Ennél nagyobb épületet még soha nem nyomtattak

640 négyzetméteres, kétemeletes épület készült gipsz alapból, Dubajban.

A dubaji helyhatóság megrendelésére készült el az Emírségben az intézmény új irodaháza, amely a világ legnagyobb 3D-nyomtatással készített épülete lett.

A 3D nyomtatásért felelős Apis Cor cég egy videót is közölt az épület elkészüléséről:

Az épület falai 9,5 méter magasak, az alapterület 640 négyzetméter, ezzel jelenleg ez a világ legnagyobb 3D nyomtatással készült épülete. Az Apis Cor kiterjedt kutatási–fejlesztési munkát végzett, hogy megtalálja a legjobb nyomtatott anyagot, és a helyi szélsőséges éghajlati viszonyok között tesztelje az épületet.

Köszönhetően a nyomtató egyedi kialakításának, az épületszerkezetet közvetlenül a helyszínen nyomtatták ki az említett saját fejlesztésű gipszbázisú anyagból, extra szerelési munka nélkül. Természetesen a 640 négyzetméteres alapterület jóval nagyobb, mint amit a stabilan letett nyomtató munka közben használ.

Az építkezés során daruval mozgatták a nyomtatót. Mivel a teljes folyamat a szabadban zajlott, így nem kontrollálhatták a kritikus környezeti feltételeket, mint a hőmérsékletet vagy a páratartalmat.

Az épület hagyományos alapozásra épült, a pallós födémrendszert előregyártották, és hagyományos tetőszerkezetet használtak.

Az épület és a nyomtató - Fotó: Apis Cor

„Az építkezéseknél használt 3D nyomtatási technológia még gyerekcipőben jár – magyarázta Nikita Cheniuntai, az Apis Cor CEO-ja. – Komoly K+F tevékenységet végzünk, hogy tömeges használatra alkalmassá tegyük a technológiát. A dubaji projekt egyedi tudást és felbecsülhetetlen tapasztalatot jelent, amely segít a 3D nyomtatónk új verziójának megtervezésében.

Az új gép megbízhatóbb, és kétszer olyan gyors lesz. Ezen kívül új gipszkeveréket is teszteltünk, vagyis a mostani projekt jókora előrelépés az iparág számára.”

A cég szociális bérlakások építését is tervezi az Egyesült Államok több államában, ami a technológia olcsósága révén kézenfekvő megoldás. Jelenleg Mexikóban egy egész falut nyomtatnak, éppen azért, hogy lakhatást biztosítsanak a mélyszegénységben élő vagy katasztrófa sújtotta területen élő embereknek.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Ingyenesen letölthetők a Miele exkluzív tartozékainak 3D nyomtatási sablonjai

Ingyenesen letölthetők a Miele exkluzív tartozékainak 3D nyomtatási sablonjai

A Miele a „konyhai segéd“, a „porszívó tartozék“ és a „barkácsolás“ területén tíz nyomtatható tárgyat kínál.

Nem akármilyen kamerával tesztfotózhatsz

Nem akármilyen kamerával tesztfotózhatsz

A DG Cameras csapata 3D nyomtatott kamerákat készít.

A Minusplus is felveszi a harcot a koronavírussal

A Minusplus is felveszi a harcot a koronavírussal

Az elmúlt két hétben közel ötven védőpajzshoz készítettek 3D-nyomtatott keretet.

Hirdetés