Öt éve nem látott aktivitás a lakáspiacon

A pesti belvárosban 18 százalékot alkudtak le a vevők októberben. 

Élénk vevői érdeklődéssel, de lassuló piaci mutatókkal indult az utolsó negyedév az ingatlanpiacon: októberben a Duna House az elmúlt öt év legerősebb vevői aktivitását tapasztalta, azonban a tizedik hónapra becsült 12 200 adásvétel valamivel, 4-7 százalékkal elmarad az elmúlt évek adataihoz képest. Az erősebb érdeklődés bíztató jel az ingatlanpiacon, hiszen ez a tendencia a következő 3-4 hónapban a tranzakciók számának emelkedésében is megmutatkozhat.

Újra a XIII. kerületben keresik a legtöbben következő otthonukat Budapesten: száz érdeklődőből több mint 17-en. Angyalföld a budai kerületektől vette vissza vezető szerepét, az elmúlt időszakban a II. és XII. kerület voltak a legnépszerűbbek, a belvárosi kerületek a turizmus újbóli élénkülésére és a befektetői kedv erősödésére várnak, népszerűségük csökkent – áll a Duna House elemzésében.

Az adatok szerint a vevői pozíciók tovább erősödtek, Budapesten már a Duna mindkét oldalán tíz százalék körüli árcsökkentést tudtak elérni a vásárlók az októberi tranzakciós adatok alapján. A belvárosban még ennél is magasabb, 18 százalékos különbség tapasztalható az első meghirdetett és a végső eladási ár között.

A tavaly ilyenkori két-három hónapos értékesítéshez képest idén októberben jelentősen nőtt az eladási idő. Az ország egész területén száz nap fölé emelkedett a sikeres értékesítéshez szükséges átlagos idő. A leggyorsabban továbbra is vidéki és pesti panellakásokat lehet eladni, míg a leghosszabb idővel a pesti és főleg a belvárosi téglalakásoknál érdemes számolni – utóbbiaknál már öt hónapnál is többet kell várni egy-egy vevő érkezésére.

A vevők többsége (66 és 74 százalék) továbbra is a jó, illetve a nagyon jó állapotú ingatlanokat részesítette előnyben idén októberben. Nyugat-Magyarországon nagyobb volt az érdeklődés a felújítandó és lakható ingatlanokra, mint az ország többi részén.

A befektetői érdeklődés továbbra is az idén tapasztalt alacsonyabb szinteken maradt, a legtöbb ingatlanvásárlónál a nagyobb lakásba, házba költözés lehetősége volt a fő motiváció.

A kormányzati bejelentések (családi otthonteremtési kedvezmény mellé járó áfa-visszaigénylés, illetékmentesség, felújítási támogatás) már középtávon pozitív hatással lehetnek az ingatlan-, és hitelpiacra.
 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Modern, klasszikus, intelligens
  • 2021-08-13 09:00
  • Deco

Modern, klasszikus, intelligens

Az Aulich utcában álló, 1902-ben épült Havas-házban alakítottak ki egy egyszerre modern és klasszikus lakást az INSIDESIGN tervezői.

Polgári nagyvonalúság a belváros szívében
  • 2021-07-25 15:00
  • Deco

Polgári nagyvonalúság a belváros szívében

Historizáló épület, időtálló tervezés és kortárs, dán design bútorok adják ennek a magasszínvonalon felújított belvárosi lakásnak a harmonikus összképét.

Beindult a főszezon az ingatlanpiacon

Beindult a főszezon az ingatlanpiacon

A következő két hónapot aktív lakáskereséssel tölti sok frissen felvett hallgató, pályakezdő és munkahelyet váltó.

Hirdetés