Kutatási adatok szerint a kockaház a második legkeresettebb ingatlantípus ma Magyarországon.

Becslések szerint 800 000 kockaház van ma hazánkban, és minden negyedik magyar ilyenben él: legtöbben beleszülettek, beházasodtak vagy még a szüleikkel költöztek ide. Akik pedig vásárolták, jellemzően a ház kedvező elhelyezkedése és ára miatt vették meg. Egy friss országos, reprezentatív felmérés szerint a Kádár-kockák a népszerűségi lista elején vannak, a lakosság harmada szívesen választaná ingatlanvásárlás esetén. A kockaházban lakók több mint 90 százaléka már végzett valamilyen felújítási munkálatot, és háromnegyedük a jövőben is tervezi a korszerűsítést.

Forrás: BMI Bramac

A felmérésben megkérdezettek 23 százaléka lakik jelenleg is kockaházban, és 49 százalék lakott valaha itt, de a lakosság 98 százalékának van valamilyen élménye a háztípussal – például jártak már benne vendégségben. 

Ingatlanpiaci TOP5

Nemcsak sokan ismerik és azonosítják a kockaházakat A vidéki házzal, de szívesen is költöznének ilyen otthonba. A kockaházak előkelő helyen végeztek a BMI Bramac reprezentatív felmérése szerint: csak a modern, földszintes házak keresettebbek a vásárlók körében (47%). Sőt, a felnőtt lakosság 33 százaléka biztosan, vagy inkább venne kockaházat, és további 43 százalékuk pedig lehetségesnek tartja ezt. A dobogó harmadik fokán foglalnak helyet a tetőtér beépítéses családi házak (30%), majd negyedik helyen a többszintes családi házak (25%) és a TOP5-ös lista végét a tégla társasház zárja (20%). „Bár árazásukban nem térnek el jelentősen a többi téglaháztól, mégis jobb vétel lehet, mert itt valamivel biztosabban tudható, mi a műszaki tartalom. Sokaknál előnyt élvez, hogy remek felújítási „alapanyag” több okból is: strapabíró, jól alakítható, időt álló. Amiért azonban a fiatalok is felfigyeltek rá, hogy az arányai miatt a most trendi minimál stílushoz rendkívül jól passzol” – fejtette ki Jóna Péter, az Immo1 Cégcsoport ingatlanpiaci szakértője.

Felújítási tervek kockán és onnan túl

Jóna Péter szakértőt megkérdezve kiderült, hogy az iroda ügyfeleinek ~75 százaléka keres felújított házat. A kutatást megnézve a kockaházat kereső vevők 41 százaléka venne felújított ingatlant. A szakértő szerint e mögött az állhat, hogy ők nagyobb arányban vállalnak be felújítást, mint a többi háztípus iránt érdeklődők. Az eladási oldalt megnézve a kockaházak jogosan állnak az értékesítési lista élén, mert az ilyen, jó minőségben felújított ingatlanok ára, az újépítésű családi házakkal is versenyre kel. 

Forrás: BMI Bramac

A kockaházak állapota vegyes, de összességében felújított, újszerű, közepes vagy jó állapotról számolnak be a benne lakók (83%), és kevesebb, mint ötödük vallja otthonát befejezetlennek vagy felújítandónak. Lakóikat az jellemzi, hogy a felújításra folyamatosan költöttek. Az adatok azt engedik feltételezni, hogy a kockaházasok igazán törődnek az otthonukkal: ~10 százalékkal többen fognak a felújítási munkába, mint akik máshol laknak. Összességében nagyobb arányban végeztek felújítási munkákat a Kádár-kockákon (91%), mint a többi háztípuson (83%), és a jövőben is többen terveznek korszerűsítéssel (74% vs 70%). Az eddigi munkálatoknál a leggyakoribbak a külső ajtó/ablakcsere (72%), burkolatok/padlók cseréje (67%), fürdőszoba teljes felújítása (60%), fűtéskorszerűsítés (61%) - egyébként ez a sorrend nemcsak a kockaházakra igaz, hanem más típusú otthonokra is. A kockaházak lakóinak közel fele tervez továbbá külső ajtó/ablakcserét, illetve tetőcserét (45%).

Az esztétikai szempontok mellett a felújítást sokszor a modernizálás motiválja. „Ha energetikai korszerűsítésről van szó, a tető az egyik legfontosabb pontja a háznak, hiszen a legtöbb hő egy rosszul szigetelt tetőn és a födémen keresztül szökhet ki. Nem érdemes a felújítást halogatni, így elkerülhető a ház nem gazdaságos fenntartása vagy nagyobb károk is, amelyek a tető állapotából fakadnak” – hívja fel a figyelmet Viniczai Róbert, a BMI Bramac termékmenedzsere. A tervezést azért is érdemes időben elkezdeni, mivel egy jó minőségű, de alapfelszereltségű tető anyagköltsége, a tetőfedő munkadíja nélkül, akár 1.2-1.4 millió forintba is kerülhet – derül ki a kockahazteto.hu oldal kalkulációiból.

A Covid hozta: felértékelődő szerepben az otthon
A most népszerű ingatlantípusok sorrendjét megbolygatta a koronavírus járvány, eltolódtak a prioritások befolyásolva a választásainkat. A vírushelyzet megmutatta, hogy otthonról is lehet dolgozni és tanulni, kevesebb a forgalmas helyekre való bejárás, a városban ingázás és a természetben, szabadban töltött idő is felértékelődött. „Ez az új élethelyzet, amibe a vírus kényszerített minket elindított egy kifelé költözési trendet. Egyre többen választják a belvárosi lakás helyett a külvárosi, vidéki ház vásárlást” – magyarázza az ingatlanpiac mai, koronavírus alatti helyzetét Jóna Péter, majd az árakkal kapcsolatban hozzáteszi: „A Budapest környéki települések 98 százalékánál nőtt a fővárosból beköltözők száma - ez a kínálati árak emelkedésében is tetten érhető - de így is átlag 25 százalékkal olcsóbban lehet hasonló adottságú ingatlant venni, mint a belvárosban.”

Forrás: BMI Bramac

 

(Forrás: közlemény)
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

339 ezer forint az átlagos panel négyzetméterár

339 ezer forint az átlagos panel négyzetméterár

Az ország legszegényebb részein mindössze százezer forint, Budán 600-650 ezer a négyzetméterár.

A panelek ára emelkedett leggyorsabban 2018 óta

A panelek ára emelkedett leggyorsabban 2018 óta

Olykor a milliós négyzetméterárat ostromolják a panellakások árai, de a rekord idén valószínűleg nem dől meg.

Ismerd meg a MuteDesign zajcsökkentő termékeit!

Ismerd meg a MuteDesign zajcsökkentő termékeit!

Hangelnyelő torony és telefon box is megtalálható a kínálatban. 

Hirdetés