alatt összeállítható egy QR-kóddal ellátott Digitális Terep-Logisztika Standardba illeszkedő szállítólevél, amibe be vannak ágyazva a szállítólevélen szereplő tételek és mennyiségek.

  • A szállítólevélen található QR kód lehetővé teszi, hogy az áru átvételének helyszínén a kivitelező digitálisan azonosítsa és átvegye mobil alkalmazással a szállított anyagokat.
  • Képessé teszi a kivitelezőt, hogy anyagraktár szoftvert működtessen és ezáltal javítsa az anyaggazdálkodás hatékonyságát.
  • A szállítók számára felgyorsítja a szállítólevél kezelését és azonnal jelzi számukra elektronikusan az áru átvételét.
  • Kiszámíthatóbbá válnak a rendelések, mivel a kivitelező látja a friss készletszinteket, tud tervezni
  • A szállítólevél papír alapú másolatával alkalmas a hagyományos munkafolyamat követésére is.
  • Az egyszerű, online felületen generálható és papírra is nyomtatható szállítólevél előfeltétele, hogy a szállító a termékei listáját előzetesen feltöltse az adatbankba.

Elindult a konzultáció a gyártókkal

„Jelenleg folyamatos, nagyon konstruktív konzultációkat folyatunk az építőanyag gyártókkal, illetve kereskedőkkel – összegzett Dálnoki Ádám. – Tisztában vagyunk azzal, hogy ez egy bizonyos folyamatokat – még ha csak minimálisan is – megváltoztató innováció, viszont ​úgy gondoljuk, hogy a már rövid távon jelentkező előnyök, mint például a kiszámíthatóbb rendelések, vagy a gyorsabb számlázás ellensúlyozzák a befektetett energiát. Szerencsére az eddigi közel félszáz visszajelzés a beszállítóktól is ezt támasztja alá, és mindenki reálisnak tartja a kezdeményezést, örülnek neki. ​A BauApp csapata mindenben támogatja a bevezetési folyamatot, segítünk az oktatásban, technikai kérdésekben is.​”
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Mit tud az épületek digitális ikertestvére, a BIM?

Mit tud az épületek digitális ikertestvére, a BIM?

Paradigmaváltás a tervezésben.

Digitalizáció az építőiparban

Digitalizáció az építőiparban

A Swietelsky 12 jelölt közül választotta ki az igazit

Applikációval mutatja be a H2Offices-t a Skanska

Applikációval mutatja be a H2Offices-t a Skanska

Az új alkalmazás növeli a felhasználói élményt és innovatív módon mutatja be az irodatereket.

Hirdetés