1,2 méter magas üvegfallal védenék az áradásoktól.

Velence minden eszközt bevet, hogy megóvja egyik legfontosabb kulturális örökségét: a városvezetés a Szent Márk-székesegyházat egy 1,2 méter magas üvegfallal védené meg a jövőbeni áradásoktól – írja a Turizmus.com.

Eddig csak a turisták özönétől kellett tartani, azonban az utóbbi hónapokban az árvíztől kell megvédeni a kivételes adottságú várost. A tervbe vett üvegfaltól azt várják, hogy megóvja az épületet a novemberihez hasonló áradásokkal szemben. Kérdés persze, hogy az üvegfal mekkora mélységben ér le a bazilika aljáig?  Hiszen éppen az alapozás állapota az, amely kulcsfontosságú a megőrzés szempontjából – írta a Travel and Leisure.

Fotó: Unsplash

A legutóbb elszenvedett kárt mintegy 5,5 millió dollárra becsülik.

Az üvegfal felhúzását még jóvá kell hagynia a velencei örökségvédelmi hatóságnak és a közmunka bizottságnak.

A Szent Márk tér, azaz a bazilika előtti Piazza San Marco egyébként a város egyik legalacsonyabb pontja, így azt minden évben elárasztja a víz, ez tehát nem szokatlan, de az idei árvíz más mennyiségi kategóriába esett. Velence vezetése évtizedek óta próbálkozik különféle technikákkal, gátakkal – a Mózes-gát felépítését egyebek között korrupciós botrányok is lassították –, valamint más módszerekkel, hogy megőrizze a világ egyik legszebb városát.

A tavaly novemberi árvíz 20 centiméterrel volt magasabb a kritikusnak tartott szinttől, ami „térdre kényszerítette a várost”. Francesco Moraglia velencei pátriárka akkor úgy nyilatkozott, hogy a Szent Márk-bazilika „helyrehozhatatlan” károkat szenvedett: az épületben a vízszint meghaladta az egyméteres magasságot, a sós víz elárasztotta a kriptát, valamint a nemrég restaurált padlózatot és mozaikokat. 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Kitiltják az óceánjárókat Velencéből

Kitiltják az óceánjárókat Velencéből

Mozgolódik Dubrovnik és Barcelona is.

Hullámzó sziklaszirt

Hullámzó sziklaszirt

A Kengo Kuma-tervezte Dundee Design Museum.

Meghalt Adolfo Natalini, a Superstudio egyik alapítója

Meghalt Adolfo Natalini, a Superstudio egyik alapítója

A szkeptikus, a rendszerből kitörni vágyó olasz építész 78 éves volt.

Hirdetés