Először nyomtattak ki egyben egy házat

Európa legnagyobb 3D betonnyomtatóját vetették be hozzá.

Európa legnagyobb 3D betonnyomtatóját használva épített házat a Kamp C, egy belga építőiparban szereplő Fenntarthatósági és Innovációs Központ. A 90 m2-es, kétszintes, nyolc méter magas épületet egy helyben, rögzített nyomtatóval készítették el, elsőként a világon.

A westerlói épületet az teszi különlegessé, hogy „egy rögzített 3D nyomtatóval készítettük el. Máshol a világban csak egyszintes házat nyomtattak, sok esetben az elemeket egy gyárban nyomtatták, és a helyszínen szerelték össze. Ezzel szemben mi az egész épületszerkezetet kinyomtattuk egyben, a helyszínen” – magyarázta Emiel Ascione, a Kamp C projektmenedzsere.

A projekttől – amelyet az Európai Regionális Fejlesztési Alapból finanszíroztak – azt remélik, hogy tovább éléníti az érdeklődést a 3D nyomtatott épületek iránt. Pedig az már most sem lanyha: világszerte egyre többen látják meg a lehetőséget a technológiában. Flanriában még nagyon újszerűnek számít az eljárás, noha készült már ideiglenes ház és komplett apartmanház is 3D nyomtatással.

Az építőipar jelenleg kettős kihívással szembesül: csökkenteni kell az anyag- és energiahasználatot, az építkezések CO2 kibocsátását és hulladéktermelését, ugyanakkor egyre erősödik az igény a jó minőségű, de megfizethető otthonok iránt.

Ezekre az igényekre találhat választ a 3D nyomtatás, és ezért készített egy mintaprojektet a Kamp C is a saját területén, ahol majd építőipari cégek kísérletezhetnek 3D nyomtatással, kutathatnak és oktathatnak.

„A nyomtatott ház háromszor erősebb a gyorsépítésű téglaházaknál – mondja Marijke Aerts, a Kamp C egy másik projektmenedzsere. – Ez az első ház egy teszt. A kutatók most ellenőrzik majd, hogy a szilárdság az idő múlásával is megmarad-e.”

A betonban lévő rostok mellett rendkívül kevés huzalhálós erősítést használtak. Az alkalmazott technológiának köszönhetően a zsaluzat felesleges volt, ami mintegy hatvan százalék megtakarítást jelentett anyagban, időben és költségvetésben. A jövőben kevesebb, mint két nap alatt kinyomtatható lesz majd egy ház, és a teljes folyamat, a tervezéssel együtt sem tart majd tovább három hétnél – jövendöli a Kamp C.

Olyan modellházat nyomtattak, ami bemutatja a technológiában rejlő lehetőségeket: erősen ívelt falakkal, különféle falakkal, a hőhíd-megoldásokra is ügyelve.

„Alacsony energiájú házat terveztünk, padló- és mennyezetfűtéssel, speciális homlokzati napelemekkel, hőszivattyúval és zöld tetővel” – mondja Ascione.

Amikor elkezdték tervezni, még nem tudták pontosan, mire használják majd az épületet. Egy átlagos kortárs házat akartak alapterület, magasság és forma szempontjából, amely lehetőséget kínál többféle felhasználásra. Ez ugyanis a körforgásos építkezés alapelve: az épület lehet otthon, meeting helyszín, iroda vagy kiállítási tér.

A Kamp C mintaprojektjét szeptembertől bárki meglátogathatja, előzetes egyeztetés alapján.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Ingyenesen letölthetők a Miele exkluzív tartozékainak 3D nyomtatási sablonjai

Ingyenesen letölthetők a Miele exkluzív tartozékainak 3D nyomtatási sablonjai

A Miele a „konyhai segéd“, a „porszívó tartozék“ és a „barkácsolás“ területén tíz nyomtatható tárgyat kínál.

Nem akármilyen kamerával tesztfotózhatsz

Nem akármilyen kamerával tesztfotózhatsz

A DG Cameras csapata 3D nyomtatott kamerákat készít.

A Minusplus is felveszi a harcot a koronavírussal

A Minusplus is felveszi a harcot a koronavírussal

Az elmúlt két hétben közel ötven védőpajzshoz készítettek 3D-nyomtatott keretet.

Hirdetés