Hirdetés

Négy nappal a csapat megalakulása után már meg is érkeztek az első készletek a kórházba.

Hirdetés

Amerikában tevékenykedő építészek, köztük a BIG, vagy a Handel Architects egy olyan nyílt forráskódú rendszerrel dolgoznak közösen, amelynek segítségével arcmaszkokat készítenek a koronavírusos betegeket kezelő kórházi dolgozók számára. Mindössze négy nap kellett ahhoz, hogy a csapat összeálljon, a gyártás elkezdődjön és megtörténjen a kórházi kiszállítás is.

Világszerte hiány van védőeszközökből, erre kerestek és találtak megoldást az építészirodák. A cégek a svéd 3DVerkstan 3D-s nyomtatással foglalkozó cég platformját használják, saját 3D nyomtatóikkal és lézervágóikkal pedig elkészítik a védőszalaggal ellátott műanyag "pajzsot", amely eltakarja az arcot, és jól illeszkedik viselője homlokára.

A munkát a New York-i Cornell Egyetem Építészmérnöki, Művészeti és Tervezési kara koordinálja, a gyártás pedig olyannyira elkezdődött, hogy vasárnap már ki is szállítottak több száz darabot az egyik New York-i kórházba. A védőeszközök biztonságáért a Cornell Egyetem orvosi iskolája a felelős, ők tesztelték a maszkokat és ők voltak azok is, akik további instrukciókkal látták el a projektben résztvevő építészeket.

A BIG azzal számol, hogy hetente 5000 maszkot tudnak majd előállítani, a héten a londoni és koppenhágai irodáinkat is átállítják a gyártásra.

„Ez a soha nem tapasztalt jelenség minden bizonnyal a társadalmi gondolkodásmódban is jelentős változásokat fog eredményezni, de jól megmutatja azt is, milyen az, amikor a közösség által felhatalmazott kormányok, városaink és nemzeti intézményeink kudarcot vallanak. A rugalmasság teljesen új jelentést fog kapni. A globális ellátási láncok leállásával fel fognak értékelődni a helyi gyártási kapacitások, a kisüzemek” – adott gyors helyzetértékelést Bjarke Ingels, a BIG alapítója.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Milyenek lesznek a jövő otthonai a koronavírus tükrében?

Milyenek lesznek a jövő otthonai a koronavírus tükrében?

Egyre többen fognak házat venni, az urbanizáció lassulni fog.

A designerek is sokat tehetnek a járvány lassításáért

A designerek is sokat tehetnek a járvány lassításáért

Egyszerű animációkkal segíthetik a megértést. 

Művészek üzennek a karanténból

Művészek üzennek a karanténból

A NeighbourART sorozatában neves alkotók vallanak arról, mivel töltik idejüket a karanténban.

Hirdetés