Hirdetés

Egy New- York-i építésziroda szerint a koronavírussal eljött a lehetőség, hogy máshogy gondoljunk a feleslegre.

Nemcsak szépek, de fenntarthatóak is - ennek apropóján szervezett rendhagyó kiállítást a New York-i székhelyű SO-IL építészetiroda, amelyben a japán kézművesipar ruhamaradékokból előállított termékei előtt hódolnak.

Boro Textiles: Sustainable Aesthetics nevű tárlatban a boro technológia produktumait mutatják be, amelyet a 19. században kezdtek alkalmazni Japánban. A boro a mai napig megjelenik patchwork ruhák, kabátok, takarók és cipők formájában, a technológiát az idők során folyamatosan finomították. Kezdetben megmaradt anyagdarabokat illesztettek egymáshoz, később pedig elterjedt az a változata is, hogy egy öltéssel összevarrták a jó anyagot a feleslegessé vált szövettel, hogy aztán egy többrétegű viseletet kapjanak. A maradékot így nem kidobják, hanem újrahasznosítják, ez pedig a jövő útja lehet a textilgyártásban is.  Az építésziroda alapítója, Jing Liu elmondta, hogy

sosem tekintett élettelen ruhaként ezekre az alkotásokra, sokkal inkább olyanok, mint maga a mindennapi építészet, amely élettel tölt meg bennünket.

A kiállított projektek között vannak kortárs és régebbi darabok, az alkotások a tokiói Amuse Múzeum gyűjteményéből származnak. Jing Liu kiemelte, hogy a boro textíliák nagyon fontos üzenetet hordoznak számunkra, mert egy olyan találékony és fenntartható gyakorlatról van szó, amelyet sajnálatos módon az utóbbi időkben elfelejtettünk, de a koronavírus okozta gazdasági és társadalmi válság újra ráirányíthatja a figyelmünket.

„A kialakuló krízishelyzetben egyre több ember érzi úgy, hogy a jövőben nem az eddig megszokott módon kell gondolkodnunk és üzletelnünk. Úgy gondolom, hogy talán a technológia megváltoztatásánál is sokkal fontosabb a gondolkodásmód átalakítása.”

A kiállítás 2020. június 14-ig lenne megtekinthető a New York-i Japan Society Gallery-ben, de a galéria jelenleg zárva tart a koronavírus okán hozott intézkedések miatt. Az építész azonban bizakodó, szerinte ugyanis lehetőségünk nyílik végre a társadalom fogyasztásának lelassítására. Kiemelte a koronavírus potenciálisan előnyös hatását, miszerint Kínában érezhetően jobb lett a levegő minősége az elrendelt karantén következtében. Jing Liu szavai egybecsengnek Li Edelkoort trendkutató gondolataival, aki szerint a koronavírussal esélyt kaptunk arra, hogy változtassunk és változzunk.

Forrás: dezeen
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Augusztus végéig várja az érdeklődőket a 7. Nemzetközi Textilművészeti Triennálé Szombathelyen

Augusztus végéig várja az érdeklődőket a 7. Nemzetközi Textilművészeti Triennálé Szombathelyen

A kiállításra tizenhét országból érkeztek alkotások.

Megjelent a friss nyári Deco
  • 2021-07-15 06:00
  • Deco

Megjelent a friss nyári Deco

Kapható a standokon, lapozza a strandokon!

Hirdetés