Hirdetés

Nyomtatnak egy falut Mexikóban

Ez lehet az egyik megoldás a mélyszegénységben élők számára.

Mexikó déli részén, egy elhagyatott külvárosi területen épül a világ első falva, amely kizárólag 3D-ben nyomtatott házakból áll – írta a Qubit. A projekt mögött egy New Story nevű nonprofit szervezet áll, amelyet öt éve alapítottak azért, hogy a mélyszegénységben élő vagy katasztrófa sújtotta területen élő embereknek lakhatást biztosítson.

A New Story már több mint 2700 otthont adott át Haititől Bolívián át Mexikóig, javarészt hagyományos épületeket. Két éve összefogott az Icon nevű texasi építőipari techcéggel, amely kifejlesztette a házak nyomtatására is alkalmas óriási 3D-nyomtatót, a Vulcan II-t.

A Vulcan II összesen 50 házat készül kinyomtatni, ám a legnagyobb kihívás számára az országba való bejutás volt:

az amerikai-mexikói határon annyira nem tudtak mit kezdeni a sosem látott szerkezettel, hogy három hónapot kellett várni, míg átengedték.

A helyszínre érve aztán sikeresen beüzemelték a Vulcan II-t, amely betonkeveréket lövell ki magából, és azt rétegezve építi fel az alapot és a falakat. Az időjárást szoftveresen elemzik, és a keverék összetételét a levegő páratartalmához képest állítja be a gép.

Az első két ház kinyomtatásához mindössze 24 órára volt szükség, de nem a gyorsaság a technológia egyetlen előnye. „A 3D nyomtatás mellett szól a kiváló hőszigetelés, a nullához közeli hulladéktermelés, a gyorsaság, a dizájnban rejlő rengeteg lehetőség, a rugalmasság és az elképesztő költségcsökkenés. Ez nem tíz százalékkal, hanem tízszer jobb megoldás” – mondta az Icon egyik alapítója, Jason Ballard.

A 46 négyzetméteres otthonokban két hálószoba, egy nappali, egy konyha és egy fürdőszoba is található, így jelentősen jobb körülményeket biztosítanak, mint a környékbeli kunyhók – a falu már kiválasztott lakosainak átlagjövedelme havi 23 ezer forint környékén mozog.

A New Story a helyi önkormányzattal közösen választotta ki a környék 50 leginkább rászoruló családját, amelyek kamatmentes jelzáloghitelt kapnak, és összesen 400 pesót (kb. 6200 forintot) kell fizetniük havonta, hét éven keresztül – a költségek többi részét a New Storynak adományozó cégek és magánemberek fedezik. A nem kinyomtatható részeket két helyi nonprofit szervezet, az Echale és a Tu Casa készíti, amivel a helyi ipart is támogatja a projekt.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Erdei kabin másképp

Erdei kabin másképp

Godefroy épülete egy óda a brutalizmushoz

Makettezés újragondolva | 3D megoldás

Makettezés újragondolva | 3D megoldás

Magyar makettező cég innovatív 3D-s megoldásai a gyártás területén.

Akik csúcsra járatják a makettkészítést!

Akik csúcsra járatják a makettkészítést!

A Modelart Presentation maroknyi csapata Sopronból hódítja meg a világot – ha makettről van szó, náluk nincs lehetetlen. Interjú!

Hirdetés