Hirdetés

Ennél nagyobb épületet még soha nem nyomtattak

640 négyzetméteres, kétemeletes épület készült gipsz alapból, Dubajban.

A dubaji helyhatóság megrendelésére készült el az Emírségben az intézmény új irodaháza, amely a világ legnagyobb 3D-nyomtatással készített épülete lett.

A 3D nyomtatásért felelős Apis Cor cég egy videót is közölt az épület elkészüléséről:

Az épület falai 9,5 méter magasak, az alapterület 640 négyzetméter, ezzel jelenleg ez a világ legnagyobb 3D nyomtatással készült épülete. Az Apis Cor kiterjedt kutatási–fejlesztési munkát végzett, hogy megtalálja a legjobb nyomtatott anyagot, és a helyi szélsőséges éghajlati viszonyok között tesztelje az épületet.

Köszönhetően a nyomtató egyedi kialakításának, az épületszerkezetet közvetlenül a helyszínen nyomtatták ki az említett saját fejlesztésű gipszbázisú anyagból, extra szerelési munka nélkül. Természetesen a 640 négyzetméteres alapterület jóval nagyobb, mint amit a stabilan letett nyomtató munka közben használ.

Az építkezés során daruval mozgatták a nyomtatót. Mivel a teljes folyamat a szabadban zajlott, így nem kontrollálhatták a kritikus környezeti feltételeket, mint a hőmérsékletet vagy a páratartalmat.

Az épület hagyományos alapozásra épült, a pallós födémrendszert előregyártották, és hagyományos tetőszerkezetet használtak.

Az épület és a nyomtató - Fotó: Apis Cor

„Az építkezéseknél használt 3D nyomtatási technológia még gyerekcipőben jár – magyarázta Nikita Cheniuntai, az Apis Cor CEO-ja. – Komoly K+F tevékenységet végzünk, hogy tömeges használatra alkalmassá tegyük a technológiát. A dubaji projekt egyedi tudást és felbecsülhetetlen tapasztalatot jelent, amely segít a 3D nyomtatónk új verziójának megtervezésében.

Az új gép megbízhatóbb, és kétszer olyan gyors lesz. Ezen kívül új gipszkeveréket is teszteltünk, vagyis a mostani projekt jókora előrelépés az iparág számára.”

A cég szociális bérlakások építését is tervezi az Egyesült Államok több államában, ami a technológia olcsósága révén kézenfekvő megoldás. Jelenleg Mexikóban egy egész falut nyomtatnak, éppen azért, hogy lakhatást biztosítsanak a mélyszegénységben élő vagy katasztrófa sújtotta területen élő embereknek.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Már nyomtatnak is szélturbinát

Már nyomtatnak is szélturbinát

Sokkal hatékonyabbá válnak így a szélerőművek.

Először nyomtattak ki egyben egy házat

Először nyomtattak ki egyben egy házat

Európa legnagyobb 3D betonnyomtatóját vetették be hozzá.

Amikor London mattot ad New Yorknak

Amikor London mattot ad New Yorknak

Vagy éppen San Francisco sakkban tartja Dubajt. Különleges sakk-készletet gyártanak Londonban, a figurák ikonikus épületek másai.

Hirdetés