Elindult a szolnoki várkerület fejlesztése

 Az egykori erődöt építészeti, művészeti és virtuális eszközökkel jelenítik meg.

Megkezdődött a szolnoki várkerület fejlesztése, melynek célja, hogy az egykori erődöt építészeti, művészeti és virtuális eszközökkel jelenítsék meg és élményként mutassák be a látogatóknak. A tervek szerint az év végére elkészülő beruházást a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretében nyert nettó 950 millió forintból valósítják meg.


Míg a Szolnoki Művésztelep tavaly indult fejlesztése negyven százalékban már elkészült, most újabb fejlesztés vár a városra: Szolnok Vár! projekt címen. A Modern Városok Program keretében megítélt csaknem 1 milliárd 160 millió forintból megvalósuló beruházás a tervek szerint 2020 nyarára ér véget, melyben nemcsak látogatóközpont épül, de a beruházásokat megelőző ásatások során feltárt emlékeket is méltón megőrzik az utókor számára. A Szolnok Vár! Szolnoki Várkerület projekt célja, hogy az egykori erődöt építészeti, művészeti és virtuális eszközökkel jelenítse meg és élményszerűen mutassa be a látogatók számára.
 

Szolnoki várkerület fejlesztése - építész: Álmosdi Árpád


A projekt keretében megépül a Szolnok Vár! látogatóközpont, amely a korábban a helyszínen álló végvár kaputornyát stilizálja majd modern építészeti megoldásokkal. A fogadóépület földszintjén török kávézót, az első emeleten interaktív várkiállítást, a tetőn kilátóteraszt alakítanak ki. Felújítják és rendezvénytérként, kiállítóhelyként új funkciót kap a művésztelep kertjében található úgynevezett Művésztorony, amelyet a század elején ott élő művészek építettek fel az egykori vár köveiből. A Zagyva-gáton Bástya-sétány elnevezéssel díszburkolatú sétányt építenek, amelynek mellvédje az egykori várfalat imitálja majd. Múltjelek elnevezéssel pedig a vár látható, meglévő részeit megjelölő és az idők során elpusztult részeit megjelenítő állomásokat alakítanak ki.

Mindemellett a közelben található Damjanich park térrendezése is elkészül, a parkban tematikus Vár játszóteret alakítanak ki, de megújul a Nyáry Lőrinc híd, a hídfő mellett kerékpáros megállóhely, míg a Zagyva jobb oldalán a fogadóépülettel szemben parkoló lesz. Szalay Ferenc a 115 éves Szolnoki Művésztelep fejlesztéséről szólva rámutatott, hogy a cél a meglevő művészeti és kulturális tevékenységekhez szükséges infrastruktúra biztosítása a műtermek, művészlakások és alkotóterek felújításával, de rendezvényteret, látványműtermeket és stúdiókat is kialakítanak. A fejlesztés lehetővé teszi nagyobb létszámú alkotótáborok szervezését, fizető vendégművészek elszállásolását és munkakörülményeik javítását, valamint a város számára felajánlott gyűjtemények méltó elhelyezését.

forrás: MTI
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Valóban eltűnt a szolnoki városháza?

Valóban eltűnt a szolnoki városháza?

Már a második kötet telt meg a szolnoki történetekkel.

Videón Szolnok első ötcsillagos szállodája

Videón Szolnok első ötcsillagos szállodája

A 120 szobás hotel a vízisporttelep mellé épül, a látványtervekről videón mutatott be a város.

Megújul a mosonmagyaróvári vár

Megújul a mosonmagyaróvári vár

"Nem a kőről és malterról szól, hanem a gondolat megújításáról."

Hirdetés