Eljöhet a vevők ideje az ingatlanpiacon

2020-ban várhatóan visszaesik a kereslet, az áremelkedés lelassul, a vevők jobb pozícióba kerülnek.

Több elemzés is napvilágot látott december végén a 2020-as magyarországi ingatlanpiacról. Szinte teljesen egy irányba mutatnak a prognózisok, vagyis a kereslet visszaesik, az árak lassabban emelkednek majd, felfuthat a kereslet az agglomerációban, a vevők jobb pozícióba kerülhetnek.

A 2020-ról szóló elemzések kiindulópontja az előző év, amikor is egyértelműen lassult az ingatlanpiac, elsősorban Budapesten csökkent az adásvételek száma. Éves szinten, országosan kilenc százalékkal esett vissza a kereslet a tavalyihoz képest.

A Takarék Index elemzése megállapította, hogy az év eleje még erősen indult a magyar lakáspiacon, a tranzakciószámok ugyan már kissé visszaestek az első negyedévben is, de ez még csak minimális volt. Közben az árak ismét több mint hét százalékkal nőttek, ami még a korábbi negyedévekhez képest is kimagasló eredménynek számított.

A második negyedév azonban már egy erősebb torpanást hozott a piacra: a tranzakciószámok még inkább visszaestek, különösen Budapesten, ahol szinte feleződtek, ezzel párhuzamosan az árak növekedése is megállt április és június között országos szinten.

Az országos kínálat, a feladott hirdetések száma tavalyhoz képest lényegében stagnált, de a különböző településeken eltérően alakult. A kínálat Budapesten több mint nyolc százalékkal csökkent, ezzel szemben megyei jogú városokban tíz százalékkal, a vidéki városokban hét százalékkal, a községekben – részben a júliustól elérhető falusi csok miatt – 8,5 százalékkal nőtt – jegyezte meg Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

A második negyedév gyengébb teljesítménye több tényezővel magyarázható: piacra lépett a Magyar Állampapír Plusz (MÁP+, avagy szuperállampapír), július elejétől megjelent a szinte nulla kamatozású babaváró hitel, ami indokolhatott bizonyos kivárást a vásárlók részéről a második negyedévben. Az elhalasztott kereslet később azonban ismét a piacra léphet, talán pont ezt támaszthatja alá a tranzakciók szeptemberi és októberi élénkülése – véli a Takarék Index.

2020 szempontjából különösen fontos, hogy a befektetők – akik jelentős szerepet játszottak a felívelésben – mennyire hisznek majd továbbra is a lakáspiacban. A MÁP+ erős és kockázatmentes versenytárs, amely eléri a csak bérleti díjból származó hozamot, tehát az ingatlanbefektetésekről a lakásárak emelkedése dönthet. A Takarék Index szerint mindezek miatt a befektetési célú lakásvásárlók elbizonytalanodtak, ugyanakkor Kosztolánczy György, az Otthon Centrum vezérigazgatója úgy véli, legfeljebb az áremelkedés mértéke csökkenhet, de tavasszal újra élénkülhet a kereslet, vagyis ismét egyre több befektető jelenhet majd meg az ingatlanpiacon, ha azt látják, hogy elmarad a visszaesés. Mindezt a 2019 utolsó negyedévében ismét erősödő kereslet is alátámasztja.

Szinte a két álláspontot hozza közös nevezőre Balogh László, aki szerint a változás nem feltétlenül hoz olcsóbb árakat, de a vevők jobb pozícióba kerülhetnek.

Báthory utca, Hold utca sarok (Fotó: Wiki Commons)

Néhány várható 2020-as tendencia:

  • Már nem emelkednek tovább a panellakások árai
  • Felfuthat a kereslet az agglomerációban
  • Javulhat a kistelepülések lakásállománya (miután a falusi csok már használt lakásoknál is igénybe vehető)
  • Budapest külső kerületeiben – amelyeket az Otthon Centrum elemzése túlárazottnak tart – megállhat az áremelkedés

Az Otthon Centrum elemzése hangsúlyozza, hogy az ingatlanvásárlást nehezen mérhető körülmények is befolyásolják, így a közlekedésen túl a természetes és az épített környezet, vagy a helyi közösségek jellemzői is. Az ingatlanközvetítő cég összeállította a 25 ezresnél népesebb magyarországi települések élhetőségi rangsorát is, amelyről itt írtunk részletesen.
 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Stilizált hullámok és pazar kilátás a BudaParton

Stilizált hullámok és pazar kilátás a BudaParton

Bokrétáztunk a BudaPart E épületénél.

A világjárvány hatása az üzleti ingatlanokra

A világjárvány hatása az üzleti ingatlanokra

A gazdaság megtorpanása másképp hat minden ingatlanszegmensben.

Jó megoldás lakássá alakítani az irodákat?

Jó megoldás lakássá alakítani az irodákat?

A járvány miatt New York is alig van szükség irodára, lakásra annál inkább.

Hirdetés