Hirdetés

Elindult a szolnoki várkerület fejlesztése

 Az egykori erődöt építészeti, művészeti és virtuális eszközökkel jelenítik meg.

Megkezdődött a szolnoki várkerület fejlesztése, melynek célja, hogy az egykori erődöt építészeti, művészeti és virtuális eszközökkel jelenítsék meg és élményként mutassák be a látogatóknak. A tervek szerint az év végére elkészülő beruházást a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretében nyert nettó 950 millió forintból valósítják meg.


Míg a Szolnoki Művésztelep tavaly indult fejlesztése negyven százalékban már elkészült, most újabb fejlesztés vár a városra: Szolnok Vár! projekt címen. A Modern Városok Program keretében megítélt csaknem 1 milliárd 160 millió forintból megvalósuló beruházás a tervek szerint 2020 nyarára ér véget, melyben nemcsak látogatóközpont épül, de a beruházásokat megelőző ásatások során feltárt emlékeket is méltón megőrzik az utókor számára. A Szolnok Vár! Szolnoki Várkerület projekt célja, hogy az egykori erődöt építészeti, művészeti és virtuális eszközökkel jelenítse meg és élményszerűen mutassa be a látogatók számára.
 

Szolnoki várkerület fejlesztése - építész: Álmosdi Árpád


A projekt keretében megépül a Szolnok Vár! látogatóközpont, amely a korábban a helyszínen álló végvár kaputornyát stilizálja majd modern építészeti megoldásokkal. A fogadóépület földszintjén török kávézót, az első emeleten interaktív várkiállítást, a tetőn kilátóteraszt alakítanak ki. Felújítják és rendezvénytérként, kiállítóhelyként új funkciót kap a művésztelep kertjében található úgynevezett Művésztorony, amelyet a század elején ott élő művészek építettek fel az egykori vár köveiből. A Zagyva-gáton Bástya-sétány elnevezéssel díszburkolatú sétányt építenek, amelynek mellvédje az egykori várfalat imitálja majd. Múltjelek elnevezéssel pedig a vár látható, meglévő részeit megjelölő és az idők során elpusztult részeit megjelenítő állomásokat alakítanak ki.

Mindemellett a közelben található Damjanich park térrendezése is elkészül, a parkban tematikus Vár játszóteret alakítanak ki, de megújul a Nyáry Lőrinc híd, a hídfő mellett kerékpáros megállóhely, míg a Zagyva jobb oldalán a fogadóépülettel szemben parkoló lesz. Szalay Ferenc a 115 éves Szolnoki Művésztelep fejlesztéséről szólva rámutatott, hogy a cél a meglevő művészeti és kulturális tevékenységekhez szükséges infrastruktúra biztosítása a műtermek, művészlakások és alkotóterek felújításával, de rendezvényteret, látványműtermeket és stúdiókat is kialakítanak. A fejlesztés lehetővé teszi nagyobb létszámú alkotótáborok szervezését, fizető vendégművészek elszállásolását és munkakörülményeik javítását, valamint a város számára felajánlott gyűjtemények méltó elhelyezését.

forrás: MTI
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

119 éves művészkolóniát ünnepelnek Szolnokon

119 éves művészkolóniát ünnepelnek Szolnokon

Július elején rendezik az ARTjáró Összművészeti Fesztivált.

A mocsári hangulatot is érzékelteti majd megújuló a kisvárdai vár

A mocsári hangulatot is érzékelteti majd megújuló a kisvárdai vár

Jövőre adják át a másfél milliárd forintból megújuló épületet.

Modern építészeti megoldásokkal újult meg Csehország második legjelentősebb középkori vára

Modern építészeti megoldásokkal újult meg Csehország második legjelentősebb középkori vára

Ilyen lett Helfštýn várának felújított reneszánsz palotája.

Hirdetés